Що за идиоти работят в съда?

Българският съд е обвиняван във всичко – корупция, некомпетентност, мудност. И всичко е вярно. Но, оказва се, че има и по-лошо.

В съда се случват идиотски неща.

Например случаят с Весела Лечева и съпруга й Манол Велев. Преди година министърката на спорта поискала от съда да й даде попечителство над съпруга й – добре известно е, че след покушението срещу него той е в кома. Оттогава българският съд не й е дал това попечителство, защото съдийката Б. Ж. от Софийски градски съд призовава Манол Велев да се яви лично пред нея. Призовава го не веднъж и не два пъти. Да се увери, че е за попечителство. По закон в такива случаи съдията лично посещава лицето, за което се иска попечителство. Тук няма такива работи – съдийката си го призовава ли, призовава да дойде сам.

Да кажеш – такива са бюрократи в българския съд и да махнеш с ръка. Ама тук става дума за един нашумял в обществото случай. Не за никому неизвестен дядо на село. За  Монол Велев са изписани тонове вестникарска хартия, показван е в репортажи по телевизията, как го пренасят от болница в болница. Съпругата му е министър, също известна публична личност.

Какъв трябва да си, при това положение, за да призоваваш неколкократно в съда въпросният човек в кома и да не даваш попечителството на съпругата му? Няма разумно обяснение. Въпросната съдийка е български феномен в правото. И само поради факта, че е засегнат министър, инсппекторатът на съдиите е направил проверка на въпросната съдийка и я предложил за наказание. Разбира се, при проверката са открили, че има още куп случаи, при които тя е разигравала по подобен начин обикновени хора, които няма кой да ги чуе като се оплакват, защото не са министри.

Затова корупцията в съда не е най-страшното. Както казва една поговорка, по е лоша простотията и от лошотията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.