Защо изчезна Киров или кой е луд да прави бизнес в България

В България нема-нема и изчезне бизнесмен. Не е за пръв път. Киров, обаче, не е кой да е. Вносител и представител в България на 80 западни фирми, като “Бош” (Bosch), “Коматсу” (Komatsu), “Хонда” (Honda), “Спарки” (Sparky) и др.
Тоест – не се занимава с наркотици, с проституция, с далавери с недвижими имоти и др. подобни.
В България, обаче, с какъвто и бизнес да се хванеш, неминуемо се сблъскваш с далавераджии и рекетьори. И Киров не е направил изключение. Приказките, че не бил отвлечен, а бил в чужбина, са за наивници – кой заминава за чужбина като си остави колата с отворени врати и запалени фарове, и не отговаря на телефоните си. Но изчезването му е лош знак за целия бизнес в България. Не можеш да разчиташ на нормален живот тук. Имаш ли някакъв бизнес, ти си обект на интерес от страна на бандити.

По принцип отношението към хората, които се занимават с бизнес е негативно. На народен език ги наричат “фирмаджии”. Щом си “фирмаджия”, значи нещо крадеш, пари имаш, далавери правиш. А как, по дяволите, да работиш нещо в България? Да се върне Живков? Всичко да стане държавно, да те назначават за шеф на предприятие от разни градски комитети на партията или да ти дават апартамент с височайшето благоволение на фамилията Живкови, защото имаш големи цици (какъвто е случаят с Аня Пенчева)?
Да, българите сме крадливо племе. Фирми източват ДДС, правят заменки, крадат, лъжат и т. н. Но няма икономика без среден и дребен бизнес. Който си мисли, че може да се върне Тато, лъже се.

Мнозина злорадстват, че Киров изчезна (вероятно е отвлечен). Викат си: а така, нагуши се, сега малко да кихне. То съзнанието на средният българин е престъпно – готов не само да злорадства, а да краде, да дава подкуп, да лъже. Какво има да се чудим, че държавата е престъпна?

Киров може и да не е най-светлият пример за предприемач в България. Той е търговец. Малко по-различно е от производител. Но кой е за пример? Като се огледа човек за имена на големи бизнесмени у нас, все се сеща за Васил Божков, Ковачки – всичките свързани със скандали и съмнителен бизнес, пред които законът е слаб и властите – слепи. Затова няма бизнесмен у нас, каквито и успехи да е постигнал, който да не е оплют и обвинен в кражби, далавери и т. н. Всичките ги слагат в общ кюп.

Сега Киров влезе в новините и, естествено, ще го сложат в кюпа – фирмаджия, далавери. Тези настроения няма да се променят, докато властта и правосъдието не вкарат в затвора съмнителните бизнесмени, и покажат, че уважават останалите. Защото сега бизнесът е обект на рекет и от страна на политиците. Какво остава за бандитите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.