Защо Обама бърза да спечели Турция

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обявява на пресконференция в Анкара, че Барак Обама ще посети Турция през април. Снимка: Ройтерс

Наред с вълнението, предизвикано от посещението на американския държавен секретар Хилари Клинтън в Анкара и от новината, че президентът Барак Обама ще пристигне в Турция, всички са единодушни по въпроса, че в отношенията между Турция и САЩ се открива „нов период“ – в положителен смисъл. В рамките на предвижданите от администрацията на Обама промени във външната политика се очакваше да бъдат направени сериозни стъпки за поправяне на влошените в последно време отношения с Турция. Но честно казано, никой не предполагаше, че още през първите си седмици в Белия дом новият президент ще се отвори толкова много към Турция.

Вероятно не е съвпадение, че тази инициатива на управлението на Обама се осъществява точно в момент, когато в различни западни столици и на първо място във Вашингтон се задават въпроси в стил „Турция отдалечава ли се от Запада и клони ли към друга ос“.

В инициативата на новото американско управление голям дял има „грижата да не бъде загубена Турция“ или по-скоро целта „да бъде спечелена Турция“. Това поставя на дневен ред въпроса защо Обама бързо възприе стратегията „да спечели Турция“.

В днешната обстановка геостратегическата важност на Турция се приема от целия свят. В очите на Вашингтон и специално на новата американска администрация важността произтича, както отбеляза Йомер Ташпънар от Института „Брукингс“ в статия във в.“Сабах“, не само от нейното географско положение, а от „политическата й идентичност и от това, какво прави“. Заради активната й роля в района, във Вашингтон Турция „се възприема на сериозно“.

В действителност външнополитическите приоритети на Обама и неговите позиции и цели, различни от тези на администрацията на предшественика му Буш, са доста близки до политиката, следвана от Турция в последно време. Затова Вашингтон следи внимателно стъпките на Турция по посока на Сирия и Иран, инициативите й за помирение на Сирия и Израел, на Афганистан и Пакистан, на различните групировки в Ирак. Заради стратегическите си интереси управлението на Обама отдава голямо значение на приноса на Турция в новата политика, която възнамерява да следва по тези и по други регионални въпроси. В тези сфери иска да работи „заедно“ с Турция.

Показателно за целта „да бъде спечелена Турция“ е, че в рамките на няколко дни в Анкара пристигнаха специалният пратеник на президента Джордж Мичъл, а след това държавният секретар Хилари Клинтън. А след това беше взето и решението президентът Барак Обама да посети Турция в началото на април.

Интересно е, че тази позиция се демонстрира въпреки „случая от Давос“, който не се приема много добре във Вашингтон, явната подкрепа за Хамас или демонстрираната симпатия към режима в Судан. Това показва нуждата, която Вашингтон изпитва от Турция, и „прагматизма на Америка“. От тази гледна точка трябва да се приеме, че инициативите на турската дипломация в последно време, макар понякога да предизвикват възражения, увеличават авторитета на Анкара и засилват позициите й пред САЩ и редица други държави. С отварянето си към Турция администрацията на Обама цели да създаде „стратегическо партньорство“ било в двустранните отношения, било по регионални въпроси. В този „нов период“ ще се види как ще функционира това партньорство в истински смисъл, какви искания ще постъпят от САЩ по тези въпроси и в отговор на това – в каква степен администрацията на Обама ще отговори на исканията и очакванията на Турция.

По всяка вероятност сигналите за това ще станат по-ясни по време на разговорите на президента Обама в Анкара.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.