Дания вече страда за премиера Расмусен, ще става шеф на НАТО

Датският министър-председател Андерс Фог Расмусен на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Очакваното напускане на премиера либерал Андерс Фог Расмусен, за да застане начело на НАТО, ще остави голяма празнина в датската политика. Най-вероятно тя ще е в полза на левицата, коментираха в понеделник анализатори. Осигурил си подкрепата на Съединените щати, Расмусен, който от 2001 година ръководи с твърда ръка десноцентристко правителство, има всички шансове да бъде избран за следващ генерален секретар на НАТО – назначение, което трябва да бъде потвърдено най-късно в началото на април.
„Рядко датски ръководител е доминирал политическата сцена толкова, колкото Андерс Фог (Расмусен). Той наложи своята стратегия и държи либерално-консервативната си коалиция със здрава ръка“, обяснява анализаторът Томас Ларсен от вестник „Берлингске тиденде“. Правителството беше „в голяма степен, негов проект“ и той ще остави „без никакво съмнение голяма политическа празнина“, казва Ларсен, „въпреки че подготви от известно време почвата за своето наследяване.“

На практика Расмусен посочи приемника си. Това е настоящият министър на финансите Ларс Льоке Расмусен (с когото нямат роднинска връзка, въпреки еднаквите фамилии, но който е либерал като него). Очаква се той „да продължи същата вътрешна и външна политика.“

Ларсен обаче подчертава, че предстоящата оставка на Андерс Фог Расмусен ще бележи „края на една епоха“ на един „умел тактик на премиерския пост, който успя да убеди избирателите“ да го избират начело на страната на рекордни три поредни избори, като се представи за гарант за „социалната държава“.

Прагматизмът задължава, това царуване нямаше да е възможно без предизвикващата противоречия подкрепа от страна на крайнодясната Датска народна партия. „Без ДНП, няма да има правителство“, подчерта той, за да оправдае направените от него отстъпки.
Възможно е обаче оттеглянето на Расмусен да промени конфигурацията в датската политика. Проучване на института „Катинет” показа, че близо шест на всеки десет избиратели искат предсрочни избори след напускането на премиера. През последните седмици всички социологически агенции предричат, че в случай на избори на власт ще се завърне левоцентристката опозиция.

Според „Катинет“ 48 процента от участниците в допитването искат председателката на Датската социалдемократическа партия Хеле Торнинг-Шмит да поеме щафетата. Само 38,5 процента предпочитат Ларс Льоке Расмусен. Конституцията обаче не задължава при оставка на премиера да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, обяснява професорът по конституционно право от Копенхагенския университет Хенинг Кох. Той уточнява, че само вот на недоверие може да предизвика предсрочни избори.

Впрочем политологът Йоханес Андерсен от Олборгския университет вече прогнозира, че „отсъствието на Андерс Фог ще отслаби правителството и ще извади на показ вътрешните раздори“ както в самата либерална партия („Венстре“), така и с консервативните партньори от управляващата коалиция, които той досега успяваше да потуши.

Спекулациите през последните месеци за кандидатурата му за НАТО вече изпратиха надолу партията му в проучванията на общественото мнение. Посоченият приемник на Андерс Фог Расмусен ще се озове в трудна ситуация. Той ще поеме щафетата в несигурен за икономиката период, с бързо нарастваща безработица и продължителна рецесия, констатира в понеделник списание „Мандагморген“.

И накрая, 44-годишният наследник е антипод на сегашния премиер. Според наблюдателите Ларс Льоке Расмусен е „по-импулсивен, импровизатор, жизнерадостен“. Той няма опит на международната арена – недостатък, за да играе ролята на ключов посредник при постигане на амбициозно споразумение на предстоящия през декември в Копенхаген световен форум за климата.

По БТА

_чернови
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.