Десет екипа от архитекти ще променят облика на Париж

Празнични светлини украсяват булевард „Шан-з-елизе“, водещ до Триумфалната арка. Снимка: Ройтерс

Представете си „Сентръл парк“ на две крачки от едно от бедните парижки предградия, в който парижани ще се разхождат. Представете си големите артерии на френската столица, превърнати в зелени булеварди. Представете си високоскоростен влак, който обикаля парижките предградия.

Това са само част от идеите, представени на заседание на комитет, включващ представители на държавата и на различни организации от 10 архитектурни ателиета, натоварени от президента Никола Саркози да разработят план за създаването на Голям Париж. Новата френска столица трябва да бъде едновременно по-екологично чиста, по-уютна и по-приветлива за жителите си. Проектът е смятан за един от най-амбициозните от времето на барон Осман, извършил истинска архитектурна и градоустройствена революция в Париж в средата на 19 век, в резултат на която френската столица се сдоби с широки булеварди, сред които и прочутия „Шан-з-елизе“.

Сега трима лауреати на престижната награда „Прицкър“ приеха отправеното от президента предизвикателство. Това са Ричард Роджърс, един от дизайнерите на центъра „Помпиду“ за съвременно изкуство в Париж, французинът Жан Нувел и Кристиан дьо Порзампар. За десетте екипа от архитекти, географи, метеоролози и от други творци задачата се състои в това, да си представят как би изглеждал един европейски мегаполис след 30 години. Този мегаполис трябва да бъде първият екологично чист градски център от епохата след Протокола от Киото. Границите му трябва да се простират отвъд настоящите предели на френската столица.

След деветмесечна работа архитектите поставиха диагнозата. Предградията в неравностойно положение на входа на Париж са не само грозни. Тези райони, разположени далеч от търговските центрове, от бизнес кварталите и от центъра на Париж, са илюстрация за пълното несъответствие с урбанистичните стандарти. „Не познавам друг град, чието сърце да е до такава степен откъснато от неговите крайници“, твърди Ричард Роджърс.

За разлика от Лондон, който има 8 милиона жители, включително и в предградията, в Париж живеят 2 милиона души. Други 6 милиона са се сбутали в съседните предградия, управлявани от местни автономни власти. „Трябва да направим красиви местата, които сега са грозни“, казва Ролан Кастро, чийто екип е проучил внимателно въпроса за модернизирането на предградията, в които през есента на 2005 година избухнаха масови размирици. За целта той предлага да бъде обособен Централен парк в Курньов – бедно предградие на около 10 км от центъра на френската столица. Кастро иска да превърне френския мегаполис в огромно цвете с осем листенца, със символични места, на които се сместват културите и науките.

За да бъде по-добре свързан центърът на Париж с неговите предградия, Кристиан дьо Порзампар планира изграждането на високоскоростен влак, който да се движи по протежението на околовръстното шосе, смятано за граница на Париж. Архитектът иска също да бъде построена голяма гара, наречена Европа Север, която ще постави Париж в сърцето на една огромна територия, простираща се от Лондон до Франкфурт.

Групата „Декарт“ предлага да се започне борба с глобалното затопляне чрез преосмисляне на начина, по който се използва водата в Париж и чрез засаждането на гори, които до 2100 година ще намалят температурата във френската столица с 2 градуса.

Ричард Роджърс ще превърне покривите на сгради с обща площ от 400 квадратни километра в зелени терени и ще създаде зелени булеварди. Но за него основното предизвикателство за модернизирането на Париж е главно от политическо естество. „Една от главните трудности е разпокъсването на центрове, в които се взимат решения. Разполагаме с експертизата, но изводите от нея не могат да се превърнат в последователни и координирани действия“, казва специалистът.

И наистина, Париж е разделен на 20 района, всеки един от които има собствено кметство. А парижките предградия влизат в пределите на 7 френски департамента. Миналата седмица беше предложено създаването на специализирана комисия, която да се справи с тези многобройни административни структури и да се захване със създаването на Големия Париж. Но въпросът си остава все още трънлив. Социалистическата опозиция, която държи под контрол кметството на столицата и на района Ил-дьо-Франс, твърди, че Големият Париж е проект на десницата, който цели намаляване на влиянието на парижкия район, смятан сега за най-богатия в Европа.

Десетте проекта тепърва ще бъдат представени на обществото. И ако изводите на 10-те екипа не предизвикат организиране на конкурс за модернизирането на Париж, то те се надяват силно, че проектите им ще вдъхновят бъдещата визия на френската столица.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.