Теориите на конспирациите около Путин и Медведев процъфтяват

Дмитрий Медведев и Владимир Путин на Деня на победата в Москва. Снимка: Ройтерс

Ако се съди по многобройните апокалиптични сценарии, които се появяват напоследък в пресата и в речите, анализаторите и политиците в Русия изпадат във все по-голяма паника заради политическите последици от шестмесечната икономическа криза в страната. Предупрежденията за социални размирици, които обикновено се ограничаваха само до малките опозиционни вестници и либералните коментатори, сега се разпространяват и в централните медии, както и коментарите за режима на президента Дмитрий Медведев и на премиера Владимир Путин.

Най-песимистичните прогнози идват от самия Кремъл. Ключов президентски съветник написа миналата седмица, че икономическата криза заплашва да свали от власт двамата лидери, които, предположи той, може да бъдат пометени от бунт, финансиран от руските олигарси. „Преходът на икономическата криза към политическата арена вече започна“, писа Глеб Павловски в популярния таблоид „Московский комсомолец“. Той предупреди за „римейк“ на уличните протести от 1991 година, спомогнали за рухването на Съветския съюз, и на Оранжевата революция в Украйна от 2004-та. „Източниците на социалния протест трябва да се търсят в коридорите на властта“, писа Павловски.

Тези и други мрачни пророчества накараха някои анализатори да се замислят. Алексей Левинсон от социологическия център „Левада“ каза: „Дали виждам потенциал за сериозни размирици? Много опасно е да кажа „не“, след като толкова много хора публично твърдят, че това се случва, но аз просто не го виждам“. Според него обаче „също толкова вярно е, че нараства броят на хората, които твърдят, че този потенциал е скочил рязко. Значи това има значение. То показва, че отношението към властите се променя“.

Спекулации обгръщат отношенията между президента и премиера, откакто миналата година Путин, държавен глава на Русия от 2000-ра, отстъпи поста на Медведев. Общоприетото мнение е, че Путин, който нямаше право на трети последователен президентски мандат съгласно конституцията, планира да се върне в Кремъл.

Според някои политици фактът, че се спекулира открито за политическото бъдеще на премиера, е прелом в руския политически живот. „Всичко изглежда много конспиративно. Но за първи път се поставя въпросът, че може би Путин трябва да си отиде, за да му се попречи да завлече всички на дъното“, каза Владимир Милов, бивш заместник-министър на енергетиката и лидер на опозиционната групировка „Солидарност“.

Други наблюдатели смятат, че публичното размахване на плашила е опит на Кремъл да обедини все по-разединената управляваща класа. Евгений Гонтмахер, анализатор в мозъчен тръст, който съветва Медведев, твърди, че предупрежденията на Павловски всъщност са „опит да се консолидира елитът“.

Икономическата криза в Русия, предизвикана от глобалната кредитна криза и от падащите цени на петрола – основният й износ – създадоха невиждана от 1998 година ситуация. Над шест милиона руснаци са безработни, през последните шест месеца рублата загуби една трета от стойността си, а прогнозите за 2,2 процента спад в тазгодишния брутен вътрешен продукт изглеждат оптимистични.

Кризата породи остро съперничество сред правителствените фракции и бизнесгрупировките относно икономическата политика. Либералите, начело с финансовия министър Алексей Кудрин, се борят срещу консерваторите, които искат Русия да наложи контрол върху валутата. В продължение на няколко седмици положението на Кудрин изглеждаше доста несигурно, но в края на миналия месец Путин застана на негова страна и нареди връщането на контрола.

Много политически анализатори смятат, че разцеплението в кабинета ще внесе допълнително напрежение в отношенията между Путин и Медведев, доколкото всеки от тях се бори да избегне вината за кризата, а конкуриращи се фракции го дърпат едновременно в различни посоки . Двамата са добри приятели, започнали заедно политическите си кариери в Санкт Петербург. Но онези, които предричат проблеми, се позовават на нападките, които Медведев отправи напоследък към правителството заради начина, по който се справя с кризата.

Миналия месец имаше слухове, че Медведев ще стане лидер на „Справедлива Русия“ – партия, която има одобрението на Кремъл, но се конкурира с „Единна Русия“ на Путин на изборите. Председателят на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов, който е и председател на горната камара на парламента, отрича, че Медведев ще поеме ръководството на партията, макар че според него офертата е валидна. Миналата седмица Медведев призова правителството да проучи нарушенията на „Единна Русия“ на регионалните избори на 1 март.

Според Маша Липман от центъра Карнеги – московски мозъчен тръст – Медведев все още е младшият партньор в отношенията между двамата и е лишен от властовата база, за да мисли да отстрани Путин, дори ако иска да го направи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.