Афганистан: Баткото на президента гради бизнес империя

Афганистанският президент Хамид Карзай в Кабул. Хамид отрича да е протежирал брат си Махмуд, който спечели милиони долари начело на националната Търговска камара. Снимка: Ройтерс

Преди осем години Махмуд Карзай управляваше шепа непретенциозни ресторанти в Сан Франциско, Бостън и Балтимор. Днес емигрантът, който от келнер станал притежател на ресторант, е един от най-проспериращите бизнесмени в Афганистан.

По-големият брат на афганистанския президент Хамид Карзай – Махмуд Карзай – притежава големи дялове в единствената в държавата циментова фабрика, в главната банка, в най-амбициозния строителен проект, в единствената за страната фирма дистрибутор на „Тойота“ и в четири каменовъглени мини. Заедно с един съдружник той ръководи афганистанската национална Търговска камара, която разполага с много повече влияние, отколкото американското си копие. И това му позволява да посредничи в икономически политически инициативи и да примамва чуждестранни инвеститори. Ако някой бизнесмен има проблеми с афганистанското правителство, човекът, от когото трябва да потърси помощ, е той. Един популярен афганистански критик го описва като „създател на министри“, ползващ се с влияние, което му позволява да назначава и уволнява висши служители.

Невъзмутим привърженик на печеленето на пари в държавата, управлявана от брат му, Махмуд Карзай приписва успеха си на големите си амбиции и на склонността си към авантюри, които други възприемат като твърде рисковани. „Инвестирам в проекти, които изискват съществена работа, каза той в интервю. Влюбен съм в идеята, че Афганистан може да се превърне в Сингапур или Хонконг.“

За да построи бизнес империята си, Карзай се е възползвал от връзките си във Вашингтон и в Кабул съвсем открито. Заради приятелството си с бившия републикански конгресмен Джак Кемп, който го запознава с американски официални лица и с шефове на международни компании, той усвоява милиони от заемите на американското правителство за значителни строителни проекти в Кандахар и Кабул. Съперниците му твърдят, че извлича и изгоди от сладки сделки с афганистанското правителство.

Бързото израстване на Махмуд Карзай предизвика недоволство и подозрение у много афганистанци, които са все по-неприязнено настроени към правителството на Карзай и към очевидната му толерантност към тайните сделки, размяна на услуги, приемане на подкупи и други неприятни дейности. Развихрилата се корупция подклажда въстанието на талибаните, предупреждават експерти, и застрашава американската подкрепа за президента Карзай, който се надява да бъде преизбран тази година.

Хамид Карзай отрича да е протежирал брат си. „Президентът не позволява никой да използва името му, за да сключи договори или сделки чрез него“, заявява президентският говорител Хумаюн Хамидзада. Махмуд Карзай също отхвърля обвиненията, че се възползва от семейните си връзки. „Около мен има голяма завист и неверни твърдения“, казва той в интервю. „Всички критики, че получавам сделки на тъмно заради брат си, са изцяло грешни и лъжливи.“ В частен разговор президентът Карзай се е оплакал, че бизнес делата на Махмуд Карзай са срамни за политиката, но не се е опитал да наложи контрол върху Махмуд и останалите си братя.

Един от братята – Каюм Карзай – който притежава афганистански ресторант в Балтимор, доскоро беше депутат в афганистанския парламент, въпреки че негови колеги се оплакваха, че почти не се появява. В едно интервю той съобщава, че е неофициален посредник между президента Карзай, Саудитска Арабия и талибаните. Друг от братята – Ахмед Уали Карзай – ръководител на провинциалния съвет на Кандахар, е обвинен в трафик на наркотици от афганистанските и американските власти, които са ядосани, че президентът не е предприел действия срещу него.

„Президентът Карзай е възприеман като почтен човек, но няма случай, в който на братята на лидера да им е позволено да натрупват такова богатство“, казва Саад Мохсени, притежател на независима телевизионна станция в Кабул. „Братята не позволяват на президента да разсъждава обективно за това, какво е най-добре за Афганистан.“ „Хора от бизнеса идват при мен и се оплакват, че Махмуд иска процент от новосъздаваните предприятия“, твърди Залмай Халилзад, бивш посланик на САЩ в Афганистан. Когато попитал Карзай за тези твърдения, той ги отрекъл, разказва в интервю Халилзад.

Махмуд Карзай роптае срещу корупцията в правителството и се оплаква, че лошото ръководство на брат му в икономическия сектор прави трудно печеленето на пари. Той казва, че е изпълнявал ролята на проводник на бизнесобщността, защото бюрокрацията не била отворена за това. Други бизнесмени и политици се отнасят с насмешка към критиките му по адрес на президента, като твърдят, че целта е да бъдат прикрити тесните връзки между братята. Това е „100 процента инсценировка“, твърди генерал Хади Халид, който каза, че бил уволнен от висш министерски пост миналата година, защото се противопоставил на сделка, в която бил замесен партнъорът на Махмуд Карзай – Шер Хан Фарнуд.

Американска подкрепа

Малко след оглавяваната от САЩ инвазия през 2001 година Карзай се премести в Афганистан, за да предяви претенции към следвоенната икономика. В Мериленд той, заедно с други афганистанско-американски бизнесмени, започна да търси нестандартни решения как най-добре да се възроди афганистанската икономика. Бизнеслидери твърдят, че това се е случило тъкмо когато администрацията на Буш започнала да раздава помощи. Скоро той оглави малка група, която основа новата Афганистанска търговска камара, като спечели 6 милиона долара от американската Агенция за международно развитие.

На изборите миналата година, финансирани с повече от 500 000 долара от американска агенция, Карзай беше избран за заместник-председател на камарата, а Фарнуд стана неин председател. Опоненти твърдят, че вотът е бил подправен, за да заемат двамата ръководни постове – твърдения, които Махмуд Карзай отрича. Благодарение на известни приятели Карзай получи и друга помощ от Вашингтон. Той набра точки след нападенията от 11 септември, когато получи възможността да се запознае с консервативни републиканци, включително конгресмена Кемп. В изказване той твърди, че е представил Карзай на шефове на Задморската корпорация за частни инвестиции – федерална агенция, която финансира задгранични американски предприятия.

Кемп настоява, че иска да насърчи инвестициите в Афганистан, като добавя, че не се е облагодетелствал от сделките на Карзай. „Предполагам, че е споменал името ми във връзка с Кабул и Кандахар, но аз мога да ви уверя, че нямам дял или интерес в неговия бизнес, „казва той.

Според длъжностни лица от Задморската корпорация за частни инвестиции две компании, обвързани с Карзай, са получили заеми в размер на повече от 5 милиона долара. Средствата е трябвало да бъдат инвестирани в инфраструктурен проект в Кандахар и в изграждането на огромен жилищен комплекс в Кабул. Проектът в Кандахар за построяването на жилищен комплекс върху земи на министерството на отбраната предизвика остри възражения военните, а полемиката още не е стихнала. „Поземлената мафия е взела земята ми“, заявява генерал Шахтори Хабибула. „Когато посещавам собствеността си, плача за нея“, казва той в интервю.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.