„Ерос шоу“ и феноменът унгарско порно

В столичната зала „Универсиада“ между 25 и 28 март ще се проведе петото издание на „Ерос шоу“. Главно действащо лице в него ще бъде добре познатата от предишните години унгарска звезда Дора Месарош заедно с още шест унгарки, румънки и чехкини. Защо повечето от европейските и особено италианските порнозвезди от 70-те и 80-те години на миналия век начело със знаменитата Чичолина, са от унгарски произход? Какво направи Будапеща столица на европейската порнография и има ли феномен унгарско порно?

Разликата между порнографията и еротиката е един от най-спорните въпроси на нашето време. Някои твърдят, че порно са материали, които предизвикват ерекция, но при някои хора и повишаването на данъците води до ерекция. Други смятат, че порнографията е демонстрация на гениталии в едър план, но така и учебникът по анатомия може да се разглежда в тази категория. Особено остроумните казват, че порното се различава от еротиката по постановката на осветлението при снимане.

Феноменът на унгарската порнография е в това, че с прекрасно осветление и красиво изображение на екрана стават неща като двойно проникване и други подобни, т.е. двата паралелни жанра най-накрая се пресичат. След повече от сто години съществуване на порнографията, чак в края на 20 век този жанр се сдобива с човешко лице. По-точно, с лицата и телата на обикновените унгарски момичета.

Унгарските момичета са едни от най-красивите в света. Не е известно какво допринася за това, но концентрацията на привлекателни жени в Унгария или Чешката република е много по-висока, отколкото в други страни. И това не е красота по стандартите на лъскавите списания, а съвсем различна, домашна, чувствена красота. „Миловидна“ красота, каквато може да  притежава невинната и очарователна съседка.

Когато желязната завеса над Източна Европа пада, вече нищо не пречи на развитието на порноиндустрията в Будапеща. Нестабилната и неразвита икономика създава ситуация, при която в страната има свобода и много красиви момичета, готови да работят за малко възнаграждение. Всъщност, на Запад момичетата от социалистическия блок са нещо като екзотика, затова през 90-те години вниманието към тях е особено. Отварянето на границите сериозно променя лицето на европейското и световното порно. Западноевропейските и американските жени вече не могат да се конкурират с унгарките и чехкините от гледна точка на привлекателността и в порноиндустрията навлизат огромен брой красиви момичета, които освен това са доволни и на далеч по-малки хонорари. В Европа просто няма толкова много момичета с данни на модели, а красотата на унгарките допринася порното да стане по-разбираемо за публиката и аудиторията с удоволствие приема унгарските филми.

Освен това, в началото на 90-те в Будапеща пари липсват не само на красавиците – пари няма никой, затова може на съвсем ниска цена да се снима, например, гара, или да се вземе под наем слон за участие в исторически филм, както прави режисьорът Джо Д’Амато. В допълнение, нивото на сексуална култура и либералните нагласи в обществото са такива, че не е проблем да се снима сцена в истински трамвай с пътници, както е в първата част на филма Buttwoman. Всичко е евтино и всичко е разрешено.

Порнозвездата според разпространеното разбиране  е вулгарна, напомпана със силикон мадама, която е показвана във филмите като бездушно средство за удовлетворяване на мъжете. Такава е по-скоро американската порнография. В действителност, подобни жени привличат само малък брой мъже с донякъде извратени вкусове. Това често се случва – ако включите телевизора си, вие ще видите изобилие от изпълнения на някой певец, но не можете да откриете сред приятелите си негови почитатели.

Същото е и с порното – в повечето филми пъшкат фалшиви блондинки, но всички ние обичаме обикновените и сексуални момичета, които виждаме в нашите фантазии, не само в сцени на проникване на пениса във вагината, но и в картини на нежност и любов. Доказано е, че мъжете ходят при проститутки не толкова за секс, колкото за имитацията на отношения, за потвърждение, че те като мъже са нужни на жените. Гледат порно с вулгарни самки, но искат да спят с мили, симпатични жени.

Феноменът унгарска порнография, е именно в това, че тя създава приказка за възрастни, където вместо механичен секс и доминиране на самци-водопроводчици се показват нормални (повече или по-малко) взаимоотношения между мъжете и жените. Ева Ейнджъл и Софи Суит изглеждат като нормални красиви момичета, и когато види как те правят анален секс не в конюшня с мустакат мъж, а в нормална стая, на гости, или в гората, зрителят разбира, че в това няма нищо фантастично. Той вижда на екрана момиче като онова, което е срещнал сутринта в супермаркета, и самият той може да бъде на мястото на унгарския младеж. Показват на зрителя нормални човешки взаимоотношения, а не износени американски мръсници, които нещо имитират и охкат за доза кокаин. Унгарското порно е естествено – момичета се усмихват докато правят орален секс, движенията им са непринудени, това е лекотата на секса, същността на сексуалните отношения.

В Унгария за година се снимат около 200-300 филма, най-вече в Будапеща, която вече почти официално се смята за столица на европейското порно. Унгарците успяват да избегнат много христоматийни особености на порно индустрията – няма наркотици, няма контрол от страна на престъпни елементи, много високи са  стандартите за условията на труд и, разбира се, грижите за здравето. През 2005 г., всички студии в Будапеща спират работа за няколко месеца, когато само при един актьор е открит HIV.

Обикновено момичетата идват сами за снимки или ги набират от агенциите за модели. В Унгария участието в порно не се разглежда като нещо срамно и унижаващо, както е в другите страни. Това вероятно се дължи донякъде на факта, че заради изключително високия брой порномодели на глава от населението  професията е влязла в списъка на обичайните. Момичетата са приветливи, открити, често водят блогове, в които разказват за своя нормален живот извън кадър. Много от тях, разбира се, имат голям кръг от почитатели. Във форумите на известните производители, като например MPL Studios, може да се разбере много за отношението към порномоделите. Мъжете и момчетата наистина се отнасят с обожание към тези млади жени, без каквато и да е грубост, приветливо и учтиво. Това, разбира се, е показател за култура.

Интересното е, момичетата влизат в този бизнес не защото са „покварени“ по природа. В Будапеща има уникално, много непосредствено отношение към секса. Има много прояви, церемонии, на които награждават най-добрите модели и режисьори. Организират се порно изложения, включително гостуващи в други държави, на курорти. Откритостта на индустрията привлича много хора, които не се интересуват от задоволяването на либидото си, а от удовлетворяването на любопитството си. Това е отделен голям свят, поведението на хората в него не е съвсем обикновено, а това е интересно. Студиите разпространяват в интернет, или публикуват на дискове материали от снимачните площадки, и мнозина се интересуват как се снима любимият им модел, как се държи, как си почива в паузите между снимките.

Естествено, не всичко е безоблачно – новопристигналите жени трябва да преминат кастинг и договорните задължения на моделите не предвиждат царски живот – но това е работа, а много малко хора получават удоволствие от работата си, но унгарският порнобизнес все пак се различава от другите по степента на цивилизованост.

Доходите на унгарките започват от стотина и достигат до няколко хиляди евро на снимачен ден. Хиляди получават звездите, въпреки че има ротация на кадрите. Голямата конкуренция и множеството красавици, готови да станат на 18 години порномодели, правят нестабилен статуса на звездите. Въпреки това, както казват продуцентите, всяко момиче с поне малко мозък може да осигури комфортен живот. Но се оплакват, че много момичета искат да вземат всичко наведнъж, а това е добре дошло само на екрана – за да станеш звезда, трябва много търпение и труд.

Продължителността на стажа на моделите не е много голяма – тя зависи и от тялото – колко младо  изглежда, както и от промените във вкуса на зрителите. Актьорите мъже по правило не привличат особено вниманието на зрителите, така че те могат да работят от 10 до 15 години.

Бюджетите на филмите също са различни, въпреки че по-голямата част – клипове без сюжет – са популярни заради физическите данни на моделите. Има и много скъпи филми, като порно версията на „Междузвездни войни“, но това по-скоро е почит към традициите на световното порно, която не носи очарованието, направило унгарското порно обичано от много хора.

Обикновено се казва, че порнографията буди желание да преспиш с някого, а еротиката – да обичаш. В дадения случай имаме рядко срещаното явление, когато сексът и любовта се преплитат, така, както трябва да бъде в някакъв идеален унгарски свят.

По дърти.ру

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.