Как Хилари обърна гръб на правата на човека

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън жестикулира в токшоу на турския телевизионен канал NTV. Снимка: Ройтерс

Държавният секретар Хилари Родам Клинтън продължава да обезценява и подкопава американската дипломатическа традиция на застъпничество за правата на човека. При първото си пътуване в чужбина – в Азия – тя пропусна да изрази загриженост за правата на човека пред комунистическото правителство на Китай. Хилари заяви, че „тези въпроси не могат да се смесват“ с темите на икономиката, сигурността и околната среда. При посещението в Близкия изток и Европа миналата седмица тя омаловажи данните на Държавния департамент, засягащи двама проблематични американски съюзници – Египет и Турция.

Според последния доклад на Държавния департамент за Египет, публикуван на 25 февруари, „спазването на човешките права от правителството е останало на ниско ниво“ през 2008 година „и са продължили сериозните злоупотреби в много области“. В него се съобщава за изтезания, извършвани от силите за сигурност, за влошаване на свободата на печата, на сдружаването и на вероизповеданията. Клинтън беше попитана за тези заключения в интервю за сателитната телевизия „Ал Арабия“, направено в Шарм ел Шейх, Египет. В отговора й нямаше и следа от загриженост за влошаващото се положение. „Публикуваме такива доклади за всяка страна. Надяваме се те да бъдат приети в духа на изказаните предложения, така че всички да имаме място за подобрение“, заяви тя.

След това Клинтън беше запитана дали може да има някаква връзка между доклада и евентуална покана до президента Хосни Мубарак за посещение във Вашингтон. „Няма никаква връзка“, отвърна тя, като добави: „Аз наистина смятам президента Мубарак и съпругата му за приятели на моето семейство. Така че се надявам често да го виждам тук в Египет и в Съединените щати.“

Думите на Клинтън ще бъдат високо оценени както от тези, които вербуват членове за Ал Каида, така и от антиамериканските пропагандатори в Близкия изток. Тя изглежда е забравила колко обидни са подобни изявления за милионите египтяни, които ненавиждат потисническото правителство на Мубарак и които обвиняват САЩ, че го подкрепят.

Новият държавен секретар предизвика подобно изумление и в Турция сред либералните поддръжници на свободата на печата, подложени на натиск от правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Според доклада на Държавния департамент „високопоставени правителствени служители, включително министър-председателят Ердоган, са направили през годината изявления, в които се отправя остра критика срещу фигури от печатния и медийния бизнес. Това се случва след публикации с информации за твърдения за корупция, свързани с управляващата партия“. Това беше доста меко казано. Всъщност правителството на Ердоган предприе грозна кампания срещу един от най-големите медийни конгломерати в Турция, като му наложи да плати на данъчните глоба от 500 милиона долара. Този ход беше сравнен с отношението към независимите медии в Русия.

Запитана от турски журналист какво е казала на Ердоган, когато той се оплакал от доклада на Държавния департамент, Клинтън отговори: „Ами, отвърнах му, че публикуваме такъв доклад всяка година. А аз напълно разбирам… че никой политик не обича, когато пресата го критикува. Като цяло мислим, че Турция е постигнала огромен напредък в свободата на словото, свободата на вероизповеданията и правата на човека и се гордеем с това“, заключи тя.

Всъщност, както констатира Държавният департамент, в Турция има отстъпление от свободата на словото. В Египет положението с правата на човека също се влошава, а не се подобрява. Като омаловажава тези факти, Клинтън прави лоша услуга на собственото си правителство и изпраща послание до управляващите по света, че правителството на САЩ няма да се отнася сериозно към техните злоупотреби.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.