Новите терористи в Пакистан: добре обучени, мотивирани и във възход

Дупка от куршум зее в прозореца на автобуса, който превозваше отбора по крикет на Шри Ланка и беше нападнат от терористи в пакистанския град Лахор. Снимка: Ройтерс

На 3 март десетина въоръжени мъже нападнаха в пакистанския град Лахор отбора по крикет на Шри Ланка с огнестрелно оръжие, гранати и РПГ. Те раниха шестима играчи и британския им треньор и причиниха смъртта на най-малко осем души. След като спортистите се превърнаха в мишена на тероризъм, атаката предизвика същински хаос в света на крикета. Два дни по-късно заради нападението бяха арестувани около 20 души.

Гледката направо всява ужас. Дузина добре обучени, добре въоръжени мъже се разгръщат и заемат позиции със съвършена лекота и умение. Това няма нищо общо с неясните кадри от охранителни камери, които показват клатушкащ се камион, приближаващ се към входа на петзвезден хотел, чийто шофьор се препира с охранителите, а пет минути по-късно избухва мощна бомба.

Докато снощи полицията продължаваше като че все по-злополучното издирване на извършителите на нападението в Лахор, се оформяше единодушното мнение, че засадата говори за появата на нова и смущаваща терористична заплаха за Южна Азия. Не че въоръжените нападения са нещо ново за Пакистан. От лятото на 2007 година в страната са били извършени около 120 самоубийствени бомбени атаки срещу полицейски и цивилни мишени. Но почти без изключение те са били нескопосани, основани на случайния успех удари, зависещи от един или двама нападатели с камион или кола бомба.

Мобилните, напомнящи командоси бойци от атаката във вторник, въоръжени с гранатомети и автоматични оръжия, се измъкнаха, след като разбраха, че целта им е недостъпна. И те съвсем не изглеждат нескопосани. „Това определено беше различна тактика. Те бяха като командоси и безспорно не изпълняваха самоубийствена мисия“, каза базираната в Исламабад анализаторка и писателка Айеша Сидика. „Имали са конкретно намерение – или да отвлекат, или да нападнат отбора на Шри Ланка, но когато не са успели да направят това, са избягали, без да бъдат видени“, заяви тя.

Мнозина оприличиха атаката в Лахор с нападенията в Мумбай миналия ноември, когато подобен брой добре обучени, добре въоръжени бойци не можаха да бъдат обезвредени от индийските спецчасти за борба с тероризма в продължение на повече от 60 часа. Индия и някои други обвиниха за нападенията базираната в Пакистан групировка „Лашкар е тайба“ (ЛЕТ).

Твърде рано е да се каже дали ЛЕТ е отговорна за атаката в Лахор. Специалистите изтъкват, че в 20-годишната си история „Лашкар е тайба“ никога не атакувала цел в Пакистан. Но явно в Пакистан се случва нещо много сериозно. Някой някъде обучава групи от добре екипирани, силно мотивирани бойци, които разполагат с необходимите средства и умения, за да затруднят дори най-добрите части за борба с тероризма в региона. Това повдига куп въпроси: къде са обучавани; кой ги снабдява с оръжия; кой им доставя разузнавателна информация; защо разузнавателните служби – като прочутата пакистанска Междуведомствена разузнавателна служба (МРС) – не знаят за тази групировка. И което е още по-зловещо – мнозина ще попитат дали хора от МРС не са свързани с тези бойци.

Безполезно ще е да изброяваме потенциалните заподозрени за атаката във вторник. Индийският анализатор по сигурността и бивш служител от разузнаването Бахукутумби Раман каза, че според него редица базирани в Пакистан въоръжени групировки имат потенциала да извършат подобно нападение. Сред тях са „Харкат ул муджахидин“ (ХУМ), „Джаиш е мохамад“ (ДЕМ), която води началото си от ХУМ, противопоставящата се на шериата „Лашкар е джангви“ (ЛЕЖ) и „Харкат ул джихад ал ислами“ (ХУДАИ).

На своя уебсайт Раман пише: „Ал Каида и (пакистанските талибани) са извършвали редица самоубийствени бомбени нападения чрез отделни атентатори самоубийци и превозни средства с бомби в много градове, включително Лахор. Но досега не са осъществявали фронтална градска засада… От създаването си през 1989 година „Лашкар е тайба“ никога не е извършвала терористичен акт на пакистанска територия срещу пакистански или чужди граждани. Всичките й терористични актове са били или на индийска, или на афганистанска територия.“ Според Раман преди време „Харкат ул муджахидин“ са имали оперативни връзки с бунтовническа групировка от Шри Ланка „Тигри за освобождение на Тамил Илам“.

Инцидентът наложи и преосмисляне на понятието „мишена“. До този момент се смяташе, че спортистите и жените до голяма степен не са обект на екстремизма в региона. Но ако играчите по крикет вече се възприемат като позволена мишена, следователно никой не е застрахован.

На въпроса как Пакистан може да се защити от новата заплаха, бившият пакистански генерал Талат Масуд отговори: „Трябва да имате доста добро разузнаване, подкрепа от народа и по-добра полиция. Също така трябва да имате добро управление, а не нарастваща съпротива срещу всичко, което се случва.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.