Пет еретични теории – компютърните игри са полезни, свободният избор – вреден

"Бостън глоуб" представя любопитни научни изследвания, които потвърждават или развенчават познати митове

Нови изследвания показват, че компютърните игри са полезни, особено за по-старите хора. Снимка: Бетъни лайф

Истинската наука служи за проверка на митовете, а не за тяхното задълбочаване. Американското издание „Бостън глоуб“ разказва за пет изненадващи нови достижения на учените от социалните науки, които изясняват някои от нещата, смятани до скоро за сигурни:

Компютърните игра са полезни за мозъка

По-старите поколения често се тюхкат за това колко много време младите прекарват в игране на компютърни игри. Ново изследване показва, че по-адекватното притеснение е колко малко време по-старите хора отделят за видео игри. Изследователите са набрали екип от по-стари хора, които са били накарани да играят редовно дадена компютърна стратегическа игра в продължение на няколко седмици. След акумулиране на около 24 часа игрално време, участниците са се представили значително по-добре на когнитивните тестове, отколкото друга група техни връстници, които изобщо не играят компютърни игри. Изглежда това, което прави игрите стимулиращи за младите хора, успява да стимулира отново и когнитивните способности на по-старите хора.

Утрото е по-мъдро от вечерта

Сигурно все някога са ви казвали, че „утрото е по-мъдро от вечерта“ и по-добре да преспите, преди да вземете дадено решение, защото иначе рискувате загуба на перспектива. Такива почивки са реален предмет на психологията, където се наричат „инкубация“. Въпреки многото изследвания в тази насока, все още няма съвсем ясна присъда доколко те са ефективни. Наскоро двама британски специалисти публикуваха систематизиран анализ на всички досегашни разработки и потвърдиха ползата от „инкубацията“. Известната почивка, особено след период на дълго мислене по даден проблем, може да даде повече перспектива или напълно да обърне виждането ви по въпроса. По-голямата част от този процес се случва подсъзнателно като предишните мисли се забравят и нови се асимилират.

За да няма войни – повече момчета

Много често погледът ни върху дадена ситуация зависи от прости неща като … мястото, където стоим. Ново изследване показва, че полът на детето влияе на външнополитическите възгледи на неговите родители. Домакинствата с повече момчета са по-склонни да вярват, че Съединените щати не трябва да се месят в други части на света и трябва да предпочитат дипломацията пред военните действия. Такива семейства също така не смятат, че войната в Ирак е оправдала вложените средства. Изглежда, че семействата с момчета вземат под внимание опасността, че все някога техните деца могат да попаднат в армията. Това влияе и на майките и на бащите, но по-засегнати са татковците, които стават драстично губят агресивност на тема външна политика, ако у дома имат синове, а не дъщери.

Полезни ли са ограничените мандати

В съвременните представи за държавност е заложено схващането, че управляващите трябва да имат мандат в строго определени срокове и да не могат да са на власт извън тях. Идеята е, че така ще се засили политическата конкуренция и политиците ще са по-прозрачни пред избирателите си. Ново изследване, проведено в американските щатове Мейн и Флорида, показва, че ограничените мандати могат да имат и обратния ефект. Резултатите там посочват, че в началото на 90-те конкуренцията в местната прокуратура наистина се е покачила временно с налагането на осемгодишни мандати, но впоследствие е спаднала драстично. Авторите теоретизират, че времевите лимити ограничават потенциалните претенденти. Действащите титуляри могат постоянно да искат да бъдат преизбирани и това амбицира техните противници да бъдат двойно по-активни. При ограничаване на мандатите до осем години, както в случая, претендентите просто чакат времето на властимащите да изтече и тогава да поемат властта. В същото време, опитните магистрати, вместо да излизат от системата, използват своите утвърдени имена, за да заемат други важни държавни или местни постове и по този начин съвсем затварят пътя за младите кадри.

По-малко възможност за избор, ако обичате

Правото на свободен избор е в основата на свободния пазар. Пред теб има достатъчно избор и ти решаваш кое от предложенията най-добре отговаря на твоите предпочитания. Или поне това е идеалът. В реалността обаче, не винаги имаме автоматичен избор от много възможности. Всеки сам преценява колко време и пари може да вложи, за да ги издири. Някои нарочно търсят по-големия избор, но други не. Кой се справя по-добре? Според изследователите, печеливши са вторите. Участниците в изследването са били попитани дали искат да избират от голям или малък асортимент от шоколади, но при условия, че за достъп до големия асортимент трябва първо да се попълни допълнителен въпросник. Избралите големия асортимент са останали по-недоволни от шоколада. Същият е резултат и при магазин със сладолед с 200 аромата, който обаче е много отдалече, и магазин със само 20 аромата, който е наблизо – участниците избрали далечния магазин са останали по-недоволни от сладоледа.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.