Лили Иванова прекали с лигавщини. Не е ли целият шум за пари?

Не четете тази книга, а онази, призовава най-известната българска певица. Претенциозно заглавие на биографията й – „Истината за Лили Иванова”. Като че ли досега е била описвана като някакъв злодей, а сега най-после ще ни разкрият истината и ще възстановят справедливостта.

Защо т.нар. прима на българската естрада се чувства очернена и ощетена? Да, има хора, които не я харесват. Но не са мнозинство. И тя е като свещена крава за медиите – никой не пише лошо за нея. Първият случай, в който някой публично каза крайно нелицеприятни неща за певицата, беше неотдавна – статия на Явор Дачков в „Гласове” и „Уикенд”. Преди това са известни само закачките с нея от „Шоуто на Слави”. Повечето българи я превъзнасят. За какво тогава са тия оплаквания?

Какво страшно е извършил авторът Исак Гозес, че е написал книга за нея?

Зад призивите й, че книгата му е менте и не трябва да й се вярва, прозира друго. Тя просто иска да спечели от биографията си. Да си раздели едни пари с автора Карбовски. И сега се появява конкурентна книга, която подбива пазара. Затова – огън по нея.

Гозес не ме представя такава, каквато съм – обяснява Лили Иванова. Много добре – никъде не е казано, че в една книга трябва да представят известна личност така, че да й се хареса. По света са известни много такива случаи – официална биография на известен актьор, певица, и, паралелно с това – неодобрена от звездата биография от друг автор. Именно в такива книги са разкрити някои премълчавани иначе подробности от живота им.

Гозес е разговарял с Митко Щерев, който не е в добри отношения с певицата. И с други, които са работили с нея през годините. Карбовски е разговарял с Лили Иванова, която е одобрявала всяка дума в книгата. Е, на кого да вярва човек повече? И въобще, защо е целият този шум?

Самата Лили Иванова е една преекспонирана и омръзнала на мнозина певица. Интересът към нея се дължи най-вече на носталгичните спомени по социализма у по-възрастната аудитория. Времето на младостта им. Стара слава. В последните 20 години има само 2-3 нейни песни, които са направили известно впечатление. Като кажат Лили, повечето й почитатели говорят за някакви „Детелини”, Камино” и др. песни отпреди 20-30-40 години.

Един нейн връстник, примерно Том Джоунс, вадеше хитове през 1968 г., извади няколко и в последните години.
Къде са хитовете на Лили Иванова? Неща, които да се излъчват многократно по телевизии, радиопрограми, просто защото се харесват и слушателят ги иска? Няма такива. Главно ретро парчета, за да събудят носталгичните спомени.

Лили Иванова вече е бивша звезда. Досадила с претенции естрадна примадона, която, неясно защо, продължават да ни натрапват в медиите. По света не е познато такова преекспониране на залязваща певица и такава реанимация с платени концерти в престижни зали в чужбина. Човек и да иска да изпита уважение към упоритостта и старанието й на тази възраст, не може, защото се дразни от излишния шум и лигавщини.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.