4-6 почивни дни – не е ли глупост?

Какво му е хубавото на 4 почивни дни за 3 март или 6 почивни дни за 1 май? На пръв поглед е прекрасно – цяла ваканция, може да заминеш за някъде. София, например, става хубав град. Всички „софиянци” са отишли на село и улиците са празни от коли, както някога.

Но защо тази тръпка да се слеят някакви почивни дни мирише някак на …социализъм? Нещо на Масларова, на тодорживкови табиети, когато държавата даваше, пък народът беше доволен. Така и сега – правителството решава да слее някакви почивни дни. Но после две съботи подред ще се „отработва”. Точно от това отработване мирише най-много на Тато.

Но проблемът не е в спомените за социализма. Който не може да си прекъсне работата, работи и в почините дни, със съответните неудобства. А мнозина искат да работят, пък не могат, заради затворените учреждения и служби.

Тези изкуствено образувани ваканции по 5-6 дни винаги са в край на годината (Коледа) или в край на месеца (март, май, годишното данъчно приключване, подаване на данъчни декларации). И страшно объркват хората, които работят. Или всеки, който има нужда от банка, от администрация и т. н.

Това се случва, когато фирмите си приключват месеца или годината. Това се случва и сега, когато се съкращават работни места. Или се наемат хора за по 1 месец. И се оказва, че работодател и работник от 1 месец ще имат 10 почивни дни. Ако е за леене на бетон на вила, няма пречки да се работи. Ама куп дейности не стават без работещи банки и администрация. Работят само магазините – тотално, навсякъде.

Слетите почивни дни предполагат удобства за хората, които могат да си позволят ваканция в чужбина. Или хората, които от София си отиват на село или в малкия град, да си нагледат къщата, роднините. Или вилата. Дали тези хора са мнозинството от населението, че кабинетът да им създава удобства със сливането на почивни дни, които пък после трябва да се отработват?

Откъде е най-големият натиск за тези ваканции? Най-вече от депутати, които искат да си отидат в провинцията. Или от вестникарски тарикатлък – в.”24 часа”, примерно, години наред призоваваше да се слеят почивните дни преди всеки голям празник, сякаш това е нещо, за което народът си мечтае – за да се хареса на читателите.

Сигурно има хора, които са доволни от тези импровизирани ваканции. Но не трябва ли да се чуе и гласът на тези, които са недоволни?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.