Червеното копче и опасният превод между Русия и САЩ

Сергей Лавров и Хилари Клинтън със злополучното червено копче. Снимка: Ройтерс

САЩ и Русия се постараха да поправят развалените си отношения, като изпратиха първите си дипломати на „вечеря за двама“ в луксозен хотел в Женева. Още преди да бъдат сервирани ордьоврите обаче, дипломатическата „среща за запознанство“ тръгна наопаки заради един остроумен подарък, който се оказа грешка в превода.

Поздравявайки руския външен министър Сергей Лавров, държавният секретар Хилари Клинтън му подари сувенир – пластмасов червен бутон с надпис на английски и руски – reset и „перегрузка“. Целта бе игра на думи с речта на вицепрезидента Джо Байдън в Мюнхен, в която той призова двете страни да натиснат бутона за рестартиране на отношенията си.

„Работихме усилено, за да намерим правилната руска дума, мислите ли, че сме улучили?“, каза Клинтън, подавайки подаръка на Лавров. „Не, сгрешили сте“, отговори той, обяснявайки, че вярната дума е „перезагрузка“ (презареждане), а избраната от американците дума означава претоварване, при което техниката блокира. Лавров бързо добави през смях: „Но ние няма да ви позволим да ни сторите това“.

На общата пресконференция след срещата двамата омаловажиха случката, но злополучното копче упорито изникваше отново и отново. Лавров каза, че се надява лингвистичната грешка да допринесе за популяризирането на руския език в САЩ и на английския в Русия. Клинтън отвърна, че погрешният превод е по-точен от коректния, защото рестартирайки отношенията, двете страни са изправени пред тежко натоварване с работа. Лавров се съгласи, че товарът е огромен, имайки предвид проблемите от дневния ред между двете страни, но добави: „Нито Хилари, нито аз имаме някакво желание да си спестим каквато и да било част от този товар“. След като се изчерпаха техническите метафори, Лавров отбеляза, че е късмет, че САЩ и Русия натискат този бутон вместо другия, стартиращ война.

Представители на Държавния департамент се кълняха, че не знаят кой е виновен за грешката. Но Клинтън е придружавана от няколко диломати и служители от Белия дом, които са живели в Русия и говорят руски и всеки един от тях би могъл да забележи.

Осъзнавайки, че грешката заплашва да засенчи същината на срещата, Държавният департамент изпрати няколко висши служители на брифинг за репортерите, пътуващи с Клинтън. Нямаше конкретни споразумения, казаха те, но тонът на срещата бе конструктивен, което само по себе си е постижение, имайки предвид, че отношенията между двете страни бяха охладнели почти до състоянието от Студената война след руско-грузинския конфликт през лятото. Атмосферата на вечерята (зеленчукова супа, печена риба на скара и шоколадов десерт) преминала в добра атмосфера, подчертаха те.

На пресконференцията и двамата дипломати изглеждаха в добро настроение и много по-благоразположени, за разлика от напрежението на предишните срещи между Лавров и бившия държавен секретар Райс.

Клинтън бе предпазливо оптимистична, като заяви, че трябва да има доверие и повече предсказуемост в отношенията. „Оценявам откритостта и готовността на г-н Лавров да обсъжда всички и всякакви въпроси, нито една тема не бе изключена“, каза Клинтън. „Това, Сергей, бе едно добро начало от моя гледна точка“, добави тя. Лавров, чиито бурни отношения с държавния секретар Райс бяха прословути, не остана по назад в комплиментите.

„Мисля че можем да успеем да стигнем до общо мнение, както в контекста на стратегическите нападателни оръжия, така и на противоракетната отбрана“, каза той. Запитан как се разбират двамата с Клинтън, руският дипломат се усмихна и каза: „Осмелявам се да кажа, и се надявам г-жа Клинтън да се съгласи, че имаме чудесни лични отношения.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.