Все по-малко вино се продава, а Гергов – Свинаря затрива „Винария“

Около 5 пъти по-малко вино се продава на специализираните щандове на пловдивдското изложение „Винария“, в сравнение с миналата година. Това признават неофициално от избите. Иначе посетителите не са намалели особено.

Но са намалели и изложителите. Въпреки еквилибристиката с цифрите, която правят организаторите всяка година, за да покажат колко по-голям е интересът към панаира на българското вино, няма как да скрият, че тази година изложителите са около 20% по-малко. Някои се оттеглиха още миналата година. Нямат щандове големи производители като „Карнобат“, „Търговище“, „Винекс – Славянци“, „Феста уайн“ (избите в Поморие и Бургас) и др.

Новият собственик на панаира Георги Гергов, известен в Пловдив с прякора Свинаря, разгонва участниците един след друг с рекетьорски цени. За да наемеш щанд 60 кв. м на изложението „Винария“ струва колкото да си купиш апартамент същата квадратура край панаирното градче.

Гергов, който е спечелил първия си милион от свине, няма да спечели от вино. Авторитетът на „Винария“ започна да се срива още преди години, поради опорочения конкурс. Вината от традиционните изби останали от социализма, макар и в частни ръце, я караха по социалистически – договаряха си медали, пращаха вина, произведени специално за дегустация на на „Винария“ и после се хвалеха, че са спечелили „Златен ритон“. Затова мнозина, като „Домейн Бойар“, се оттеглиха и не участват в конкурса.

От изложение-преглед на българското вино, „Винария“ в ръцете на Свинаря ще стане регионална сбирка, който не представлява цялото винарство в България. Така става, когато българският бизнес се учи на лесното – да влезе в ръководството на някоя партия и да печели от сделки с политическа подкрепа. Така червеният милионер Гергов взе панарира – години наред се пишеше какви концепции за приватизацията му трябва да се изготвят, а накрая го лапна Свинаря, без никакви концепции.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.