Най-после Борисов и Станишев се биха. Бойко разочарова повече, след толкова закани

Дългоочакваният дебат между премиера и Бойко Борисов най-после се състоя. Публиката май е разочарована. Борисов не успя да извоюва зашеметяваща победа, след толкова закани. И Станишев не успя да го срази напълно.

Все пак верните фенове на Борисов си мислят, че той направо е размазал мутрата на премиера. А, така, Бойко, вкарай му още един… Феновете на Станишев са доволни, че е победил “страшния” Борисов…

Видя се, обаче, че Станишев и мазният му министър Орешарски са по-наясно с какво са се захванали от Борисов и младите му експерти.

Като слуша човек Бойко Борисов, нещата в държавата са елементарни – идвам на власт, убеждаваме Европа да пуснем трети и четвърти блок, строим и “Белене” и работата заспива. Сваляме малко данъците. И – най-важното – ще ги спрем да крадат. Добре звучи, ама не е това истината.

Трети и чевърти блок са риск – и политически, и ядрен. От тях полза за България няма – износът на ток не носи печалба на държавата, а на руските доставчици и посредниците при износа. С подобни изявления Борисов лобира за тях. Строителството на “Белене” също е руски проект, който е от полза изцяло на Русия. Тя ще строи централата, а тия дни се разбра, че тя и ще даде кредит за строителството, защото западни банки не щат. Та за какво се бори Борисов? За руските интереси? И как ще ги спре да крадат, като в ядрената енергетика, за която той се бори, е най-голямата кражба?

А Орешарски се измъкна като пръдня из гащи от един фундаментален въпрос – защо в България се прибира няколко пъти по-малко акциз за алкохол в последните години – да не би българинът да е спрял да пие? Орешарски в отговор цитира Световната банка и попита – какво ми цитирате някакъв Жоро Кадиев, кой е той. Но въпросът стои – защо ДАНС, данъчни, митници и т. н. не проверяват фирмите, които лепят фалшиви бандероли? Те ли финансират изборите?

Така че дебатът е с отворен финал. Феновете на двете страни са доволни, но останалите са разочаровани.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.