Отказва ли се Чехия от ракетния щит?

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек на пресконференция в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Парламентът в Прага спря да разглежда чешко-американските споразумения за ПРО. Правителството изтегли съответните документи от Камарата на депутатите, но обеща да се върне към въпроса след априлската среща на върха на НАТО. Не е изключено обаче кабинетът на премиера Мирек Тополанек да падне след вот на недоверие още на 24 март.

Във вторник правителството на Чехия изтегли от долната камара на парламента внесените по-рано за ратифициране споразумения, които предвиждаха в страната да бъдат разположени радар за ПРО на САЩ и американски военнослужещи. Чешките депутати неведнъж отлагаха разискванията по двата документа. Единият регламентира разполагането на радиолокационна станция за ПРО в страната, а другият (SOFA) определя условията за пребиваване на военни от САЩ на нейна територия. Сенатът ги одобри още през ноември миналата година.

Решението на правителството беше наложено от действия на опозицията. Подкрепени от комунистите и от двама депутати, изключени наскоро от Партията на зелените, чешките социалдемократи настояха гласуването по споразуменията със САЩ в долната камара да бъде насрочено за сряда. Управляващата коалиция обаче се възпротиви с довода, че новата администрация на САЩ все още не е заела ясна позиция по проекта.

Ето как коментира ситуацията Петър Друлак, директор на Пражкия институт за международни отношения: „Станалото всъщност потвърди известния факт, че правителството не разполага с мнозинство в долната камара и само от време на време успява да събере необходимия брой гласове. Мнозинството не подкрепя позицията на кабинета по доста противоречивия въпрос за ПРО. Така че правителството не пожела да рискува евентуален провал на ратификацията. То предпочете да отложи ратифицирането на документите, подписани със САЩ“. Запитан защо правителството се надява все пак да издейства ратификацията, експертът заяви: „Все още няма яснота как ще бъде решен въпросът. Кабинетът на Мирек Тополанек инвестира в преговорите със САЩ по тези споразумения голям политически капитал. И днес не може просто да каже: ето, нямаме подкрепата на мнозинството и ще се наложи да се откажем от проекта. При това положение беше решено да изчака и да види как ще се развие ситуацията“.

Петър Друлак не вярва тази стъпка на чешкото правителство да е направена по сигнал от Вашингтон, който цели създаването на благоприятна атмосфера за предстоящата среща между руския президент Дмитрий Медведев и американския му колега Барак Обама. „Според мен няма връзка между двете неща,” каза той. Вашингтон обаче отправи ясен сигнал, че администрацията на Обама е далеч по-малко настроена да осъществи проекта за ПРО от администрацията на Буш. Което, естествено, затруднява проблема за ратифициране на договореностите със САЩ за ПРО в Чехия“.

Запитан кога очаква да бъдат внесени договорите със САЩ за гласуване в долната камара на чешкия парламент, Друлак каза: „Не очаквайте някой да ви отговори. Въпросът засега остава открит и отговорът много ще зависи от това, как ще приключат преговорите между САЩ и Русия. Може да стане така, че изобщо да няма никаква ПРО в Европа. Не е изключено страните да постигнат някакво международно споразумение и да не се наложи чешкият парламент да ратифицира договорите за ПРО. От друга страна, САЩ и Руската федерация може да не се разберат за нищо и ПРО отново да стане гореща тема“. По думите на Тополанек, правителството „не се отказва от процеса на ратификация“. Премиерът обеща да се върне към въпроса след преговори с администрацията на САЩ и след срещата на върха на НАТО, насрочена за 3 и 4 април.

Положението се затруднява от факта, че на 24 март се очаква чешкият парламент да гласува вот на недоверие към правителството. Както съобщи „Радио Прага“, инициатор на процедурата е социалдемократическата опозиция, която се стреми да свали кабинета заради „делото Волф“. Миналата година депутатът Петър Волф, подозиран в злоупотреба с държавни средства в размер на няколко милиона крони, по неизвестни причини напусна опозиционната фракция на социалдемократите. Сега той е един от двамата бивши социалдемократи, чиито гласове са решаващи, за да оцелее правителството на Гражданската демократическа партия.

Кореспондент на чешката телевизия се канеше да подготви голям репортаж за предполагаемите злоупотреби на парламентариста. Внезапно обаче беше потърсен от сътрудник на премиера Тополанек, който заяви, че действа по поръчение на министър-председателя, и предложи на журналиста „да плюе на делото“ Волф. Запис на разговора между репортера и сподвижника на чешкия премиер беше публикуван тези дни от медиите в страната.

Ситуацията около правителството е нестабилна вече година, твърди директорът на Пражкия институт за международни отношения. Правителствената коалиция имаше твърде малко надмощие от самото начало, припомня Петър Друлак. „Не се знае докога ще се задържи кабинетът. Ако вотът на недоверие успее, в страната вероятно още тази година ще има предсрочни парламентарни избори“, прогнозира експертът. За момента се очаква следващите избори да бъдат през юни 2010 година.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.