Цитат в десетката: Ламборгини*, Ферари и др. – в помощ на комисията „Кушлев“

Lamborghini Murcielago LP 640, цена 280 000 евро. Посетители на нощните клубове в София твърдят, че го кара 30-годишен мъжага, известен с прозвището Весо Парцала. Снимки: e-vestnik
Любослава Русева

На пешеходна пътека в центъра на София е паркирано чисто ново Lamborghini Murcielago LP 640. То е с традиционния за марката жълто-оранжев цвят и струва 280 000 евро. Колата стои на кръстовището между булевардите „Васил Левски“ и „Раковски“ повече от половин час. През цялото време обаче патрулиращият наблизо полицай гледа „в обратната посока“. На въпрос защо не се намесва, служителят на реда спокойно отговаря, че чака „паяка“.

В един момент собственикът на автомобила се появява и безцеремонно го подкарва с мръсна газ. Полицаят все пак спира колата, но не пише акт и дори не иска документите на шофьора. „Проверката“ приключва… за 18 секунди.

Този репортаж на bTV беше заснет с любителска камера в навечерието на евродоклада от юли 2007 г. Материалът беше анонсиран с развеселено поднесена от водещия забележка, че става дума за „една типична за София гледка“. Той завършваше с уверенията на МВР, че „ще бъде направено всичко възможно“, за да се открие кой е собственикът на автомобила, както и с коментар от прокурор, че ще се провери с какви пари е придобито ламборгинито.

Разказвам това, защото онзи ден го видях. Видях същата кола, паркирана насред платното за движение в компанията на едно Ferrari F430 и един Aston Martin DВ9. Минаваше полунощ и вероятно собствениците им се намираха в близката чалготека. В това време наоколо се навъртаха двама полицаи. По нищо не им личеше обаче, че очакват „паяка“. Служителите на реда стояха там, за да охраняват луксозния автопарк и ужасно скучаеха, понеже знаеха, че ще кибичат на улицата поне до 5 сутринта. Въобще – „една типична за София гледка“, както би казал телевизионният водещ с полуусмивка и снизходително „разбиране“…

Според неотдавнашно разследване на e-vestnik собственик на това ламборгини е около 30-годишен мъж с прозвището Парцала (б. р. – виж тук). С какво се занимава той е неизвестно, но със сигурност не е хирург в „Пирогов“ или професор по семиотика. Всъщност истинското му име, както и начинът, по който е заработил 280 000 евро,

могат да бъдат установени в рамките на един ден

че дори на няколко часа. Може също така да се разбере къде живее, а ако е собственик и на импозантен комплекс с бойници – да бъде любезно помолен да покаже данъчните си декларации за последните години. А може и друго – комисията „Кушлев“, чийто щат скоро ще надхвърли 300 души, да му отнеме този имот заедно с жълто-оранжевото ламборгини.

Някой ден обаче същият автомобил ще блокира и „Цариградско шосе“, защото собственикът му знае, че „паякът“ няма да дойде. Няма, с други думи, кой да хване Парцала и да разчисти държавата. Затова този 30-годишен плейбой има всички основания да й се подиграва. И нещо повече: екшън планове на правителството като този за съвместна операция на ДАНС, данъчните и прокуратурата не само го успокоява, а дори окуражава.

Представям си само как Парцала се е кикотил, когато е чул министър Гергана Паси да съобщава, че ще бъдат проверени всички, които през последната година са си купили имоти за над 500 000 лева. Представям си също колко се е забавлявал, когато зам. главният прокурор Валери Първанов уточни, че акцията ще се забави, понеже Агенцията по вписванията не можела да предостави данните. Но най-много вероятно се е смял, когато е чул, че „единственият вариант за преброяване на сделките е чрез преглед на нотариалните актове един по един“…

Виж тук целия текст

Коментар на e-vestnik по темата

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/dR4MCTieU4o&rel=0″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

–––––––––––––––––

* Марката „Ламборгини“ у нас е по-известна като „Ламборджини“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.