„Мюзик Айдъл“ – българска пропаганда в Македония?

Maкедонската телевизия А1 е получила съдебен иск, защото излъчва българския Music Idol

Плакати на българския Music Idol в Скопие. Шоуто продължава да буни духовете в Македония. Снимка: Нова Македония

Велия Рамковски (едър бизнесмен, собственик на македонската телевизия А1 и вестниците „Време“ и „Шпиц“ – б.р.) има нисък бизнес морал, което се вижда от неговата серия големи дългове. Но, май дълговете на Велия ще ги плати някой трети, щом Велия и А1 си свършат работата, необходима на третия. А1 излъчва телевизионното шоу „Идол“ (Music Idol) – българска продукция в сътрудничество с А1, в която ясно и гласно участници заявяват: македонците са българи, разделени в две държави и в Македония живее български народ. А1 излъчва това и премиерно, а в неделя има и повторения. Така А1 извърши престъпно деяние и получи иск за дело на етническа основа. Това е логично следствие откакто преди три седмици А1 разкритикува правителството защо слага знамена в Скопие.

Черногорец и българка, които повече от деветнайсет години живеят и работят в Македония, публично отрекоха съществуването на македонски народ. Частната македонска телевизия А1 позволи на дуото Лили&Меланж публично да декларира, че македонският и българският езици са едно и също, и че македонците и българите са един народ в две държави. На прослушването на българския Music Idol, на който по все още непознати причини му се разреши да прави прослушвания и в Скопие, участваше дъщерята на Мариян Кликовац, черногорец, който дълги години живее в Македония, и неговата съпруга, българката Лили. И двамата, както декларират себе си, естрадни артисти. Преди изпълнението на тяхната дъщеря, Лили казва, че нямала проблеми с езика, тъй като така или иначе, бил същия като българския. Нейният съпруг, черногорец, по-голям българин и от Тодор Живков, само потвърди тяхната теза, че македонците и българите са един народ в две държави. Това беше излъчено по А1 без никакви проблеми в праймтайма, в 21 часа. Българите завършиха предаването със заключението, че въпреки намеренията, в Скопие всичко минало без негодувания и протести. На сайта на А1 стои, че шоуто се прави от българската БТВ в сътрудничество с А1.

Тъй като А1 се появява в ролята на копродуцент, защо не попречи на излъчването на пробългарските мнения на дуото, което си вади хляба в Македония? Ако мислят да се защитават с това, че е нарушение на договора, че БТВ ги е надхитрила, защо повтарят предаването? Кой е превеждал частта с пробългарските изказвания, нима А1 не са знаели какво ще се излъчва, преди да се пусне в ефира? Нима всеки може да подхвърли на Велия Рамковски нещо и той да не знае какво са му приготвили?!

„Вечер“ вчера се свърза с Мариян Кликовац. На въпроса, дали със своето изявление казано на български, той е искал да каже, че отрича съществуването на македонски народ, той рече:
– Погрешно сте ме разбрали. Аз съм македонец и повече обичам Македония от България. Жена ми е българка, а въпреки всичко, повече харесва Македония. Тук живеем и работим. Исках да кажа, че имаме същите обичаи. Бил съм на сватба и в Македония, и в България и православните обичаи се същите – се оправдаваше Кликовац. Той има користна теза за пред българите, а оправдателна теза за пред македонците.

Велия Рамковски, собственик на телевизия А1 и вестниците „Време“ и „Шпиц“. Снимка: Вечер

В Министерството на културата казват, че за правене на прослушване в Скопие не е необходимо разрешение. Разрешение от Министерството на културата е необходимо да се получи, само ако чужденци извършват художествена дейност, т.е. имат изпълнение на сцена.

А това не е първият и единствен път Велия да отрича македонската нация. Патриотизмът на Велия се вижда тъкмо в неговата телевизия А1. Пречи му големината на знамената, които правителството поставя из града. Пречи му голямото знаме на калето, знамето на площада, македонският символ на Водно (планината над Скопие), до хотел „Континентал“, пред Събранието (парламента), в Битоля, в Щип и в Охрид. В телевизионно приложение към новините на А1 се негодуваше, че с гигантски знамена правителството се опитвало да повдига националното чувство.

Въпреки бунта срещу повдигането на македонското национално самосъзнание, Велия Рамковски чрез неговата фондация на едро промотираше празнуването на рождения ден на Кемал Ататюрк, бащата на модерна Турция, като държавен празник в Македония. Тази кампания на фондацията беше излъчвана по А1. Ислямизирането на Македония Велия започна още със сериала „Клонинг“, или популярно позната в Македония като Жаде. Тогава македонките подлудяха по външния вид и екзотичните движения на Жаде. В македонските клубове, кажи-речи всяка вечер атракция бяха кючекчийките, които популярно бяха наричани жадета. С постерите на Жаде, които Велия слагаше във вестниците си, той се опитваше да си качи тиража. Подобен опит имаше с героите от други подобни сериали, както и с дъвките с изтекъл срок на годност.

Превод от македонски: Константин Павлов, komitata.blogspot.com

*Вестник „Вечер“ е проправителствен македонски вестник, чиито собственик Драган Латас е със сръбско потекло.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.