Цитат в десетката: 1:0 за Станишев

Жоро

Снимка: Булфото

Тъй като се чувствам некомфортно да коментирам финансови и икономически въпроси ще концентрирам вниманието си на друг аспект от дебата между Станишев и Борисов вчера. Ако все пак ви интересуват икономическите въпроси идете на блога за икономика, там има много хубав коментар.

Аз ще се спра на самите аспекти на дебата. Според мен основното впечатление, което остана след близо двата часа говорене е, че ГЕРБ са много, ама много неопитни в този род действия.

Екипът на Борисов влезе в дебата без никаква стратегия, с много изписани листи и с празни клишета. Основната грешка бе, че експертите на ГЕРБ тръгнаха срещу премиера и министъра на финансите въоръжени със статистики, графики и прочие.

Подобна стратегия може да се оприличи на онази, от филма “Последният самурай”, когато хората около Том Круз излязоха срещу редовната войска на императора с мечове срещу картечници.

С подобна тактика всеки е обречен, особено, когато се изправи срещу действащи министри, които в никакъв случай не са глупави.

В крайна сметка експертите на ГЕРБ изпаднаха в нелепата ситуация да се защитават, вместо да критикуват правителството, което логично би трябвало да носи много негативи от управлението си. Това бе усетено и от Бойко Борисов, който в края на дебата каза в тяхна защита, че все пак са се изправили срещу действащи министри.

Преди това обаче Орешарски и Станишев се позабавляваха на техен гръб, като ситуацията приличаше на училищна викторина между ученици от горен и долен курс. Общо взето БСП казваха: “Абе не сте толкова зле, ама трябва още доста да почетете”.

За разлика от ГЕРБ, БСП се бяха подготвили изключително добре за дебата. Стратегията стана ясно още в началото. Илияна Йотова атакуваше, прекъсваше и критикуваше Бойко Борисов за управлението на София. По този начин червените поставиха лидера на ГЕРБ в много неизгодна позиция.

От една страна той трябваше да се защитава от атаките на жена, което за “мачо” като него не е много комфортно. От друга по този начин БСП парираха много евентуални атаки срещу лидера на партията си и отново принудиха ГЕРБ да се защитава вместо да критикува правителството.

От друга страна експертите на ГЕРБ бяха подети от Пламен Орешарски, отчасти подпомаган от Станишев, които демонстрираха превъзходство и снисхождение към очевидно по-притеснените си противници.

Все пак длъжни сме да отбележим, че слабото звено в екипа на ГЕРБ не бе Бойко Борисов, а експертите му. Кметът на София до голяма степен се държа адекватно, без да допуска груби грешки и без да се впуска в коментари на теми, от които много не разбира. Това означава, че той се учи.

Лошото обаче е, че като че ли оставаме с впечатлението, че ГЕРБ ще се учат и по време на управлението си, а сякаш няма време за това, особено в условията на икономическа криза.

Все пак това е първият дебат и според мен ГЕРБ не бяха чак толкова тежко сразени. От тук нататък имат много време да се поучат от грешките си, да поработят с PR-ите си и да наваксат пропуските.

Както се казва в един любим мой филм – битката тепърва започва…

Виж още текстове в блога на Жоро и Първан

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.