Папата ще укрепва вярата на католиците в Африка

Папа Бенедикт XVI маха преди да влезе в самолета, с който отлетя за визитата си в Камерун и Ангола. Снимка: Ройтерс

Папа Бенедикт XVI замина на първото си посещение в Африка – районът, в който римокатолическата общност нараства най-бързо. Той ще занесе послание за надежда на страдащия от бедност, болести и войни континент.

През четирите години от възкачването си на Светия престол, папата, който е германец по произход, посещаваше основно богатия Запад. Във вторник той се отправи на седемдневно пътешествие, което ще го отведе до Камерун и Ангола. „С това пътуване ще обгърна целия африкански континент“, каза папата пред поклонниците и туристите по време на седмичната си публична аудиенция на площада „Свети Петър“ в неделя.

През изминалия век католическата църква в Африка се разрасна значително. В момента близо 20 процента от населението на континента е католическо. Този процес беше подпомогнат от посещенията на папа Йоан Павел Втори в 42 страни.

За Бенедикт XVI, чиято единствена визита в Африка се състоя през 1987 година, когато посети Киншаса като кардинал, континентът е огромно предизвикателство и поле от възможности. Той ще се възползва от тях на срещите си с мюсюлмански представители, епископи, здравни работници и активисти от женски правозащитни организации. Ще се срещне и с политически лидери на двете страни, обвинявани в неправомерна употреба на приходите от нефта в полза на малка група от елита, докато по-голямата част от народа изнемогва.

Африка ражда повече католически свещеници от всяко друго място. Те обаче са в постоянна надпревара с исляма в Камерун, Нигерия и други райони. В същото време евангелистките църкви на континента привличат младите хора, също както и в Латинска Америка, някогашен бастион на католицизма.

Някои свещеници и монахини, които работят с жертвите на епидемията на СПИН, възразяват срещу позицията на църквата срещу употребата на презервативи. Задължителният за католическите свещеници обет за безбрачие е предизвикателство на континента, тъй като според много от африканските култури момчето става мъж, едва когато има потомство.

В изявлението си в неделя папа Бенедикт XVI говори за „хилядите разлики и дълбоката религиозна душа на Африка, нейните древни култури и трудният й път към развитие и мир, сериозните й проблеми, болезнени рани, огромен потенциал и надежда“. Папата каза, че иска да съживи разрастващата се църква в Африка. „Възнамерявам да укрепя вярата на католиците и да оповестя мира, който Исус предаде на грижите на църквата“, каза той. Бенедикт XVI заяви, че тръгвайки към Африка, мисли за „жертвите на глада, болестите, несправедливостта, братоубийствените конфликти и всички форми на насилие, на които за нещастие са подложени възрастните и децата без милосърдни мисии“ и доброволческа работа на континента.

Преподобният Родни Мос, директор на колежа „Свети Августин“ (единственият католически университет в Южна Африка), каза, че папата ще отдели повече време не за проповеди, а за да изслушва и ще „даде кураж и вероятно ще направи някакви предложения“. „Разбирам, че може да засегне някои въпроси като корупцията, но ще говори главно по теми от общ характер, без да отправя конкретни обвинения“.

„В Африка, където има толкова много нужда, толкова лишения, вярата е силна, защото хората знаят, че се нуждаят от Божията милост. Нуждата ни от Бога е съществена и става по-голяма, когато притежаваме малко“, каза Мос.

Папа Бенедикт XVI никога не е говорил открито за употребата на презервативи, но през 2005 година в обръщението си към африкански епископи каза, че църквата заема предните позиции в борбата срещу епидемията от СПИН. Ватикана призовава към въздържание от сексуални контакти като средство срещу разпространението на болестта. Въпросът вероятно ще бъде повдигнат по време на едно от основните събития от пътуването, когато папата ще отслужи меса за младите хора на стадион в Ангола по време на втория етап от визитата си.

Пътуването до Африка ще бъде единадесетата чуждестранна визита на Бенедикт XVI като глава на римокатолическата църква. Папата планира да посети Йордания и Израел през май.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.