Има ли битка за власт между Путин и Медведев?

Руският президент Дмитрий Медведев и министър-председателят Владимир Путин в Москва на 25 декември. Снимка: Ройтерс

Руската финансова криза започва да дестабилизира деликатния баланс на силите в Кремъл. Борбата между съперничещите си кланове подронва властта на Владимир Путин и влошава отношенията му с протежето му, президента Дмитрий Медведев.

Има все повече признаци, че влиятелна фракция от военни и служители от сигурността, групирани около Путин, кръстосват шпага с икономическите либерали, оглавени от Медведев, в битка за контрола над бързо изпаряващите се държавни финанси. Медведев отбеляза първата годишнина от изборната си победа, но триумфът отдавна е блед спомен. Русия беше поразена тежко от глобалната криза, от борсов спад с почти 80 процента и от стремително обезценяване на рублата. Само загубите на десетте топмилиардери на Русия през миналата година възлизат на 250 милиарда долара.

Внезапното изпаряване на новопридобитотото богатство на Русия тласна двете кремълски клики към сблъсък и постави премиера Путин в неудобна позиция. Като бивш агент на КГБ той до голяма степен се отъждествяваше с групата на служителите от органите за сигурност, известни като „силовици“, но храни и силна лична лоялност към малката клика от либерали от родния му град Санкт Петербург. Според експертите Путин губи авторитет, докато се опитва да предотврати конфликта между двете фракции.

„Преди Путин действаше като арбитър, стоящ над двата главни клана – силовиците и рационалните икономисти“, обяснява Дмитрий Орешкин, водещ политически анализатор. „Сега е въвлечен във враждата и е подложен на кръстосан огън. Силовиците твърдят, че е слаб, неспособен да наложи волята си и да сложи на място икономистите, а икономистите на свой ред се окопават около Медведев“, смята той.

Медведев, избран от Путин за негов приемник сред верните му последователи, започна под сурдинка да критикува ментора си, което накара мнозина да повярват, че може би властта му се е усладила и е готов да демонстрира политически мускули.

На среща с икономически шефове Медведев каза, че реакцията на финансовата криза – определена от Путин като глава на правителството – е „недопустимо бавна“ и че вместо действия по обещаните реформи е имало „приказки и само приказки“. Миналия месец Игор Юргенс, директор на Института за съвременно развитие – нов мозъчен тръст, създаден от Медведев – разкритикува Путин, че ограничава свободата на медиите и подчерта, че „най-честните и независими мнения по проблемите на Русия идват от либералното крило, а не от т.нар. патриоти статисти“.

„Медведев усети вкуса на властта и той му хареса“, казва Михаил Делягин, анализатор и бивш правителствен съветник по икономическата политика. Той даде мълчаливо одобрение на администрацията си да започне информационна война с апарата на Путин.

Човекът в центъра на кремълската битка за власт е финансовият министър Алексей Кудрин, който предупреди силовиците и частните корпорации, в които те имат силни интереси, че държавата ограничава финансовите спасителни пакети за едрия бизнес. „Силовиците бяха свикнали да споделят държавните облаги“, обяснява Делягин. Според него „те искат да се отърват от Кудрин, защото той държи кесията и не им дава нито рубла“.

Преди три седмици беше подновено разследването срещу заместник-министър на финансите за корупция за 18 млн. долара – едва завоалирана атака срещу неговия бос от страна на силовиците. За Путин проблемът е, че Кудрин, който си призна грешки в справянето с финансовата криза, е един от неговите заместници и стар съюзник от петербургските дни.

Междуособиците между кремълските фракции подхраниха слухове, че Путин, страхувайки се да не стане прицел на общественото недоволство, обмисля възможността да напусне поста. При този сценарий той би станал председател на Държавната дума, долната камара на парламента, като член на партия „Единна Русия“. Според друг сценарий Путин ще бъде принуден да уволни Кудрин, за да угоди на военно-силовата група.

Като бивш адвокат Медведев няма връзки с органите на сигурността и е в конфликт със ключови фигури сред силовиците, като вицепремиера Игор Сечин, които разчитат на Путин за влиянието си. 43-годишният Медведев не притежава физическия чар на 56-годишния Путин, който си изкова имиджа на екшън герой като пилотира изтребители, практикува джудо и се снима, докато лови риба гол до кръста. Коментаторите обаче смятат, че по-младият мъж постепенно печели авторитет.

„Засега Медведев все още може да влезе в зала, пълна с губернатори и никой да не го забележи“, казва Делягин. „Това напомня за фразата на Уинстън Чърчил: „Едно празно такси спря на „Даунинг стрийт“ 10 и от него слезе Клемънт Атли“. Но Медведев трупа самоувереност, а и не бива да се забравя, че Атли всъщност победи Чърчил“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.