Как се слага вакса на шампионски ски – тайните на австрийския отбор + фотогалерия

Сваляне на ваксата с четка. Снимки: авторката

„Колкото повече вакса се слага на ските и колкото повече се карат, толкова по-добри стават”, твърди австрийският експерт по поддръжката на ските Хофер Райнер*. И добавя: „Пистата в Банско е много стръмна и затова ваксата не е толкова важна. Но въпреки това денят ни започва в 7.30 и приключва в 17.” Райнер е в Банско за трите старта от Световната купа заедно с трима колеги, които са специалисти в скоростните дисциплини. Те се грижат ските на австрийските националки да са възможно най-бързи. Хофер Райнер се съгласи да издаде тайните на ваксата на шампионските ски специално за e-vestnik.

Обработката на ските започва веднага щом състезателките се върнат от пистата.

Стъпка №1 – ските се оставят да изсъхнат, след което от тях се сваля всичката останала вакса. Това се прави ръчно със специални четки и с машини.

Стъпка №2 – Точене на кантовете. За целта австрийските спецове използват малки пилички и плочки с диамантено покритие. Понякога това се прави и с машини, но тук се работи на ръка.

Хофер Райнер, един от четиримата специалисти по слагане на вакса на ските за спускане на австрийския национален отбор по ски, работи в Банско. Снимки: авторката

Хофер Райнер, един от четиримата специалисти по слагане на вакса на ските за спускане на австрийския национален отбор по ски, работи в Банско. Снимки: авторкатаСтъпка №1 в обработката на ските: сваляне на старата вакса. Снимки: авторкатаОстаналата върху ските вакса се сваля със специални плочки и четки. Снимки: авторкатаСваляне на ваксата с плочка. Снимки: авторкатаСваляне на ваксата с четка. Снимки: авторкатаСтъпка №3 в обработката на ските: слагане на нова вакса. Снимки: авторкатаВаксата се разнася върху ските с ютия. Снимки: авторкатаСпециалистите по нанасяне на вакса работят с ютии от над 50 години. Засега не е измислена по-добра технология. Снимки: авторкатаРазнасяне на ваксата с ютия. След това ските се оставят да престоят възможно най-дълго, за да попие ваксата. Снимки: авторкатаСтъпка № 4 - сваляне на ваксата. Снимки: авторкатаВаксата се сваля до блясък със специални четки.Снимки: авторкатаСките са изчистени добре от ваксата, когато се покаже фабричният им "шлайф". Снимки: авторкатаСтъпка №5 - нанасяне на окончателната "ускорителна" вакса. Снимки: авторкатаПоследната вакса. Снимки: авторкатаРазнасяне на ваксата с парцалче. Снимки: авторкатаПоследно почистване на последната вакса с четка. Снимки: авторкатаРаботилницата на австрийския национален отбор по ски до долна кабинкова станция в Банско. Снимки: авторкатаЕдин от австрийските експерти по слагане на вакса. Снимки: авторкатаРабота по ските на австрийските националки в работилницата на тима. Снимки: авторката

Стъпка №3 – Поставяне на нова вакса. Операцията се прави с ютия, до която се опира блокчето вакса, което капе върху ските, а след това се нанася равномерно с нагорещена до 150 градуса ютия. Преди години е имало опити ваксата да се нанася с технология с инфрачервена светлина, но методът се оказал неефетивен. Затова специалистите работят по технологията, която се използва от над 50 години. След като ваксата се нанесе, се оставя да престои. Според специалистите, колкото по-дълго стои върху ските, толкова по-добре. Оптималният вариант е да престои един ден. Тук времето е по-малко, но все пак е достатъчно.

Стъпка №4 – Сваляне на ваксата. Това се случва рано сутринта – преди състезателките да тръгнат за пистата. Със специални пластини и четки се сваля цялата вакса, докато започне да се вижда отлично структурата на ските. Структурата е нанесена на долната част на ските фабрично, като може да е на дълбоки или по-плитки бразди, тип „рибена кост”, по диагонала на повърхнстта и т.н. Преди да бъдат предоставени на състезателките, ските с различна структура се тестват от специални екипи, които казват коя структура за какъв тип писта е подходяща – коя е най-добра за изкуствен сняг, за по-топло време и т.н. Това е определящо и при избора на ските за състезанията.

Стъпка №5 – Поставяне на окончателната вакса. Коя вакса ще бъде избрана от специалистите зависи от температурата на пистата. След като получат информация по радиостанциите от екипа на пистата, отговарящите за поддръжката избират най-подходящата. В зависимост от вида й тя се полага или с ютия, или се втрива на ръка. Следва ново изчеткване до блясък с три вида четки и ската е готова за старт.

Двете състезателки на Хофер Райнер разполагат с девет чифта ски за спускането и с три за супергигантския слалом в Банско. От деветте чифта за спускане в зависимост от условията изборът се свежда до 3-4 чифта. Те се използват на тренировките, а в деня на състезанието отговарящите за поддръжката, след консултация със състезателките, избира един от чифтовете.

Стъпка №3 в обработката на ските: слагане на нова вакса. Снимки: авторката

Всяка състезателка се качва на писта „Бъндерица” с по три чифта ски. С първия отива до стартовата кабинка, с втория се спускат на тренировката (или на състезанието), а с третия чифт тренира за предстоящия гигантски слалом, който ще се проведе следващата седмица в Офтершванг, Германия.

Най-добрата българска алпийка Мария Киркова, която в петъчното спускане в Банско завърши на 35-то място, само може да мечтае за подобни условия. За ваксата върху ските й се грижи един от двамата й помощник-треньори. Специално помещение за нанасянето й няма и правят това в хотела.

„Ваксата в Банско може и да не е най-важното, но при по-равните писти тя е определяща, казва Райнер. При всеки старт е важно ските да се държат стабилно на снега.” Не остаряват ли бързо ските след толкова много обработка? „Не, казва Райнер. Те остаряват чак тогава, когато кантовете им станат прекалено тънки и удар в камък може да ги скъса. Или когато излезе новият модел на съответната марка.”

Райнер и колегите му пътуват с националния тим на Австрия през цялата година. През зимата помагат за стартовете от Световната купа, а през лятото – за тренировките на глетчерите в Чили и в Нова Зеландия. Освен четиримата отговорници за сервиза в Банско отборът разполага и с четирима, които са специалисти в по-техничните дисциплини като слалома и гигантския слалом.
Ваксмайсторите работят с различни видове марки вакса, които имат сходни качества. Не се спират на никоя от тях, а постоянно изпробват нови продукти, за да направят ските възможно най-бързи. И се справят добре с тази задача, което доказа австрийската Андреа Фишбахер, която стана първа на тренировките на писта Бъндерица, а на първото спускане се класира втора.

*Хофер Райнер е на 32 години, бивш състезател по ски. Занаята е учил във фирма „Фишер”, а в националния отбор на Австрия е от шест години.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.