Не е възможно само Калканджиева да уреди „Мис България”. Силиконът и гримът се харесват

Скандалната мис България – Антония от Перник не е виновна, че е това, което е. За да си направи силиконови гърди, да има коса с изкуствен цвят и многопластов грим на 24 години, някой трябва да я вдъхнови за това, да й внуши, че е ценност. Кой задава този стил?

Не е възможно да вземеш 40% от гласовете на зрителите и да станеш „Мис България” само с фалшиво гласуване. Със сигурност за нея са гласували хиляди и наистина я харесват. Изкуственото надуване на резултата от някой „спонсор”, който е купил примерно 500 сим-карти за да й помогне с 5000 гласа (има ограничение от един номер да се пускат до 10 есемеса), не може да излъчи победителя, а само да му „помогне”.

Основните гласове са на хора, които наистина харесват този тип жена, като Антония Петрова. Така че въпросът кой задава този модел на красота, е висящ. Най-лесен е отговорът, че това се прави от модните агенции, основните от които са създадени от групировки на мутрите.

Агенция „Визаж”, например, чиято шефка е организаторка на „Мис България”, има авторитет на мутренска агенция. Хората смятат, че се издържа от Големия Маргин, с когото е близка Жени Калканджиева.

Доколко е така, е без значение. Важното е, че естетиката на чалгата победи на конкурса. Вместо естествена красота, естествени коси, младост и непорочност – силикон, грим, изсветлени коси, изкуствени усмивки, режисирано поведение. Да, на конкурсите има режисура, някой трябва да обучи кандидатките на походка, жестове. Но естественото си личи. И масовата аудитория не го предпочита.

Скандалът с избора на Антония Петрова не е в предположенията, че Жени Калканджиева е взела 50 000 лв., за да уреди победата й. Скандалът е, че тя наистина се харесва от голям процент хора. Масовото недоволството в коментарите в Интернет не е доказателство. Аудиторията се подвежда и от самите организатори. Като излъчиш 10 финалистки, сред които „избраната” се откроява по някакъв начин, не е трудно ценителите на този тип красота да я изберат.

Манипулациите при избора не са възможни, ако „твоята” кандидатка не отговаря на масовия вкус. А той налита на порочното и изкуственото, дори кандидатката да е „малко грозничка“. И, когато с манипулации дадеш още едно рамо на този тип красота, той се налага и става модел за подражание. Хиляди момичета почват да мечтаят за силиконови гърди.

Мутрите победиха.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.