Имотният пазар – до къде надолу? 600 евро на квадрат за София?

По официални данни цените на недвижимите имоти са паднали с 20% за няколко месеца. По неофициални данни, обаче, спадът е с 30%.

В сравнение с преди година отделни апартаменти по морето се продават дори на половин цена. Има предложения за продажба на хотели за 1 лв. – но заедно с дълговете към банката. Това не се съобщава официално, за да не подбива пазарът. Цяла армия строители и спекуланти, които пълнеха джобовете от надуването на цените, сега ще сърбат попарата, която си надробиха. Парцели за строителство вече никой не търси, според дилъри не се знае каква е реалната им цена, защото сделки няма, само оферти. Но пък в строеж – и в София, и по курортите – са десетина милиона квадратни метра. Апартаментите в София за година са поевтинели с около 20-30%. Има сделки и на цени с 40% по-ниски от миналогодишните оферти, признават неофициално дилъри.

Докъде надолу? Банките вече не дават кредити за цялата стойност на имота. Само за около 50%. Това автоматично ще смъкне цените още. А те бяха прекалено надути. Спекулантите в строителния бизнес печелеха по 150-200% върху вложенията си. Няма такава печалба в строителния бранш в цивилизования свят.
След голямото надуване, сега балонът се пукна. Цените падат. Хората и без друго вече не купуват, а чакат да видят колко още ще поевтинеят жилищата.

Нормална цена, съобразно пазара и доходите ще бъде под 50 000 евро за жилище 70 кв. м. Тоест – около 600 евро на кв. м. На търговците на имоти още им се вижда невъзможно ниска такава цена. Но… Като започнат хора да остават без работа и банките да придобиват и продават ипотекирани жилища… Това предстои. Заради надутите цени, надутите лихви и заробващи договори за ипотеки сега ще загубят и банките, и строителните предприемачи.

И нещата с цените най-после ще си дойдат на мястото. Не може един апартамент в София да струва колкото в Берлин, Будапеща или дори в Солун. С какво може да превъзхожда тамошните? С градска среда, качество на живот, доходи на хората? С нито едно от тези неща.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.