Избори в Северна Корея – династически игри в „народната република“

Севернокорейският лидер Ким Чен-ир (вляво) гласува на изборите за парламент в Пхенян. Снимка: Ройтерс

Северна Корея избира нов парламент, а външните наблюдатели на потайната страна дебнат за едно име – Ким Чен-ун, 26-годишният младеж, който някои смятат, че ще оглави страната след смъртта на баща си. Слуховете за наследник се множат, откакто през август се разчу, че 67-годишният лидер Ким Чен-ир е получил инсулт. А стъпките, предприети за укрепване на кръга му от съветници говорят, че той може би подготвя почвата да предаде властта на следващото поколение от първата комунистическа династия в света. Ако Ким Чен-ун влезе в парламента, това ще бъде знак, че се подготвя да поеме властта. „Това ще бъде първата му стъпка към наследяването на властта от баща му. Преди да може да се издигне на по-високи постове, той се нуждае от база, за да го почита севернокорейският народ“, смята Сон Йон-сун, южнокорейски депутат и експерт по Северна Корея.

Тъй като членовете на 687-местното Върховно народно събрание обичайно заемат ключови партийни, държавни и военни постове, изборите може да дадат и сигнали за евентуални размествания в структурата на властта. Това е особено вероятно, тъй като режимът е подложен на международен натиск да се откаже от ядрената си програма и да спре да разработва балистични ракети. „Ще бъде интересно да се видят резултатите от изборите“, каза Даниел Пинкстън от Международната кризисна група. „Те със сигурност не са свободни и честни, но ще можем да видим известни промени в кадрови план – кой идва, кой си отива от партията“, смята анализаторът от международния мозъчен тръст. Ко Ю-хван, експерт по Северна Корея от университета Донгук в Сеул, очаква появата на „нови елити“.

Изборите в страната с 24 милионно население са общо взето формалност. Гласува се на всеки пет години, като има само един кандидат – персонално подбран от управляващата Работническа партия. Вотът беше насрочен за август 2008 година, приблизително по времето на предполагаемия удар на Ким. Пхенян отложи изборите, без да посочи причина.

Шест месеца по-късно Ким изглежда се е възстановил. В отворено писмо до нацията той обяви миналия месец, че отново ще се кандидатира. Синът му не беше споменат. Но южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че Чен-ун е определен за наследник на Ким и ще се кандидатира за вота. Японският в. „Майничи“ публикува същата информация, като се позова на вътрешен севернокорейски военен документ. Южнокорейската национална разузнавателна служба заяви, че не може да потвърди информацията. Тя обаче определи като възможно бащата да предаде властта на сина, тъй като не засича признаци на опозиция сред партийните и военните функционери.

Напоследък севернокорейските медии често говорят за кръвна линия и наследство – евентуални намеци за второ предаване на властта по наследство. Сегашният лидер Ким Чен-ир беше предшестван от баща си Ким Ир-сен, основателя на КНДР. От известно време покойната Ко Йон-хи, майка на двамата му по-малки синове, е наричана „Уважаемата майка“ – фраза, тълкувана като признак, че Северът проправя пътя на единия от синовете й, който да поеме властта.

За Чен-ун, най-малкия от тримата синове на Ким, се знае малко. До 1998 година е учил в интернат в Швейцария (International School of Berne) с псевднима Пак Чхол. Изучавал английски, немски и френски, съобщава швейцарският седмичник „Ебдо“, като се позовава на негови съученици и учители. Един съученик си го спомня като плах интроверт, но страстен скиор и баскетболист, който бил голям поклонник на американската звезда Майкъл Джордан. Бил скромен и дружелюбен с децата на американските дипломати, казва бивш училищен директор. Всеки ден след края на учебните занятия пристигала кола, която го вземала, продължава вестникът.

Японец, който твърди, че познавал Чен-ун от годините, в които служил като главен готвач на суши за Ким Чен-ир, казва, че на външен вид и действия синът е досущ като баща си и е негов любимец. За сметка на това Ким често се присмивал на средния син Чен-чул, че се държал „момичешки“, разказва Кенджи Фуджимото в меморите си от 2003 година.

Предполагаше се, че официалният престолонаследник е най-големият син, 37-годишният Чен-нам. Той обаче изпадна в немилост, след като го хванаха, че използва доминикански паспорт, за да посети токийския Дисниленд през 2001 година. Смята се, че Чен-ун има най-силните лидерски качества от тримата, заяви анализаторът Чун Сон-чан, оценявайки като високи шансовете му да наследи баща си.

Брайън Майърс, професор от университета Донгсео в град Бусан, Южна Корея, отхвърли тези предположения като клюки. „Не бива да обръщаме прекалено внимание на въпроса за наследяването, защото няма особено голямо значение кой ще поеме властта. По-важното е идеологията, която всички споделят“, каза той.

Дори ако името Чен-ун се появи, когато излязат резултатите от вота, това може да не е той. През 1998 и 2003 година един Ким Чен-нам в списъка на кандидатите се оказа друг верен партиец със същото име като най-големия син. Истинският Чен-нам твърди, че решението за наследника още не е взето. Пред репортери в Пекин през януари той каза: „Никой не може да каже със сигурност и само татко ще реши“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.