Ако на власт бяха жените…

Жените превъзхождат мъжете два пъти по честност и интелект

Марк Ланге*

Жена плаче за свой близък, ранен на протест в столицата на Индийски Кашмир Шринагар. Снимка: Ройтерс

Днес е все по-трудно да избягаме от усещането, че повечето от бедите по света – родени от Сената, от ипотечните кредитори или от изстрелите с оръжие – са предизвикани от един общ проблем: на чело на властта стоят прекалено много мъже. Ако жените определяха в по-голяма степен нашата икономическа, вътрешна и външна политика, щяхме да сме в по-голяма безопасност.

Не вярвате ли? Нека проверим. Би ли могла дори една от жените, на които се възхищавате, да създаде толкова объркана, скъпо струваща и ниско ефективна система на здравеопазване, колкото е американската? Или финансова система, в която ипотечните кредитори не трябва да мислят дали ще им върнат дълговете или не? Или система за икономическо подпомагане, в рамките на която е отделен един трилион долара държавни пари за купуване на безнадеждните дългове на същите тези гении, които са ги създали? Може би е дошло времето мъжете да предадат ключовете, да попитат къде да ги закачат, и да поседят известно време (като мълчат) на заден план?

Забравете за джендър политиката, просто погледнете резултатите. Благодарение на финансовите инструменти от сферата на компютърните фантазии светът се лиши може би от около 45 процента от състоянието си. В продължение на шест години водим едновременно две войни, които ни струваха трилиони долари. И успяхме едновременно да провалим производственият комплекс, който традиционно се счита за приоритет на мъжете – от банките и вестниците до заводите за автомобили.

Ефективността на жените като ръководители е доказана, въпреки че не всички представители на силния пол са съгласни с това. Масачузетският технологичен институт анализира работата на жените, които са начело на селските съвети в Индия. В резултат стана ясно, че въз основа на обективна система от критерии (строят повече кладенци, взимат по-малко подкупи), жените управляват селата по-добре. Американските жени са на път да изпреварят мъжете по размер на работната заплата. Освен това те се явяват мажоритарни собственици на почти половината частни компании в страната. Но средностатистическата работеща жена по някакъв начин продължава да отделя много повече време на децата и домакинството.

Ясно е, че по принцип мъжете надценяват коефициента си на интелигентност, а жените го подценяват. Може би точно в това е тайната на ефективността: решителността и готовността да се рискува са важни, но високомерието (най-вече мъжкото) създава проблеми сравнително често. А смирението и готовността за сътрудничество (най-често женски) помагат да бъдат решени. Какво е обяснението на тази разлика?

Възможно е да е просто въпрос на емоционални потребности, затвърдени от вековни стереотипи в отношенията между половете. В търсене на съперничество и предизвикателства, мъжете са склонни да украсяват всичко в конфликтни оттенъци, противопоставяйки победата на поражението и правотата (моята) на неправотата (твоята). Учените, повечето от които са мъже, не са съгласни с това. Но няма съмнение, че социалната стабилност се разклаща от мъжките навици като враждебните поглъщания и изплащането на огромни бонуси на мъжете, които закопават компанията и я напускат.

Възможно е тези различия да са възникнали в процеса на еволюция. Първобитните ловци (мъже) трябвало бързо да вземат решения и да действат – правилно или не, но бързо. Хвани този заек! Бий този съперник! Бягай! В същото време “събирачите” (жените) трябвало да мислят в по-широки категории. Трябвало да знаят кои ягоди кога узряват, как да направят така, че децата да не се замерват с камъни, и като цяло да пазят единството на племето и да приключват нещата, с които са се захванали.

А може би светът ни, който благоговее примитивно пред силата и височината, просто налага на жените да бъдат по-изобретателни, общителни и умни, тъй като са по-ниски от мъжете със средно 18 сантиметра и са по-леки средно с 12 килограма?
Напълно е възможно обаче – и дори мъжете са готови да го признаят – жените да са по-добри като лидери. Миналата година изследователският център Pew проведе анкета, която показа, че обществото поставя жените наравно с мъжете и дори по-високо по седем от осемте качетсва, които са най-ценни за един лидер. Удивителните резултати бяха получени при запитване за честността и интелекта, които се считат за най-важни черти за лидера, и които в последно време все по-често не достигат. По тези показатели – и според мъжете, и според жените – жените превъзхождат мъжете два и повече пъти.

Познавателните модели на мъжкото мислене са линейни, насочени към командване и управление. Те не са оптимални нито за седящото зад компютъра “поколение Y”, нито за решаване на геополитически конфликти в различни точки на планетата. Влизаме в епоха, когато ще са ни необходими лидери, които подчиняват личната полза на по-важни резултати. Те са основани по-малко на преговорите и договореностите, и в по-голяма – на промените и постепенните преобразувания. Вместо да наказват за неуспехите и да задълбочават конфликта, те създават мотивация за движение напред.

Много хора задават въпроса за мястото и ролята на Америка в света ни. Каквото и да правим за предотвратяването на последствията от промените в климата, всички тези действия ще бъдат безполезни, ако не включим в тях Индия и Китай. Сложните и взаимозависими въпроси за разпространението на ядреното оръжие, недостига на ресурси и взаимосвързаността на човешките потребности придават особена важност на сътрудничеството и взаимодействието.

Тъй като жените-лидерки в политиката и бизнеса стават все повече, решенията, които ще вземат, ще отчитат все повече най-различни и постоянно разширяващи се интереси, потребности и последствия. С примера си те ще ни учат да ръководим не посредством власт, а по-скоро чрез позитивно влияние – с повече акцент върху осъзнатите действия и върху тясната взаимозависимост между всичко, което знаме, и всичко, което трябва да направим.

*Марк Ланге е консултант, бивш автор на речите на американски президенти.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.