И да се снишаваме, няма да ни отмине кризата. А какво можем да продадем на света?

Докато у нас се успокояват как ще ни отмине кризата, колко сме стабилни финансово и сме отличниците в Източна Европа, от Запад се чуват по-трезви гласове. Шефът на мисията на Международния валутен фонд в България съобщи, че българската икономика може да изпадне в рецесия. Тоест – отрицателен растеж. У нас бяха планирали ръст 4% за 2009 г. После го намалиха на 2%, а МВФ ни е преценил на 1% ръст и сега го ревизира – може да е отрицателен.

Номерът на Тодор Живков – да се снишим, докато ни отмине бурята – не върви в условията на глобална икономика. И мечтателите по старото време трябва да са наясно, че то не може да се върне. Нямам как да се изолираш от света. Няма как да затвориш отново границите с мита, изходни и входни визи, да махнеш банкоматите и трансграничните трансфери на пари, да въведеш измислени цени и т. н.

Бурята на Уолстрийт е буря и у нас. И стабилността на България зависи от това какво тя продава на света, от какво има приходи. От туризъм ще намалеят, но все пак ще останат. Но това не е достатъчно. Експорт на какво предлага България? Вино? Не става – износът намалява, качеството му не е конкурентно на това от Новия свят. А и 300 млн. бутилки да изнася, вместо сегашните 60 млн., това не е голям приход. Прочутото българско сирене е известно по света като гръцко сирене. Дори гръцки фирми купуват българско и го продават като гръцко. А тук, както се оказа, произвеждат менте.

Да речем, има износ на мебели. Незначителен, но и той вече е намалял при кризата. По-скоро износ на дървесина, дървен материал. На дрехи, шити тук на ишлеме. Някакви чаркове тук-там по металорежещи заводи… Износът на ток е мит (справка – печалбата на НЕК в последните години), от него печелят посредници и фирми доставчици. Това няма да изхрани страната.

Какъв продукт може да изнесе България? Не прави самолети – внася ги. Не прави автомобили – внася ги. Не прави климатици – внася ги. Не прави телевизори (има немощни опити) – внася ги. А трябва да продаде нещо на света, за да внася всичко това.

По света се цени природата и може да се продава скъпо – като на Малдивските и още куп други острови. Тук природата я съсипват, застроиха Черноморието и ликвидираха тази възможност. По морето стоят празни апартаменти и никой не ги купува.

По света се продава история, останки от античността. Тук антиките са малко, колкото и да се пъчим със Старосел, примерно. Не е като храмовете в Италия и Гърция. Новопостроени крепости като в Търново не могат да шашнат света. Античен град като Несебър е презастроен и задръстен с павилиони и сергии, скоро ще го махнат от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Какво остава? Носталгиците по комунизма да не жалят, че е имало износ на военна продукция. Оказа се, че е била изнасяна на вересия и като помощи за разни размирни държави. Такива са дълговете на Ирак, примерно.

Българинът трябва да произведе неща, които да продава на света. Какви са те, е въпрос на предприемчивост и изобретателност. Няма нужда държавата да помага. Само да не пречи.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.