Банките не могат да си съберат кредитите. Не се набутвай. Пазари се с тях

Много хора не издържат да си плащат кредитите. БНБ отчита, че т. нар. лоши и прeструктурирани кредити са нараснали почти двойно, в сравнение с миналата година. И втори месец растат с двуцифрен процент.

Банките ни заливаха с реклами – вземи си кредит, направо без лихва, удряш джакпота. Сега ни заливат с реклами – направи си влог, лихвата е 11%, направо ще забогатееш. И в двата случая лъжат, но това е друга тема.

Въпросът е как да се борим с тях. Набутал си се с кредит, сега вноските ти тежат, шефът ти намалил заплатата. Отивай и се пазари – ако искате да ви плащам, намалете ми вноските, разсрочете ги. Банките постоянно разсрочват кредити, затова и се казва “лоши и разсрочени кредити”.

Един разговор с чиновника в банката не е излишен. Което не може да реши той, ще пита началника. Те там всичките са уплашени. Не могат да си съберат парите. Готови са да взимат по-малко, но да взимат редовно.

Има коли на лизинг, за които не са платени по 5-6 вноски, а банката търпи и чака. Няма къде да ходи – ще вземе, примерно, камиончето на дребния производител на зеленчук и ще се чуди после какво да го прави. А човекът ще спре да работи.

Повечето кредити са сключени с кожодерски договори. Банките могат да отстъпят от неизгодните за клиента условия, както в магазина намаляват цените. Затова човек трябва да се пазари. Да си прегледа договора. Може да открие, че е трябвало да му намалят лихвата, ама само ако той отиде в някакъв срок да преподпише договора. А от банката си траят и му дерат кожата. Затова – бой по банката, сега е моментът.

И никакви нови кредити. Да ги направят с приемливи условия. Безумните джет-мет, ай-бай кредити, с които реално те удрят с 35% лихва, трябва да умрат. Телевизор може да се купи и с по-изгоден кредит. И тия телевизори и прочее техники – скоро ще ги продават на половин цена.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.