Медиите прикриват нередностите в АЕЦ “Козлодуй”. Дали е безкористно?

Българските вестници повече от 15 години лъгаха обществото, че в България има напълно безопасна модерна АЕЦ, която едни лоши европейци искат да закрият и накрая закриха. Те дори не си направиха труда да съобщят, че по решение на Европейската комисия бяха закрити всички ядрени реактори първо поколение на континента, не само в България.
И хората продължават да се чудят защо са спрени старите блокове 3 и 4 на АЕЦ (чийто живот по проект е до 2011-2013 г.).

И в медиите обилно продължават да се изказват експерти и шефове на централата като Иван Генов, които да твърдят колко милиона и милиарда “сме” загубили от спирането. (Което е друга лъжа – печалбата на НЕК е смешна, милионите от износ на ток ги прибират руските фирми доставчици и комисионерите с дебелите вратове от енергетиката).
Но, тази манипулация може донякъде за се обясни – има интереси, има фирми, комисионери, плащат си за медийна подкрепа.

Въпросът е – когато хора вътре от централата изкарват факти, че там стават нередности, опасно се работи, горивото не е наред, най-вероятно има далавери и т. н. – защо тогава медиите мълчат?

Физикът Георги Котев изкара пръв миналото лято информация за нередности. И настъпи колективно мълчание в медиите. Само в Интернет пространството бяха пуснати съобщенията на Котев. След като се разшумя в чужбина, вестниците се впуснаха да успокояват и да дават думата на шефовете на централата, които замазваха положението. Най-трогателен беше в. “Труд”, който започна да опровергава Котев, без въобще да е съобщил преди това, че има такъв и какво твърди той.

Сега има втори ядрен експерт от централата, който потвърждава опасностите с горивото и методите на работа. Отново е покрит с мълчание. Във вестниците се изпотрепват да преписват от Интернет маловажни съобщения. Стига да има някаква новина. Сега новината е скандална. Вестниците мълчат.

Може би има обяснение. Ето какво казва самият експерт Белковец, поредният, който съобщи за нередностите в АЕЦ:
“В началото на всяка година АЕЦ подписва договори с много медии за така нареченото медийно присъствие, но като гледам, че след разкритията на г-н Котев много малко медии повдигнаха този въпрос, то аз вече мисля, че тези договори се сключват по-скоро за медийно мълчание по въпросите, които не се харесват на ръководството на АЕЦ.”
Мълчанието е злато, гласи поговорката.

В случая мълчанието се купува с пари от енергийната мафия. Само едно трябва да е ясно – ако утре стане авария в “Козлодуй”, всички тези шефове във вестниците ще носят отговорност наравно с авантюристите ядрени шефове.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.