Добре, няма да си идвам повече в България

Текстът по-долу е от форума BulgariCa – на българите, живеещи в Калифорния. Подписан е с псевдонима Nik Mical – Един българин и изразява чувствата на много българи, живеещи в Америка, когато се сблъскат с българската бюрокрация и бездушно отношение на границата.

Снимка: Иван Бакалов

Лесно ли е за българина да отиде в България ?
На пръв поглед е много лесно. Държавни емисари от най-висок ранг обикалят българските общности по света и с щедри обещания се опитват да ни “завърнат”. В тяхна помощ са дузини асоциации, научни центрове, съвети, комисии и т. н., с помпозни имена и амбициозни програми като например: КОМИСИЯ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТА ЗА ПРЕСЕЛВАНЕ В БЪЛГАРИЯ – има и такава комисия, която, явно, работи по такъв проект.

Учредения във Варна преди няколко месеца СВЕТОВЕН ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА е върхът (засега).
От това добиваме усещане, че ни чакат с разстворени обятия. ДА ама НЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!

Ето пример от действителността :
През май 2008 г., както и всяка година от десетилетия, бях в България. На излизане служителката от паспортен контрол ме предупреди, че срокът на паспорта ми (българския, червения) изтича и трябва да го подменя за следващото ми идване.

Попитах, нужно ли е, след като имам втори и в срок паспорт, като гражданин на друга държава, ПЛЮС български паспорт (с изтекъл срок) и българска лична карта в срок. Нейно чиновническо величие отсече: ”Длъжен сте.”

Попитах известно ли й е за трудностите, които имаме при удължаване срока на паспортите ни чрез българските консулства? Арогантно ме прекъсна :”Това е ваш проблем.”
Попитах какво би станало, ако догодина дойда в България като гражданин на друга държава, с редовен паспорт, издаден от същата, и нося и българския паспорт с вече изтекъл срок, и българска лична карта ”в срок”. Отговорът беще пак в телеграфен стил: ”Очакват ви големи неприятности.” СТРАХЪТ ОТ НЕИЗВЕСТНОТО Е НАЙ-СИЛЕН.

Попитах: “Какви?” Отговор не последва. Явно не искаше да ми отговори какви “големи неприятности ме очакват” в родината ми, затова че искам да я посетя!?

Нощно кацане на летище София. снимки: архив на пилота Николай Николаев

След пауза помолих за съвет какво трябва да направя, за да избегна неизвестните за мен “ГОЛЕМИ НЕПРИЯТНОСТИ”. Отговорът буквално бе: “Ами, като не искате да си подновите паспорта, откажете се от българското си гражданство.”
Шокиран, онемях и отминах.

Не зная, каква е процедурата за отказ от българско гражданство. Не зная какъв бенефис дава българското гражданство.
Само от съвета на служителката от паспортен контрол разбирам, че за небългарин е по-лесно да посети България, отколкото за българин!?

България има безвизов режим. Небългаринът представя САМО паспорта си от страната, чийто гражданин е. АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ ПРЕДСТАВЯМ И АЗ, но, за разлика от него, на мен, понеже съм роден в България, ми искат и български паспорт!

Този и други парадокси пораждат рояк мисли :

– Защо е толкова трудно подновяването на паспортите ни чрез българските консулства? Недоволството е голямо. Видях, че върви и петиция от измъчени българи срещу арогантността и некомпетентността на някои консулски служители, мудността, високите такси. От десетилетия и аз съм бил потърпевш, но това няма край. ПИСНА МИ!!!

– Защо срокът на българските паспорти e 5 г.? Навсякаде по света паспортите се издават за срок от 10 години.

– Защо ме принуждават, ДО ЖИВОТ, да поддържам 2 паспорта и то само, за да мога да вляза в родината си България? Никаде другаде по света не ми искат 2 паспорта. А, какво е за тези с тройно гражданство?

– Ако на българските власти е нужна информация, то тя остава непроменена в паспорта, колкото и да е стар, а след като се представи и българска лична карта ”в срок”, какво повече е нужно ?

– Ако България издирва престъпник, длъжник забягнал зад граница, едва ли той да пожелае да се върне.

– Ако това се прави, за да се събират по-често такси е нелепо, защото парите, които ние, имигрантите, оставяме в България са многократно повече. Всяка година аз идвам в България и всяко идване ми коства повече от
US $10,000.

– Защо България задължава ЕДНАКВО гражданите си – тези, които постоянно живеят в България и имигрантите постоянно живеещи в други държави ЕДНАКВО да декларират парична наличност. ДА СЕ НАЛАГА ЕДНАКЪВ СТАНДАРТ НА ВСИЧКИ С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, КОГАТО СТАНДАРТИТЕ НА СТРАНИТЕ, В КОИТО ЖИВЕЯТ СА РАЗЛИЧНИ Е ПЪЛНА БЕЗСМИСЛИЦА. Това приравняване е остатък от миналато и е грешка.
Много държави не изискват никакви декларации, а някои изискват декларации само при влизане. Те са проумяли, че този контрол вреди и най-много на бизнеса. НЕ ВЪЗРАЗЯВАМ СРЕЩУ ДЕКЛАРИРАНЕ НА СТОКИ, ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО И ПР. Всички знаят, че за тях има основания да се изискват.
Понякога мое пътуване трае 3-4 месеца. За това е нужна значителна сума. Ползване на кредитна карта в други държави и особено при трансфер между валути и връщане на кредита след месеци не е добра идея. Нужен е кеш. Случвало се е да съм близо до България и да имам цяла седмица “прозорец”. Иска ми се да прескоча до България, но мисълта, че трябва да декларирам парите си и при влизане и при излизане (те са повече от сумата, която не се декларира), както и страхът от голямата организирана и всякакъв вид друга престъпност, охлажда носталгията ми. Затова, за да отида в България съм принуден да направя специално пътуване и то като турист.

– Изказвания на високопоставени чиновници за медицински туризъм или за ползване на някакви облаги от България са абсолютна глупост. На всички ни е известно как ни “ работят и изработват” българските доктори, зъболекари, адвокати, хотелиери, келнери, таксиджии, банки и всички други. И особено, ако разберат, че идваме от чужбина. А и какво бихме могли да излекуваме, направим или придобием за 1-2 седмици в България?!

За да няма пари в Здравната Каса са виновни не имигрантите и народеца, а крадливите доктори и медицински сестри. Изобретили са системи и комбинации, които ум не ги побира – “ум да ти зайде”. Там трябва да търсят. Да протестират по бели престилки в Брюксел и да срамят България е върха на тяхното безсрамие. Ужасява ме мисълта да бъда лекуван от такива доктори. Но, това е друга тема.

Всичко в България е по-скъпо, по-некачествено, по-рисково от навсякаде другаде по света.
Аз, а уверен съм и всички други, продължаваме да ходим в България ЕДИНСТВЕНО САМО ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРИ.
С бюрократични затруднения и заплахи, за да ме принудят да ги изпълнявам, българи ми преграждат пътя да ходя в България.

ДОБРЕ, НЯМА ДА ИДВАМ ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ.
Тези $ 10,000, които ежегодно оставям в България, сега ще ги вземат други държави, които администрират по-умно.

Има толкова много интересни и добри неща по света.
Не мисля, че губещия ще съм аз.
Остават само тъгата и оскъблението от България.
Не ми е за пръв път.

Ще ми е приятно, ако този ми пост предизвика коментар.
Ще съм персонално признателен за всеки съвет.
Кой знае, може хора с власт да прочетат за болката ми и осмислят и нещо променят към добро т. е. и в България нещата да станат, както са по света.

Един българин

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.