Beat.bg: Симона Статева е феноменът на Music Idol 3 + видео

“По-добре журито да се скрие”, каза Фънки след като песента на Симона Статева свърши, и напусна залата заедно с Дони и Мария. Журито се оттегли без коментар, Симона остави всички без дар слово.

Нашето притеснение, Симона, е че пееш много музикантски песни, прекалено сложни за публика, която е свикнала с простички мелодийки като “Знам диагнозата”. А точно тази публика трябва да гласува за теб. На всички е ясно, че изпълняваш тези много сложни песни прекрасно, но другите участници в шоуто Music Idol 3 стратегически избират по-грабващи публиката парчета, които са познати на всички – песни на Queen, George Michael, Shakira и т.н. Да, когато ти пееш, на журито е ясно какво се случва, и какви са твоите възможности, но не и на редовия зрител, който не слуша музиката, която ти изпълняваш, и който приема фолк изпълнителките като “певици” (sorry, Мария).

Снощи Симона отново беше великолепна, какъв глас и сценично присъствие има малката голяма певица:

Симона Статева – Малки концерти – 19.03.09 – Music Idol 3

Нормално е първо да си преживял и осмислил дадена емоция, преди да можеш да я изразиш с пеене, а феноменът Симона Статева с огромната си чувствителност го прави с лекота без да има натрупана тази основа от житейски емоции.
Това, заедно с огромният й глас, ние смятаме за най-потресаващото качество на Симона, и можем само да гадаем колко изразителна като певица ще бъде тя след години, след като отсега притежава такава експресивност.

Коя е Симона Статева?

В България има големи музиканти, и Симона Статева, кандидат за Music Idol 3, е един от тях! Всеки от вас вече си е набелязал свой кандидат за Music Idol 3, и се е приготвил да подкрепи него – по форуми, с гласуване и т.н. Но как българската публика избира своите любимци? По певчески способности? Или по външен вид, любима песен, с която неговият кандидат го е грабнал, по общественото мнение? Масово се говори и за гласови данни, за съжаление без покритие и реална преценка.

Знаете ли какво притежава Симона като певица на 13 години? Кое е най-отличителното за нея като изпълнител? В музиката е невъзможно да изпееш нещо прочувствено, ако нямаш житейският опит, който да ти казва как да го изразиш. Не можеш да пееш за болката, ако още не си я изпитал. И точно това е уникалното в Симона – тя го може, без да го е преживяла. А това е прецедент в музиката. Тази дарба да пресъздава емоцията тя има в изобилие. Бях го чувал само веднъж, преди да видя Симона. Чуйте я как пее! Огромна емоционалност, която прелива от песента, непрекъсната градация на чувството. Жалко, че Уитни Хюстън, най-голямата жива певица в света не е тук, на конкурса. Нейният огромен авторитет щеше да убеди всички за качествата на Симона. Всъщност те двете много си приличат – по влагана емоционалност в музиката, гласов регистър, сложност на песните, по динамика на пеенето, техника и контрол на гласа. Уитни щеше да си спомни и как самата тя е започнала на 9 години.

Какъв човек трябва да е музикантът, достоен да получи признание. Какви емоции ще споделя той с нас, когато получи това признание? 13-годишната Симона Статева има светло и позитивно излъчване, което колегите й от Music Idol наричат със симпатия … Малечка Палечка. Вестник „Труд“ също предложи сполучливо определение – “къдрокосата чучулига от Разград”. Тя е далеч от злобата, завистта и всички отрицателни емоции, които всички ние трупаме в себе си.

Симона Статева – първи малък концерт – Music Idol 3

Симона Статева – театрални кастинги – Music Idol 3

Симона Статева има да учи още много в пеенето, но тя не е просто едно дете, което пее добре – тя е огромен талант. Нейната музика дава, и то така безкористно. И след като притежава този талант на 13 години, представете си къде ще бъде тя на 20? Най-вероятно на върха на музикалният подиум, ако й се даде възможност да се занимава професионално с музика. Още като 10-годишна е спечелила три златни медала на Световния шампионат на изкуствата в Холивуд. А всички, които я подкрепят сега, в този преломен момент, ще имат своята мъничка роля в това израстване.

Дами и господа, ние гласуваме за Симона. Окажете й подкрепа и вие, за се сдобие България с още един голям, невероятен музикант! И да се сбъдне една мечта.
Коя е Симона в Music Idol ли? Ние казваме – победител!

Виж още на сайта beat.bg

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.