Чехия обърка плановете на Европа и САЩ с вота на недоверие

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек на пресконференция в Прага. Снимка: Ройтерс

Чешкото правителство загуби вота на недоверие в парламента и претърпя неприятно поражение по средата на ротационното си председателство на Европейския съюз. Така то постави под съмнение способността на страната да води най-големия търговски блок в света във време на икономическа криза. За разлика от Исландия, Латвия и Унгария, чиито правителства бяха разклатени пряко от икономическата криза, чешкото правителство на министър-председателя Мирек Тополанек изглежда се срива по-скоро в резултат на вътрешни политически борби. Управляващата десноцентристка коалиция винаги е била крехка и лявата опозиция усети – правилно, както се оказа – особена слабост по-малко от две седмици преди посещението на президента Обама в Прага, чиято цел е да укрепи по-близките трансатлантически отношения.

След като във вторник вотът на недоверие беше прокаран в 200-членната долна камара на парламента със 101 срещу 96 гласа, Тополанек обяви, че ще подаде оставка. Според анализаторите крахът на правителството ще хвърли сянка върху срещата между младия и телегеничен министър-председател Тополанек и младия и телегеничен президент Обама. Беше замислено срещата да демонстрира, че САЩ и ЕС са единни в спасяването на световната икономика.

„Това е унижение за правителството, което ще бъде обзето от вътрешни политически борби“, каза видният икономист Томас Седлачек, който беше съветник на бившия президент Вацлав Хавел. „С какво уважение може да се ползва председателството на ЕС пред света, когато е ръководено от някой, който е мъртъв в политическо отношение, който е политическо зомби“, пита той.

Анализаторите твърдят, че според конституцията на Чехия вотът няма да доведе незабавно до предсрочни избори. Тополанек и основните му министри могат да останат още месеци, докато президентът Вацлав Клаус назначи нов министър-председател, който е в състояние да спечели подкрепата на мнозинството в парламента. Но специалистите отбелязват, че докато бъде съставено ново правителство, председателството на ЕС ще бъде в ръцете на страна, чието правителство не се ползва с доверието на собствения си парламент. „Смятам, че това може да попречи на способността ни за водене на преговори. Партньорите в Европа са свикнали да водим тежки преговори“, каза Тополанек.

Той заяви, че подкрепя свикването на предсрочни избори това лято, ако не бъде съставено ново правителство. Лидерът на Чешката социалдемократическа партия Иржи Пароубек, който беше инициатор на вота на недоверие, каза, че иска кабинетът да остане до юни, за да не се променя екипът, който се занимава с председателството на ЕС. Той заяви, че след това правителство от безпристрастни експерти може да поеме управлението до предсрочните избори през есента или следващата пролет. Редовните избори трябва да се проведат в средата на 2010 г.

Анализаторите твърдят, че дори и правителството да остане на власт, крахът му ще подкопае основни външнополитически цели на коалицията на Тополанек, включително плановете за изграждане на американска система за противоракетна отбрана в страната, които Вашингтон вече преразглежда. Този месец чешкото правителство временно извади ратифицирането на договорите за разполагане на съоръженията от дневния ред на парламента заради заплахата от вот на недоверие от страна на опозицията.

Външният министър Карел Шварценберг се постара да омаловажи значението на вота, като каза, че опитите на опозицията да печели политически точки ще имат обратен ефект. „Пароубек е убеден, че непрестанните атаки са най-добрата тактика и че това ще му помогне да спечели изборите. Но на чехите това не им харесва и те биха предпочели да има примирие, докато сме ротационни председатели на ЕС“, заяви той в интервю преди вота.

Шварценберг подчерта, че според конституцията на Чехия дори и след вота на недоверие министър-председателят и основните му министри могат да останат на постовете си до края на чешкото председателство на ЕС през юни. „Така или иначе работата ни като ротационен председател на ЕС ще продължи. На следващата конференция на ЕС европейските ни партньори ще видят, че всички сме там“, каза той.

Анализаторите отбелязват, че макар и вотът в Чехия да е бил предизвикан от вътрешни политически борби, той все пак ще дестабилизира чешката икономика и допълнително ще разтревожи вече уплашените чуждестранни инвеститори. Според политолозите сред най-облагодетелстваните от кризата може да се окаже видният привърженик на икономическия либерализъм и евроскептик Вацлав Клаус. Той е основател на Гражданската демократическа партия на Тополанек, но през последните месеци критикуваше министър-председателя за това, че е твърде ревностен радетел за задълбочаването на европейската интеграция. Неотдавна Клаус се оттегли от поста почетен председател на партията. Съгласно конституцията като президент той трябва да назначи новия министър-председател и това го прави решаваща фигура в чешката политика.

„Клаус е голямата звезда, когато пада правителството. След като дните на Тополанек като министър-председател са преброени, той и спорните му възгледи отново ще попаднат в светлината на прожекторите“, каза за президента коментаторът от вестник „Хосподарске новини“ Адам Черни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.