БТС: Ковачки заграби Мальовица със заменка

Изявление на Венцислав Удев, изпълнителен секретар на Българския туристически съюз по повод престъпните заменки на гори, засягащи остро интересите и базата на БТС на Мальовица

Венцислав Удев. Снимка: Сайт на БТС

През пролетта на 2006 г. в централата на БТС се представи една фирма, която заяви намерението си да стопанисва съвместно с нас комплекс Мальовица. Изложи списък на обектите, които представляват интерес за нея. Отказах категорично, първо, защото БТС никога не е имало намерение да разширява обектите на к-с Мальовица, а да запази съществуващата база, строена от 1952 г. насам; второ – самият комплекс и инфраструктурата около него нямат капацитет за ново разширяване, тъй като комплексът изпълнява функция, която е основна (за подготовка на кадри на БТС, ПСС, Противопожарна охрана, гранични войски и др. специални части).

Освен това на територията на комплекса е изграден учебен полигон по ориентиране, алпинизъм, пешеходен и колотуризъм- и всички други спортове, развивани в областта на социалния туризъм. Трето – за да се кандидатства за подобно предложение е необходимо специален документ до УС на БТС, на който аз съм изпълнителен секретар и изпълнявам неговите решения и решенията на председателя на съюза.

Независимо от нашия отказ, две години по-късно, от службата по вписвания, с дата 19.05. 2008 г. установяваме, че фирма Агросим ЕООД със седалище София, регистрирана в Софийски градски съд, фирмено дело №14886 от 2005 г., е заменила гори от землището на гр.Своге в землището на с. Говедарци, за което прилагаме справка. Това в общи линии са голяма част от земите, под обектите на БТС на Мальовица. От получените скици за извършените заменки в района на к-с Мальовица, които взехме нелегално, установихме, че к-с Мальовица дефакто е обсебен от тази заменка, като са му отнети 100 процента от пистите, към които са построени ски влека, основния паркинг, също строен от БТС със съответния документ, почти цялата Меча поляна, която е в основата на учебния полигон, където се провеждат заниманията по видове туризъм и спортове.

Строежът на долна станция на лифт над хижа “Пионерска”. Снимка: Нели Томова

Парадоксът е, че до този момент БТС не е уведомен от Държавната агенция по горите, което е парадокс – в самите заменки БТС има собственост няколко обекта и съоръжения със съответни нотариални актове. Разбира се направихме опити да получим информация. Първата ни реакция беше да питаме служба „Земи и гори” – София област, тъй като заменките на горите са в Своге, и Самоков, попадащи в тази област. След броени дни получихме отговор, в който се твърдеше, че в ОДЗГ (Областна дирекция „Земеделие и гори”) няма информация за заменяне на гори от държавния горски фонд в района на Горско стопанство- Самоков. Като умишлено или не е допусната една подробност, че заменката на гората, за която става въпрос в района на Мальовица, не са принадлежащи към горско стопанство Самоков, а към Държавно горско стопанство Боровец. За което отправихме второ запитване. Към този момент все още нямаме отговор.

Логично е да се попита, какво е направил БТС, за да узакони горските площи около туристическите хижи в България. С писмо №73 от 16-2 2004 г., спазвайки определения от закона срок, сме изпратили на тогавашния министър на земеделието и горите поименен списък на всички хижи на територията на България, за които не е уреден този въпрос. Съответно с писмо до министъра Мехмед Дикме, изходящ № 62 – 11 от 24.3 2004 г. ни е дадено правото поетапно да извършим тази процедура, според финансовите възможности и средства, с които разполага съюза. На много места тази дейност е вече финализирана. Както казах по-горе, съобразно нашите финансови възможности продължаваме, докато не узаконим и последната хижа.

Относно дейността ни за узаконяване прилежащите гори към комплекс Мальовица, правили сме постъпки пред община Самоков още през 2003 г. за разрешение да се изготви ПУП на комплекса. Не само не получихме отговор, а цялата преписка по случая мистериозно изчезна! Отправяйки въпрос към поддържащата фирма, която изготвя кадастъра на Самоковска община и района, при опита ни да дадем задание за заснемане на комплекса, веднъж ни се отговори че има още сняг, втория път – че нямат време и третия път, че при тях няма необходимата документация(?!).

Сега си обяснявам факта как един разговор, проведен през 2006 г. с посочени намерения за обсебване на к-с Мальовица на БТС в Рила, впоследствие стана реалност. Заменката е факт, с нечия висша чиновническа благословия, престъпните помисли са реализирани.

От extremus.info
Бел. ред: Според  публикация на сайта forthenature.org от август м.г. „проектът на Курортно-туристическа локализация „Искровете–Говедарци–Мальовица” се разработва като Общ устройствен план (ОУП) от смесеното дружество „Надар 2006”, представлявано от фирмата „Ел Ем Импекс” на Христо Ковачки и Община Самоков…
Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”. Справка в публичния регистър СИЕЛА сочи, че те са свързани с Христо Ковачки. Останалите имоти с формата на писти са заменени с неустановена до момента фирма. Чрез замени гореспоменатите фирми са придобили съществуващите писти в курортен комплекс „Мальовица” и над с. Говедарци, включително терените под ски съоръженията на Български туристически съюз. В нарушение на чл. 87 от Договора за Европейския съюз българската държава е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар. Тези имоти съвпадат с проектираните в общия устройствен план ски-съоръжения и застроителни ядра. Замените са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци вървят по около 120 лв./кв.м.“ (Виж тук.)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.