Малко алкохол подпомага ерекцията. Повече – обратен ефект

Снимка: Уебшотс

Резултатите от ново проучване на изследователи от Западна Австралия показват, че умерената употреба на вино и алкохол не поражда импотентност и че няма пряка връзка между еректилната дисфункция и пиенето на алкохол.

“За консумацията на алкохол често се смята, че води до притъпяване или унищожаване на сексуалните пориви. До момента няма единно мнение за влиянието на спиртните напитки върху способността на мъжете да получат ерекция”, казва един от авторите на януарския брой на сп. “Международно общество за сексуална медицина” (International Society for Sexual Medicine). Новината е изненадваща за много мъже, тъй като развенчава дългогодишен мит за мъжките еректилни функции.

Изследователите от Университета на Западна Австралия стигат дори до предположението, че употребата на алкохол може да помага на мъжките полови функции. Те стигат до този извод, тъй като е известно, че умерената употреба на алкохол спомага за здравословното състояние на кръвоносната система. А еректилната дисфункция (ЕД) е свързана със сърдечно-съдовите заболявания.

Кю Ким Чю, ръководител на изследването и учен, изучаващ еректилната дисфункция от 10 години, решава да измери зависимостта от употребата на алкохол и мъжката импотентност. Той взима информация от изследване за мъжкото здраве в Западна Австралия, направено сред 1580 участници на възраст между 20 и 80 години. Изводите на изследването са, че еректилната дисфункция е широко разпространена и че главните рискове за появата й са сърдечно-съдови проблеми и тютюнопушене.

Снимка: Уебшотс

По данни на американския Национален здравен институт в САЩ мъжете, които имат еректилна дисфункция, са между 15 и 30 млн. Те обаче не могат да преценят дали има тенденция за увеличаване на проблема или просто повече мъже решават да се консултират и да започнат лечение срещу импотентността. “Нашето проучване показва, че мъжете, които пият умерено, имат по-малко еректилни дисфункции от повечето непиещи мъже при положение, че не надхвърлят консумация извън рисковите граници. Това в Австралия означава четири стандартни напитки на ден не повече от пет дни в седмицата”, казва Чю. Мъжете, които пият алкохол и не пушат цигари, са наполовина по-малко изложени на риск от еректилна дисфункция отколкото пушачите, които не употребяват алкохол.

Учените поясняват, че не искат да окуражават мъжете да употребяват алкохол, а да успокоят тези, които имат еректилна дисфункция, че могат пият в умерени количества без да изпитват вина за това. Според лекари и научни изследователи еректилната дисфункция обикновено е причинена от съпътстващи заболявания, сред които може да са диабет, сърдечно-съдови болести и висок холестерол, високо кръвно налягане, депресии. През последните години около 50% от мъжете признават, че са преживели симптоми на импотентност, след като диабетното им заболяване се е влошило. Хипертонията е висок рисков фактор за развитие на еректилна дисфункция при 15% от мъжете между 40 и 70 години.

Еректилна дисфункция може да се появи след операция на простатата, травми на гръбначния стълб, приемане на някои лекарства. Съществуват и фактори, които може да благоприятстват появата на еректилна дисфункция като тютюнопушенето и употребата на наркотици или изживяване на силен стрес.

По сп. Уайн спектейтър

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.