САЩ да отменят санкциите, за да спасят икономиката си

Компаниите оцеляват благодарение на печалбите, а не на патриотизма

в. Крисчън сайънс монитор

Момче кара колело пред графити в Каракас, на които пише «вън». САЩ наложиха санкции срещу Венецуела заради продажба на оръжия на Иран, Северна Корея и Сирия. Снимка: Ройтерс

Защо днес, когато САЩ се сблъскват с най-голямата криза от времето на Голямата депресия, правителството продължава да прилага по-усърдно от всички други икономически санкции? Предвид икономическите условия, в които се оказа страната, а така също стремежа на президента Обама да възстанови репутацията на САЩ в чужбина, американското правителство трябва да преоцени политиката си на използване на санкции.

Анализирайки международните реакции на икономическите санкции от страна на САЩ, направих редица удивителни открития за ефекта, който е имало въвеждането на санкции върху търговията на попадналите под ударите им държави с други страни. Изучавайки над сто случая на прилагане на санкции от САЩ в периода от 1950 до 2000 година, открих, че съюзниците на САЩ постоянно и последователно използват благоприятните търговски възможности, възниквали от въвеждането на рестриктивните мерки, при което ги използват в своя полза.

Съществува тенденция американските съюзници да търгуват много по-активно със страните, попаднали под санкциите на САЩ, отколкото с други партньори. Донякъде това е предизвикано от факта, че Америка има много съюзници, които се конкурират в сферата на търговията. Освен това тези държави използват близостта си със САЩ като политическо прикритие, за да защищават компаниите си от американското възмездие. На практика това означава, че САЩ субсидират икономиката на съюзниците си във вреда на собствените си компании.

Този факт се илюстрира добре от американските санкции срещу Иран и Куба. Санкциите срещу Иран принудиха американските нефтени компании да преместят бизнеса си или да го отстъпят на чуждестранни фирми. Неслучайно след като компанията Halliburton изслуша упреците на Конгреса по повод деловите си връзки с Иран, които се поддържаха от дубайската й дъщерна фирма, през 2007 година премести цялата си щабквартира в това емирство. Halliburton се премести по простата причина, че й беше по-изгодно да прави бизнес в Дубай, отколкото в САЩ. И как може да се надяваме, че компаниите няма да напускат САЩ, когато американското правителство им пречи да правят изгоден бизнес?

В капиталистическото общество компаниите се държат над повърхността благодарение на печалбите, а не на патриотизма (така е поне на теория). Днес, когато се засилва недоволството от действията на държавата, която раздава парични средства на нерентабилните фирми, няма никакъв смисъл от мерките на американското правителство, които принуждават фирмите с добри възможности за увеличение на печалбите да бягат от страната.

А що се отнася до санкциите на САЩ срещу Куба, за последните 50 години Канада, Япония, Испания, Великобритания, Франция и Италия – всички накуп – активно се изявяваха на страната на Хавана, като се стремяха да разбият санкциите. Една от основните причини за търговската конкурентоспособност на тези страни в Куба е това, че те нямат конкуренция от страна на американския бизнес.

Когато американските компании получават възможност да работят на кубинския пазар, резултатите от работата им са впечатляващи. Когато през 2000 година Конгресът отмени голяма част от забраните си за износ на стоки и лекарства за Куба, обемът на американската търговия с тези стоки се увеличи от шест милиона долара през 2000 година до 350 милиона през 2006 г.

Колко нови работни места може да бъдат създадени, ако американските компании отново получат възможност да търгуват с Куба в пълен обем? Изминаха почти 50 години, но санкциите на САЩ така и не доведоха до смяна на режима в страната. А пропуснатите печалби на американските компании се изчисляват в много милиарди долари. Вместо да провеждат политика на принципа “разори се сам”, чиято ефективност е чисто символична, САЩ трябва да направят така, че външнотърговската политика на държавата да се определя от прагматичните интереси и търговските потребности.

Забележително е, че същите конгресмени, които поддържаха идеята “Купувай американското”, включена в пакета икономически стимули, през 1996 г. подкрепиха закона Хелмс-Бъртън, с който санкциите на САЩ срещу Куба бяха оформени законодателно. Ако Конгресът може да гласува за лозунга “Купувай американското”, защо не е в състояние да гласува и за друг лозунг – “Продавай американското”?

Американските санкции се изразяват в загуба на работни места. Днес, когато имаме нова администрация, а над страната е надвиснала мощна икономическа криза, политическите лидери имат уникална възможност да преодолеят съпротивата на окопалите се делови кръгове, които поддържат санкциите срещу страни като Иран и Куба, и да направят нещо позитивно за американската икономика. Най-доброто е, че няма да плащаме за това със собствените си данъци.

*Брайън Ърли е научен сътрудник в „Дубайска инициатива“ на Центъра за наука и международни отношения “Белфър” към университета „Харвард“. Изследванията му са част от бъдеща книга за влиянието на икономическите санкции върху международната търговия.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.