Българският хелзинкски комитет отговаря на публикация на e-vestnik

Афганистанецът Джавед Нури, който е държан като затворник 5 г. в два лагера в България. Снимка: e-vestnik

На 10 март e-vestnik публикува изповедта на афганистанеца Джавед, който е държан затворен 5 години в два лагера за бежанци в България (виж тук – „Джавед избяга от смъртта в Афганистан, за да попадне в кошмара България”). Джавед разказва, че за това време са му отказвали статут на бежанец, въпреки че има това право, държали са го в изолатор в дълги периоди, служители и адвокати са искали подкупи, за да му помогнат, от полицията са искали да им стане информатор сред бежанците като условие да му решат проблема, не са му давали  възможност да учи и т. н. По този повод се получи отговор от Българския Хелзинкски комитет (БХК), който е споменат в разказа на афганистанеца.

По повод статията написана от Светослава Банчева и публикувана в „Е-вестник” на 10.03.2009 г. със заглавие „Джавед избяга от смъртта в Афганистан, за да попадне в кошмара на България”, БХК приема за необходимо да заяви, че твърденията, изложени от г-н Нури относно дейността на БХК, освен изцяло неверни са и напълно невероятни.
БХК е неправителствена организация, чиято основна цел е защита правата на човека в България. От 14 години БХК е официален партньор на Върховният комисариат за бежанците към ООН, който осигурява основното финансиране на дейността на организацията в тази област. Възложеният от ВКБООН мандат включва наблюдение на националната система за убежище за съответствието й с общопризнатите стандарти за международна закрила, както и предоставянето на безплатна правна помощ  на търсещите закрила, бежанците и лицата с предоставен хуманитарен статут. По тази причина са абсурдни обвиненията на г-н Нури, че вземаме пари от бежанци, за да уредим техния статут.
Г-н Нури е получавал многократно като бенефициент на БХК правна помощ, съвети и представителство още преди задържането му от органите на имиграционната полиция. За съжаление не само той, но и твърде много други търсещи закрила от други страни с окончателен отказ на статут бяха и са задържани по административен ред  на основание незаконно пребиваване в ДВНПЛ-Дружба, а от 2005 година насам – в СДВНЧ-Бусманци. БХК непрекъснато предприема застъпнически действия, включително чрез про боно съдебни дела за подобряване на условията в тези места, за съкращаването на сроковете на административно задържане и за промяна на държавната политика по принудително настаняване на незаконно пребиваващите чужденци. В резултат на съвместната дейност на БХК и БЧК десетки задържани чужденци бяха освободени през изминалите години.
И макар да разбираме причините за негативните настроения на г-н Нури, не можем да се съгласим името и репутацията на БХК, извоювани с години на безкомпромисна правозащитна дейност, да бъдат очерняни по публичен начин като изкупителна жертва за недостатъците на системата и цялото ни общество. Ако БХК трябва да поеме някаква вина, то това трябва да е колективната вина на гражданското общество в България, което все още не успява, независимо от полаганите усилия, да мотивира реален напредък в установяването на демократична, справедлива и хуманна държава. БХК изразява своята абсолютна готовност да съдейства за извършването на всякакви проверки пред всички възможни компетентни органи за установяването на тази обективна истина, за да опровергае изложените в статия твърдения и защити доброто си име.

Красимир Кънев,
Председател на БХК

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.