Вицепремиер застреля рядък козел, както Първанов и подаде оставка

Тяло на убит архар на мястото на катастрофата. Снимка: алтапрес

Скандалът с незаконния отстрел на архари (рядък вид планински козли, включени в Червената книга) получи продължение в Русия. Скоро след като президентът Първанов уби екземпляр от изчезващия животински вид (виж тук), в подобен скандал се забъркаха и висши руски чиновници. Но той стана известен поради тежката катастрофа с човешки жертви, в която попаднаха. Въртолетът Ми-171 на авиокомпанията «Газпромавиа» се разби в Алтай на 9 януари. На борда му бяха тричленен екипаж и осем пътници. Загинаха 7 души, включително Александър Косопкин, пълномощен представител на президента на Русия в Руския парламент (Държавната дума). Оживяха четирима, между които и вицепремиерът на Република Алтай Анатолий Банних.

След катастрофата в Интернет се появиха снимки на отстреляните животни сред отломките на въртолета. Еколози твърдят, че това са архари, вид, включен в руската и международната Червена книга. Природозащитниците поискаха оживелите пътници да бъдат привлечени към съдебна отговорност по член от закона, отнасящ се за незаконен лов. Дело обаче не беше образувано.

В сряда (4 март), близо два месеца по-късно, Банних си призна, че е участвал в незаконен лов и подаде оставка. По информация на “Газета.ру” висшият чиновник е съобщил още в понеделник за своето решение на среща с представители на Обществената палата на Алтайския край. Оставката на Банних е свързана с разразилия се скандал след катастрофата в Алтай на въртолета Ми-171, пътниците на който вероятно са се занимавали с незаконен лов на включените в Червената книга архари.

Според Александър Грибков, който е председател на “Геблеровското екологично дружество” на срещата в Алтайската обществена палата „Банних заявил, че е дълбоко потресен от случилото се и е подал заявление за освобождаване на поста вицепремиер на Република Алтай. При това той обвинил администрацията на Алтайския край в “раздухване на скандала” и че нейните чиновници “внасят пари където трябва”.

От представителството на Република Алтай в Москва отказаха да коментират оставката на вицепремиера. Според екс депутата от Алтайския край Владимир Рижков, “подавайки оставка, Банних е постъпил правилно”, защото случаят има недобър отзвук, пресата пише и е тежко за вицепремиера да работи в подобни условия. Мисля, че той си е тръгнал сам и не са го заставили да си подаде оставката, коментира Рижков пред „Газета.ру“.

На срещата с обществениците Банних за пръв път призна открито, че пътниците на Ми-171 са се занимавали с лов на архари. Банних разказал, че за лова са се готвили половин година и са били осигурени всички необходими разрешителни документи. Банних не знаел, че ще се ловуват именно архари и не ги носел със себе си.

“Пристигайки на Черната планина от въртолета видяхме стадо архари. След като ловците слязоха, въртолетът подгони планинските овни към тях. Два овена бяха убити, а трети беше ранен. Въртолетът със стрелците започна да преследва младото животно. Със скорост около 70 км в час, издигайки се покрай склона, въртолетът “пропадна”, започна да се върти и закачи с перката планинската повърхност.“ Банних не е казал кой от ловците е стрелял по архарите.

Вицепремиерът на Република Алтай Анатолий Банних. Снимка: тайгаинфо

Чиновниците, които в първите месеци след трагедията твърдяха, че “ловът е бил официално разрешен и съгласуван с всички необходими инстанции”, започнаха да предават позициите си. На 3 март губернаторът на Република Алтай Александър Бердников се обърна към Републиканската прокуратура с молба да отправи официално запитване към Главната прокуратура на Русия с цел да установи степента на съпричастност към организацията на лова на чиновниците от Кремъл. (обществеността упреква Бердников в подпомагане на чиновниците). А още миналата неделя Руския надзорен орган за защита на природата призна, че през 2008–2009 година не е издавал разрешения за лов на алтайски планински овен (архар) на територията на Република Алтай.

“Ловът на архари попада под действието на Наказателния кодекс. Има много фотографии и свидетелства на очевидци, но дело незнайно защо не е заведено. Съдейки по всичко, ще решава Кремъл. Сега на практика ще се убедим дали действително в Русия има върховенство на закона за всички или това са само приказки“, коментира Рижков.

Засега заради падането на въртолета е заведено само наказателно дело за нарушаване на правилата на безопасността на движение и експлоатация на железопътния, въздушния и воден транспорт. В сряда Световният фонд за защита на дивата природа (WWF) изпрати писмо до президента на Русия Дмитрий Медведев с искане официално да коментира бракониерския лов в Алтай. На 19 февруари започна подписка в подкрепа на писмото на фонда и само за 10 дни са се подписали 6000 руски граждани.

„Доброволната оставка на вицепремиера на Република Алтай Анатолий Банних е нещо небивало за съвременната руска политика. Обстоятелствата, при които се случва тя, ни карат да се усъмним в нейната доброволност, коментира „Газета.ру“… На кариерата на държавните служители не влияят нито некомпетентността, нито моралната нечистоплътност, нито дори преките нарушения на закона. И ако не се сменят съществуващите принципи на корпоративната етика на чиновническото съсловие, Русия ще си остане страна, в който главен враг на закона и и реда е самата власт.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.