Търсят се доброволци да разрушат незаконния строеж край морето в парк „Странджа“

Корпусите на незаконния строеж, които трябва да бъдат разрушени. Снимка: Светослава Банчева

Кой ще разруши незаконния комплекс „Златна перла” на фирма „Краш 2000” на територията на парк „Странджа“? След решението на последна инстанция на петчленен състав на Върховния административен съд, който обяви строежа за незаконен, инвеститорът трябва да го разруши за своя сметка. Но дали това ще стане? Комплексът от няколко хотелчета в груб строеж вероятно ще остане, след година общината и инвеститорът ще направят някоя врътка да прехвърлят собствеността, а след някоя година, в по-добри времена, ще се намери решение строежът да се довърши с някакво неясно предназначение, което уж не нарушава територията на парка.

Може ли това да се предотврати? E-vestnik подема инициатива да се съберат доброволци за разрушаване на незаконния строеж, с което да спести разходите на инвеститора. Очакваме предложения. Изказаните конструктивни мнения ще се оформят в отделна страница във вестника и ще се даде възможност да се организират доброволци за разрушаването на стоежа. Всякакви предложения за методи на разрушаване, организация на действията и правни съвети ще бъдат систематизирани, за да се намери най-ефективното решение.

Според решението на Върховния съд дирекцията по строителен надзор в Бургас трябва да издаде заповед за разрушаване на незаконния строеж. Дори да не издаде заповед, строежът е обявен за незаконен и подлежи на събаряне. Ситуацията е неизяснена напълно от правна гледна точка. Ако няма такава заповед, а бригада доброволци разруши строежа, това ще бъде изпълнение на решение на Върховния съд и няма да наруши закона. Но трябва да се спазят изискванията за безопасност и техническите нормативи при подобни действия. Електронният вестник дава възможност да се направят предложения как може да стане това.

Брегът на природен парк “Странджа”, точно срещу хотелския комплекс. Снимка: Светослава Банчева

Сагата с вилното селище на фирма “Краш” край Варвара започна преди три години. В началото на февруари 2006 г. там пристигат земекопни машини и започва строеж. От управата на природен парк „Странджа” веднага реагират с оплаквания до всички служби, които имат отношение по въпроса, защото на територията на природния парк е забранено да се строи. Директорът на парка Стефан Златаров се обажда на кмета на Царево Петко Арнаудов, но той го уверява, че няма проблем.

На 9 февруари 2006 година Златаров издава първата заповед за спиране на строежа. Няколко дни по-късно министърът на околната среда издава задължително предписание за спиране на строежа. Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас също настоява да се прекратят незаконните дейности. Но строителството продължава до есента на 2006 г., когато срещу инвеститора започват да се водят съдебни дела. Районната дирекция за строителен контрол издава 10 заповеди за анулиране на 10-те строителни разрешения, които кметът на община Царево е издал, за да започне този строеж.

Един от корпусите на незаконния строеж на фирма “Краш 2000″ в парк “Странджа”. Разрушаването на такъв обект се извършва със строителна техника или взрив, но е възможно и с повече работна ръка, без големи машини. Снимка: Светослава Банчева

Сагата с трите дела, заведени по жалби на инвеститора – „Краш 2000” срещу решенията на Регионалната дирекция за строителен контрол – Бургас за отмяна на 10-те строителните разрешителни, издадени от община Царево, приключи с решението на Върховния съд. Мотивите на ВАС са, че при липса на проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) всички разрешения за строеж нарушават закона и са нищожни. Законът за устройство на територията не предвижда процедура за узаконяване на подобни строежи, така че РДНСК – Бургас (дирекцията по строителен контрол) е длъжна да издаде заповед за разрушаване на „Златна перла”. E-vestnik ще информира кога такава заповед ще бъде издадена, но въпросът може да се реши и без нея, ако доброволци разрушат незаконния строеж.

През 2007 година Бургаската окръжна прокуратура установява чрез графологична експертиза, че е бил фалшифициран подписът на зам.-министъра на екологията Йордан Дардов, за да се издаде разрешително за строежа без т. нар. ОВОС – Оценка за въздействие на околната среда.

Пейзаж от природен парк “Странджа” край морето. Кметът на Царево иска голяма част от природния парк да бъде извадена от защитените територии, за да може да се строи. Снимка: Светослава Банчева

Отговорността за незаконния строеж носи община Царево наравно с инвеститора. През 2006 г. общината заедно с доказания нарушител на закона „Краш 2000” обжалваха заповедта за (!) обявяване на природен парк „Странджа”. Благодарение на обществения натиск заличаването на парка бе предотвратено. Опитите да бъде заграбена крайбрежната част на Странджа продължиха с приемането на Общ устройствен план на община Царево, който предвижда близо 100% урбанизация на крайбрежието, с изключение само на „Устието на река Велека” и „Силистар”.
Но решението на Върховния съд, което обяви строежа на фирма „Краш“ за незаконен, е факт. Нека да го разрушим, както предвижда съдебното решение.

Очакваме предложения и съвети.

––––––––––––––

Б. р. – Призоваваме любителите на пиротехниката и природозащитници, които са специалисти по взривни вещества, да не предприемат неорганизирани действия и да спазват изискванията за безопасност. Прочетете първо мненията по темата и се включете в организирани действия.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.