Как Соломон Паси взриви блогосферата в лицето си + видео

Соломон Паси празнува годишнина на Атлантическия клуб в Бургас. Снимка: Ройтерс

Гостуването на Соломон Паси в предаването на Иван Бедров „Булевард България“ по Re:tv се превърна в най-обсъжданото събитие в българските блогове през последните дни. Всички публикации по темата неизменно се класират сред най-четените в социални мрежи като svejo.net и др. Паси, който има репутация на майстор на личния ПР, този път квалифицира прегледа на блоговете в предаването на Бедров като „четене на простотии“. Изказванията му буквално взривиха българската блогосфера и наблюдателите вече се питат ще успее ли някога Соломон Паси да поправи репутацията си сред най-динамичната част от българското общество.

„Защо, г-н Паси?, пита например популярният блогър GaN. Защо ви трябваше да „го правите“? Вместо да се опитате да ни привлечете на ваша страна, вие ни обърнахте срещу вас и направихте точно обратното на това, за което говорихте в „Булевард България“. Сам си осигурихте „медиен дискомфорт“. Лошото в случая е, че тук не важи принципът: „И лошата реклама е реклама“, а напротив – сам започнахте „кампания“, която да ви дискредитира. Дори и не ви мина през ума, че „нападайки“ една все още изграждаща се общност, вие ѝ направихте най-голямото добро – обединихте я, като само засилихте процеса на формирането ѝ. Явно ЕГН-то и начинът на световъзприемане вече си казват думата. Не сте „в крак“, г-н Паси.“

Какво каза Соломон Паси?


Какво казаха блогърите?

Соломон Паси и истината за разпространението на простотиите

Паси нарушава правата на блогърите по европейската конвенция

2011 г. – ГС на НАТО Соломон Паси взе “окончателното решение” за блоговете!

Соломон Паси: “Блоговете са простотии…”

Соломон паси нарече блогърите простаци

Простотиите на Соломон Паси

Соломон Паси, естетиката и простотиите

Ти ли бе, Паси?!

Соломон Паси простее

Соломон Паси говори простотии

Спрете простотиите! Соломон Паси при Иван Бедров

„Пътуване до…“ (patepis.com) – сайт без простотии!

За независимостта от естетиката

Аз не съм простак, а ти?

Поредната простотия

Когато не знаеш да лаеш

Мони, много бързо забрави трабанта!

Втори фронт за свободните медии

Соломон Паси се кара на Бедров

Паси: “Блоговете са грозни и пълни с простотии”

Ум царува, ум лудува, ум… патки Паси…

Кой говори простотии?

Монката е взел да изперква

Мончо, или приказка за Стълбата

На вниманието на всички блогъри

Аз ядосах Соломон Паси

Самият Иван Бедров коментира в блога си: „В сряда вечерта Соломон Паси изказа личното си мнение, че в блоговете има простотия, че няма нищо естетично и че телевизията трябва да излъчва позитивния образ на страната. И неговото лично мнение прозвуча наравно с мненията на блогърите, които цитирам.

Изобщо не съм съгласен с неговото мнение, но всяко мнение е еднакво важно. И има еднаквото право да бъде чуто. Но пък когато представител на властта се опитва да съветва как медиите да подбират новините си, усещането е много, ама много ретро.
И точно тук идва огромната ми изненада. Защото го чух от широко скроен човек, известен дори с прекалената си екстравагантност. Огромна изненада има и в лавинообразната реакция на блогърите, които се обидиха от думите на Паси, въпреки че и те са просто лично мнение. Получи се интересен сблъсък между правото да изказваш лично мнение и правото на другия да изказва лично мнение.“

Все пак има и блогъри, които подкрепиха позицията на Соломон Паси. Алек Томанов пише в блога си под заглавие Всеки засегнат от изказването на Паси е цървул: „Заставам напълно зад Соломон Паси относно това, че всеки, който пише, трябва сам да изгради морално, етично, качествено сито. През което винаги да пресява текстовете, които иска да направи публично достояние. Паси не казва аз ще контролирам какво пишете или казвате, но също така не казва правителството трябва или ще контролира какво казвате или пишете. Той казва, вие сами контролирайте това. И е по-добре това да стане в кратки срокове, защото ще дойде ден, в който за пореден път млад човек тийнейджер ще убие връстник по ужасен начин и тогава ще каже медиите или блоговете ме поучиха, подтикнаха и показаха какво да направя. Тогава бог да ни е на помощ! Амин!“

Всички са в очакване на втори рунд. Как ще отвърне на удара Соломон Паси, „официалният български кандидат за Генерален секретар на НАТО“?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.