Тодор Славков във „ВИП Брадър” и подвизите на фамилията Живкови

Какво не можах да кажа в „Голямата уста”*

Тодор Славков сниман от продуцентите на „ВИП Брадър“, преди да влезе в шоуто. Снимка: Нова ТВ

Малък Тошко – с това умалително име наричат внука на Тодор Живков, най-популярният обитател в къщата на „ВИП Брадър”. Мненията за него са разделени, но преобладават симпатиите. По-голямата част от възрастната аудитория на телевизията оценява положително времето на Живков, а на по-младата й е все едно – за нея внукът му е просто екзотика…

Дали помни някой какви ги вършеше ВИП фамилията Живкови в къщата „България”?
Преди 20 години за внука на Живков – Тодор се носеше слух, споделян само на 4 очи, че е изнасилил момиче. Никой не смееше да го коментира. Никой обаче дори не го е подлагал на съмнение. Неговият чичо Владимир Живков вече се беше прочул с алкохолни и сексуални подвизи. При напиване стигаше до буйства, мълвата говореше, че при пиянство отхапал бузата на едно момиче, което по-късно е било изселено от София и обезщетено, да не се разчува.

Тогава нямаше жълти вестници, никой не съобщаваше светски новини за височайшата фамилия. Затова слуховете бяха ужасяващи. Но няма дим без огън. Днес може да се пише всичко. Но за тогавашните подвизи на Владимир Живков се разказва не само в жълтите вестници. Буйният му алкохолен нрав е описан в документални книги на хора от службите. В мемоарната си книга „Шести отдел” бившият началник на отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов разказва подробно какво се е случило с двама приятели на Владимир Живков – един архитект и един барман. Те били първо предупредени от службите да странят от приятеля си Владимир – някой трябвало да го отнесе заради постоянните му пиянства и буйства. Най-пострадал барманът – след разкарване по затвори и арести го пратили в Белене, при най-лошия режим.

Сега осиновената дъщеря и внучка на Живков – Жени (заради нея беше променен тогавашният закон, за да може дядото да осинови внучката си) е уважавана депутатка, дизайнерка. Неотдавна се изказа в студиото на Венета Райкова как преживявала с мизерна заплата в началото на 90-те години. Как започнала с плетене на пуловери. Умилително. Симпатична, като брат си. Но това ли е истината?

Жени Живкова в студиото на Венета Райкова неотдавна разказа колко скромно е живяла. Снимка: Нова ТВ

Преди година издателство „Труд” пусна документалната книга на ревизора Кирил Лалов. Той е бил натоварен като дългогодишен експерт, начело на екип от стотици други ревизори, да провери доходите и сметките на фамилията Живков, във връзка с прочутото дело Номер 1 (и във връзка с още няколко големи дела – до номер 4), около което доста се шумеше през 1990-1994 г. Някои цифри в тази книга са потресаващи.

Само за периода 1985-1989 г. т. нар. УБО (Управление за безопасност и охрана – V управление на ДС – който се е грижил за фамилията) е похарчило за Жени Живкова 467 900 лв. – това са успели да установят хората на Лалов при проверките. В тези разходи влизат предоставена валута за пътувания в чужбина, за строителство на вили (което по онова време е 20 пъти по-евтино от сега), за подаръци, автомобили, и (!) плетачна машина за 18 000 лв. Сега изглежда смешно, но тогава 18 000 лв. струваше тристаен апартамент, за който се чакаше с регистрации, комисии и т. н. по 15-20 години. Горе-долу толкова се чакаше и за купуване на автомобил лада – най-луксозната за онова време кола. По това време непълнолетната Жени Живкова се возеше на бял мерцедес и живееше в новопостроена 3-етажна къща с вид на резиденция срещу Докторската градина.

Никой не може да сметне днес каква е стойността на тези 467 000 лв., взети от данъкоплатеца и похарчени за Жени. Но жилищата и вилите, в които живеят членовете на фамилията Живков, сега струват милиони. Простосмъртният българин не можеше да си купи жилище или да си построи където си иска, камо ли в представителен квартал. Друга една обитателка на къщата на „ВИП Брадър“ 3, Аня Пенчева, през 80-те години е получила апартамент лично от Тодор Живков. Яви се като свидетелка по делото му през 1992 г. и му благодари пред съдиите, дори го целуна. Да, тя наистина трябва да е благодарна. Тогава жилище се получаваше с много унижения и ходене по мъките.

Тодор Славков в една от игрите в къщата на „ВИП Брадър“. Снимка: Нова ТВ

По данните на цитираната ревизия, за последните 5 години от царуването на Живков, УБО е доставило на фамилията 6 автомобила и 2 мотоциклета западни марки на занижени цени и без мито. По онова време вносът на западни коли в България се облага с 200 процента мито, с което на практика е забранен. Ограниченията, в които живее всеки българин, не важат за Живкови. За Владимир за същия период са похарчени 356 800 лв. Голяма част от сумата – за валута при пътувания в чужбина. По това време пълзят слухове, че Владко играе по казината в Монте Карло. Доколко е вярно, никой не може да докаже. Но това става във време, когато обикновеният българин живееше като в затвор, ограничен с изходни визи, без да може да купува валута, ако случайно го пуснат да пътува в чужбина.

За героя от „ВИП Брадър” Тодор Славков няма данни за харчовете в книгата. Отбелязано е само, че УБО му е доставило музикална хай-фи уредба, каквато тогава не се е продавала и във валутните магазини „Кореком“. Сега той ще спечели много повече от участието си във „ВИП Брадър“ (според жълтите вестници хонорарът му е между 100 000 и 250 000 лв.). Но това, все пак, не са пари от данъкоплатците – той просто капитализира името на дядо си.

За шумния процес за изнасилване срещу него е изписано много. Съден, оправдан, пак съден, лежи последователно 8 месеца в швейцарски затвор (където го задържат, докато учи) и 13 месеца в български затвор. Общественото мнение го оправдава – бил жертва на клевета от момиче, което използва смяната на 10 ноември и предявява обвинения за случка отпреди година и половина. Дали е така наистина? По времето на Живков беше практически невъзможно момиче да отиде в милицията и да каже – мен ме изнасилиха внукът на Живков и двама негови приятели. Моментално ще я обявят за луда.

Официален портрет на Тодор Живков от 80-те години.

За случая се носеше мълва, че бащата на жертвата – телефонен техник, използвал повреда в телефоните на посолството на Великобритания, за да връчи там лично писмо, в което е описан случаят с дъщеря му. В медиите през 90-те години излязоха куп публикации, които оправдават Тодор Славков и косвено обвиняват жертвата в леко поведение. Публикуваха дори неин дневник, в който тя с кодови думи е записвала в кой ден с кого е спала. Тя отрече, че е писала такъв дневник (нещо лесно за доказване), но настроенията срещу нея вече бяха налице.

Обедняването и беззаконията в новото време обърнаха настроенията в полза на фамилията Живков. От омразния човек, чиято смяна на 10 ноември народът посрещна с ликуване, той стана симпатичен старец, признат за голям държавник, по чието време се е живяло добре.

Чудно, дали хората които го харесват, биха приели сега, примерно президентът Първанов да назначи, както Тодор Живков, дъщеря си за министър на културата, синът си за шеф в същото министерство, зет си за шеф на БНТ, шуреят си – за зам.-министър на здравеопазването и шеф на Медицинска академия и т. н. – безброй роднини и приближени на фамилията бяха на т. нар. отговорни постове. Иван Славков, например, освен шеф на БНТ, заемаше още поне 5 поста едновременно – член на ЦК на БКП, зам.-председател на тогавашната телевизионна организация на бившите соц.-страни, председател на Клуба на младата художествено-творческа интелигенция, шеф на дружеството на филателистите и нумизматите, главен редактор на сп. „Българско фото“… После пое и Българския олимпийски комитет, за да стане член на МОК – пожизнен пост, независещ от българските власти. Но, както се видя, беше изхвърлен оттам, без много да се церемонят с него.

Тодор Живков в края на живота си от омразен и омръзнал държавник с 33-годишна еднолична власт, се радваше на симпатизанти. Тази снимка стана особено популярна заради присъствието в кадър на Бойко Борисов, тогава охрана на бившия президент.

В сегашни условия такава семейственост на един президент или премиер е немислима. Оказва се, че това, което сега хората смятат за недопустимо, за Живков приемат като нормално. Целият този разгул на едноличната му власт ставаше във време на комунизъм – изключителна строгост, ограничения в разходите, пазарни дефицити, лишения, на които бяха подлагани обикновените хора и над всичко това – лозунгите за социална справедливост.

Сега има непоносимост към забогателите, но, изглежда, хората са благосклонни към харчовете на тогавашната върхушка… Висшият ешелон на властта тогава имаше специално снабдяване с храни и стоки, което се прояви особено уродливо след аварията в Чернобил. Тогава в правителствения хотел Рила са докарани храни от други континенти, за да се избегне замърсяването, докато за пред обществото се съобщават успокоителни новини, че замърсяването е в границите на нормалното, всичко е под контрол и може да се консумира млякото, месото и т. н.

Самият Живков се оказа първият социалистически милионер от издаването на своите речи и доклади, писани от екипи от хора – това е установила ревизията на Кирил Лалов и екипът му. Само през 80-те години Живков е взел хонорари над 1,2 млн. лева, много често без да се облагат с данъци, само разходен касов ордер. По подобен начин през 30-те години Хитлер е забогатял от преиздаването на своята книга „Моята борба“ – библията на националсоциалистите. 1,2 милиона лева в онези времена бяха колосална сума, ако се измери в тогавашните цени на недвижими имоти, сега е приблизително 10 млн. евро. Все едно са откраднати от държавата (издателствата отделно са понесли загуби от над 2 млн. лева от издаването на съчиненията му).

Това, че сега крадците са повече, не оправдава тогавашния крадец, още повече във време на строгост на законите, когато се влизаше в затвора за най-дребно провинение. (И една забележка – сред крадците сега в първите редици пак се мяркат приближени на върхушката на тогавашната власт).
За т. нар. Тато може да се коментира дълго, в края на режима му държавата беше във фактически фалит, а той, осъзнал фалита, обяви социализма за „едно недоносче“… Но това е друга тема.

Критиците на Живков, които го отричат, не са само хора като Кошлуков. Комунисти също са критикували властта му и са били репресирани. Навремето генерал Цвятко Анев, който е лежал в затвора за опит за преврат, каза пред мен – „При социализма беше добре не благодарение на Живков, а въпреки него“.

Приказките за скромността на Живков и фамилията му са просто една голяма илюзия. По-точно лъжа, с която се приспиват симпатизантите по онова време. Човек идеализира миналото, спомня си хубавото – безгрижно време, в което нямаше отговорност. Над всички имаше една власт, която мислеше за всичко. Едни „те“, които спират и пускат тока, повишават цените, пускат банани, маратонки или бира „Загорка“…

Дълго трябва да се изучава този феномен на паметта. Споровете как е било при соц-а няма скоро да затихнат.

––––––––––

* б. а. – В понеделник вечер бях поканен в „Голямата уста“, предаването, което коментира затворените в къщата на „ВИП Брадър“, за да кажа няколко думи за Тодор Славков и фамилията Живкови. Характерът на предаването е такъв, че нямаше как да се каже много по темата, а и водещата Камелия не прояви специален интерес към нея. Затова нахвърлях тук тези мисли по повод присъствието на Тодор Славков във „ВИП Брадър“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.