Софиянци плащат вече по 280 лв. за куче – мъртва душа

Кучета, прибрани от улицата, в кастрационен център „Надежда“ в столичния кв. „Лозенец“. Снимки: Оля Желева

На 16 февруари 2009 г. Агенция „Фокус“ цитира прессъобщение на „Екоравновесие“: „През 2008 г. са хванати 4900 бездомни кучета на територията на София. 580 от тях са умъртвени заради агресивно поведение или болест. 206 кучета са осиновени от граждани, а около 4100 са върнати на местата,  където са хванати, след като са били прегледани, дезинфектирани и кастрирани.“

На 19 февруари 2009 г. Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2009 г. Приложеният отчет за 2008 г. включва разход на „Екоравновесие“ от 1 219 484 лв. Като приспаднем някакъв минимален разход за умъртвените животни, и разделим основния бюджет на броя на осиновените и „освободените“, ще получим среден разход от около 280 лв. за всяко „прегледано, дезинфектирано и кастрирано“ куче. Има тенденция на поскъпване – през 2007 г. софиянци плащаха за същото по около 230 лв.

Аз няма да обсъждам въпроса дали финансирането на тази дейност е свързано със злоупотреба. По-важно е дали самата дейност има смисъл. Първо, получава се нещо като схема с финансиране за мъртви души. В нарушение на закона липсва регистър на хилядите кучета, които ежегодно биват стерилизирани и пускани на улицата от „Екоравновесие“ и Tierhilfe Sueden Bulgaria. Също в разрез със закона, никоя неправителствена организация не поема отговорност за надзора над такива животни. При това положение безстопанствените кучета на територията на столицата най-често изчезват безследно. На тяхно място постоянно прииждат нови животни с неизяснен произход.

Второ, отглежданите кучета съставляват основната популация, а масовото развъждане и изоставянето са истинските проблеми в тази област. Безстопанствената свръхпопулация е вторичен проблем, който не подлежи на самостоятелно решаване. Затова, по широкия свят като основна задача се е наложило повишаването на дела стерилизирани животни от домашната популация. Например, прогресът в САЩ от последните десетилетия бе постигнат посредством т. нар. евтина кастрация – насърчаване и субсидиране на стерилизацията на домашните любимци.

Ако екипът на Бойко Борисов реши действително да се ангажира с проблема в София, той трябва да приложи схема за евтина стерилизация. С 280 лв., харчени досега за всяко едно оставено на произвола куче, би могла да бъде субсидирана кастрацията на пет домашни. Така с бюджета на „Екоравновесие“ всяка година би могла да бъде осигурявана евтина стерилизацията за около 20 процента от основната популация.

Ограничаване на популацията

На 2 февруари т. г. на уебсайта на Европейския съюз бе публикуван официален документ, озаглавен „Писмена декларация относно благосъстоянието на домашните и бездомните животни“. Декларацията е подписана от трима евродепутати, сред които е и Нийл Париш от Великобритания. Същият е председател на Интергрупата за благосъстояние на животните в Европейския парламент и е член на Европейската народна партия.

В краткия текст е отбелязано, че е взета предвид Конвенцията за закрила на домашните любимци на Съвета на Европа. Но е изтъкнато, че в ЕС „не съществува единен или специален текст относно защитата на домашните и бездомните животни, приложим по отношение на всички държави-членки“. Авторите призовават ЕС „да възложи на държавите-членки създаването на система за управление на национално равнище за събиране, стерилизация и ваксинация на животни“.

Обитател на центъра в Лозенец, който чака да бъде осиновен. Снимки: Оля Желева

Бойко Борисов по никакъв начин не засвидетелства внимание към този представител на ЕНП и към предприетата от него инициатива. Впрочем много наши политици и антуражът от сателитни неправителствени организации отдавна са превърнали говоренето за защита на животните в циничен популизъм.

Липсва национален план за управление на процесите в популацията. По задание на бившия министър Нихат Кабил, Законът за защита на животните остави инициативата за контрол на популациите разпиляна на общинско равнище и зависима от благоволението на кметовете. Това гарантира пълна непрозрачност за дейностите, засягащи домашните и бездомните кучета и котки. В крайна сметка няма длъжностно лице от Министерство на земеделието или Националната ветеринарна служба, което да е в състояние да посочи данни за София и България – колко животни оцеляват на улицата, и колко стават жертва на експерименталната и кожарската индустрия. София е олицетворение именно на непрозрачната политика в тази област.

Изоставяне, малтретиране, наказания

В декларацията на евродепутатите е посочен и мотивът, „че в много държави-членки все още има случаи на малтретиране на домашни и бездомни или изоставени животни“. Призивът в тази посока гласи „ЕС да въведе мерки, гарантиращи налагане на на строги наказания от държавите-членки на лицата, които изоставят или малтретират домашно или бездомно животно“.

Сега на дневен ред в Народното събрание са поставени промени в Наказателния кодекс, засягащи кучешките боеве, измъчването и безпричинното убийство на животни. Но основният въпрос за масовото изоставяне на домашни любимци отново е изключен от дневния ред на цялото общество.

Не бива да се заблуждаваме, че вносителката на предложението Евдокия Манева и този път пренебрегва изоставянето като проблем на цялата популация, но пък сериозно желае да бъдат преследвани проявите на насилие. Всъщност повече от година у нас действат административно-наказателните разпоредби на Закона за защита на животните, предвиждащи големи глоби в тези случаи. Но едва ли някой народен представител ще ни посочи годишни данни за подобни нарушения, санкционирани от инспекторите на Националната ветеринарна служба.

На 12 февруари т. г. Фондация „Четири Лапи – България“ официално се обяви за инкриминирането на жестокостта към животните. Те предприеха онлайн-подписка до НС в подкрепа на Евдокия Манева. В петицията е представено тяхното тълкование за жестокост: „Всеки ден в България по особено жесток начин умишлено са убивани или осакатявани десетки животни.“ Тукашните активисти открай време демонстрират предпочитание към въодушевените кампании срещу насилието над отделни индивиди, но отбягват да заявят отношение към стотиците хиляди случаи на изоставени животни всяка година, които най-често стават жертва.

НПО-менте

В своята декларация Нийл Париш и компания настояват: „Комисията и Съветът да налагат санкции на всяка държава-членка, която не спазва горепосочената конвенция и новите мерки, които предстои да бъдат приети.“

И без поименното споменаване на България в декларацията, бедственото положение на кучетата и котките у нас е известно навън. Новата инициатива алармира, че през петте години след присъединяването на страната ни към Конвенцията на Съвета на Европа, правителство не предприе нито една от предвидените в нея мерки за хуманно управление на популациите. В последните години Пауло Касака от Интергрупата в Европейския парламент, неин тогавашен председател, в писма до водещите ни политици, включително до премиерите Сакскобургготски и Станишев, нееднократно бе порицавал неизпълнението на тези ангажименти от страна на България.

Идеята у нас да бъдат прилагани Конвенцията и новите правила на ЕС не предизвика реакция и от страна на неправителствените организации за защита на животните. На 3 февруари т. г. Симоне Егерикс от Белгия организира подписка сред гражданите на ЕС, адресирана до членовете на ЕП. Подписката бе разпространена първо в България, Румъния, Испания и Португалия – предполагаемо най-проблемните страни. Подписката веднага бе преведена и публикувана в няколко форума на българските любители на животните. Там дежурните представители на НПО ежедневно, надълго и нашироко коментират инициативи в полза на животните. Но през първите две седмици само един-единствен участник демонстрира съпричастност към тази международна кампания.

Дали е възможно съглашателство на защитниците на животни с политиците и олигарсите? Едно от заключенията в неотдавнашния доклад за корупцията на Центъра за изследване на демокрацията бе: „Неправителствените организации са новите форми, чрез които корупционните практики проникват на най-високо ниво в държавата… Една от многото характеристики, че България е засегната от политическата корупция, са целенасочените опити за завладяване на НПО и създаването на квази-НПО.“

––––––

* Авторът е от фондация „Анимал Програмс“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.