Борисов пресоли със селските номера

“Това са селски номера” – каза вчера пред министерския съвет Бойко Борисов. И веднага се поправи – “Не обиждам селяните”. Вече има рефлекс, че като каже нещо я за турците, я за циганите, може да се обидят. Сега селяните. Какви селски номера – това, че премиерът не се яви да води дискусия с Бойко Борисов по този начин на “Дондуков”? Ами то точно това са селски номера – дай да се бием на улицата.

Борисов с вечерното си появяване, сякаш излязъл на лов за премиера Станишев, напомни за румънската телевизия от 1989 г. Тогава в студиото се явяваха всякакви хора и приказваха по всички въпроси. В този момент вървеше лов за премиера Чаушеску. И в София след 10 ноември 1989 г. стана нещо подобно – в телевизията изскачаха всякакви хора и приказваха на воля как да се демонтира системата и как да се осъдят Живков и виновните.

Борисов събуди този “патос на масите”, но нещо сякаш е извън времето. Какви дискусии по този ахмашки начин – “аз съм свикнал в Банкя да се бия от нас до училище и обратно”. То в политиката има бой, ама бат’ Бойко май съвсем буквално го разбира.

Аз съм момчето от народа, а той е синчето на партията – с това иска да спечели изборите Борисов. Има хора, които се хващат на тоя образ, но… Реалността е тъжна – като алтернатива на сегашното управление се изправя човек с пожарникарско образование от школата на МВР. И трудов стаж като бодигард. Е, верно, за известно време е пазил бившия цар и бившия диктатор Живков – сигурно от тях е научил повече, отколкото в школата. Зад него е съмнителната му дясна партия (дясна, защото седял отдясно, като пазел Живков). В нея преобладават бивши кадри от полицията и неясни бизнесмени.

На този фон публичната шумотевица, че Борисов и заместникът му Цветанов са си ипотекирали имотите да вземат заем от 400 000 лв. за изборите, е голяма лъжа за пред хората. ГЕРБ ли няма пари? Дето куп пъргави бизнесмени веднага се напъхаха в редиците й по цялата страна, надушвайки гювеча. За Борисов 400 000 лв. са направо джобни пари, може да ги вземе на заем от жена си с едно щракване с пръсти. Но как ефектно звучи – заложих си имота. И баламите викат – ей го, на, наш Бойко е мъж, честен, няма пари под масата. Ох, жална им майка на наивниците.

Всъщност жална ни майка на всички. Защото основният въпрос е – става ли този човек за премиер? Засега анкетата в e-vestnik показа, че не става – значително мнозинство не го вижда като такъв (виж вдясно анкетата). Но медиите работят отдавна за него, вестници като “Труд” и “24 часа” го пускаха години наред във всеки брой от първа до последна страница като месия. Телевизии го показваха като Супермен.

Като беше генерал престъпността не намаля, като стана кмет, проблемите на София не намаляха. Ами ако стане премиер? Като го слуша човек как жонглира с цифри едно към кесим… Какво ли ще чуем още до изборите…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.