Чехия кастрира 300 педофила, а защо тук поощряват Кузов?

Депутатът от „Атака“ Кузов, по-късно станал независим, в парламента. Съдът замени ефективната му присъда от 3 г. затвор с 5 г. условно за хомосексуални действия с дете. Снимка: Булфото

Върховният касационен съд (ВКС) отмени ефективната присъда за педофилия на депутата Владимир Кузов и я замени с условна. Преди това две съдебни инстанции признаха Кузов за виновен, че през 2001 г. е извършвал хомосексуални действия с малолетния тогава Николай Кирилов и го осъдиха на три години затвор. Един от мотивите за „помилването“ на Кузов чрез условна присъда е, че „липсват данни хомосексуалните действия да са се отразили негативно върху психическото и физическото здраве на пострадалото лице“. Тоест, има извършено хомосексуално престъпление срещу дете от педофил, но няма доказателства, че детето е пострадало от това. По същата логика може да се отмени присъдата, издадена от ВКС с мотива „липсват данни за психическото и физическото здраве на съдиите“.

Как може изобщо да се направи допускане, че педофил ще извърши хомосексуален акт с дете и за него няма да настъпят вреди? Може би според съдиите е възможно на детето да му е било приятно да стане жертва на сексуална злоупотреба от Кузов, описан от ВКС още и като човек „с чисто съдебно минало, с висока степен на образование, трудово и социално ангажиран“? Кого защитава този съд и на чия страна застава? Как може да признава, че подсъдимият е извършил сексуално престъпление срещу дете, а в мотивите за условната присъда да се изказва ласкаво и оправдателно за него? ВКС да не е таен пиар на някоя хомосексуална педофилска организация? Какво послание изпращат съдиите с така описаните „смекчаващи вината обстоятелства“?

В много държави в Европа и по света (САЩ, Канада) педофилите и изнасилвачите се наказват с химическа кастрация. Бият им се инжекции с вещества, които потискат либидото и ги правят асексуални. В някои държави химическата кастрация е принудителна. Другаде насилникът има право на избор – химическа кастрация или затвор. Чехия е единствената европейска страна, която практикува принудителна хирургическа кастрация (оперативно отстраняване на тестисите) на секс-престъпниците. Миналата година Европейският съюз помоли Чехия да прекрати тази практика. От Прага отговориха, че наказанието е справедливо и е доказало своята ефективност във времето. По официални данни от 2000 до 2008 година в Чехия са кастрирани около 300 насилници (според ЕС е възможно броят им умишлено да е занижен).

В Англия, Франция и Полша се правят експерименти с химическа кастрация.  Закони за принудителна химическа кастрация съществуват в няколко американски щата още от 90-те години на 20-и век. В Калифорния инжекцията е задължителна за педофилите от 1996 г.

В България съдът „гали“ педофилите. Докато траеха делата срещу Кузов, той се изказваше свободно в парламента, организираше конкурси за детска рисунка и предлагаше „в Наказателния кодекс да има текст, наказващ заразяването с венерически болести“. Звучи като виц, но е истина.

Същото беше, когато се появи скандалният филм „Баклава“ на режисьора Алексо Петров, който твърдеше, че било голямо изкуство да накараш малки момчета от дом за сираци да се събличат, да се опипват, да се целуват и да стискат някакви лелки за целулитните задници. Тогава имаше спор дали този режисьор е голям творец или гнусен педофил. Подобно на онзи пенсионер, когото полицията арестува, защото намери в дома му порнографски снимки на деца от близкия дом за сираци. Все едно е дали ще гледаш филма „Баклава“ или порно-снимките на педофила от Дупница, само пиарът е различен.

И все пак – защо в Чехия и в други държави наказанията за педофилите са толкова строги? Кое е накарало демократични държави като САЩ и Канада да предприемат такива драстични мерки? Сигурно имат някакво неразбираемо за българските касационни съдии основание?

Каква е разликата между мъж и педофил?

Мъжът не е сексуално привлечен от деца, а от други полово и психологически зрели индивиди. Тези, които изпитват сексуално привличане към деца и ги склоняват или насилствено извършват с тях сексуални действия, са педофили. Сред тях има хомосексуалисти, хетеросексуални и бисексуални. Те се опитват да си измислят някакви евфемизми за долните си деяния (например, преди години някакви педофили се наричаха „бойлъвъри“), но, с колкото и думи да се опитват да заменят правилната, тя си е на мястото и тази дума е педофил.

Защо педофилите са по-голяма заплаха за обществото от другите престъпници?

Педофилите посягат на най-уязвимата и беззащитна част от обществото, която същевременно е символ на неговите надежди и упования в бъдещето, а именно – децата. Деянията на педофили доказано причиняват трайни психологически и физически увреждания на жертвите си. Наказанията за педофилите трябва да са строги и безкомпромисни като в другите държави, а не поощрителни като в България. На фона на беззаконието тук, хирургическата кастрация в Чехия изглежда направо хуманна. Защото в България хората толкова се озлобяват от съдебната арогантност, че вече искат да убиват. Мотивите на съда „човек с чисто съдебно минало, с висока степен на образование, трудово и социално ангажиран“ са цинизъм.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.