Магът Астор като актьор в театъра: Най-трудно е да играеш себе си

На празника на магията илюзионистът се изявява като актьор в постановката „Министър без глава“

Астор получи наградата на Съюза на артистите в България „Икар“ за вариететно изкуство. Снимка: авторката

В навечерието на професионалния си празник 1 април магът Астор се представя като актьор в пиесата на журналиста Исак Гозес „Министър без глава“. В деня на лъжата в театър „Сълза и смях“ Астор ще свали по необичаен начин главата си. В пиесата се разказва за министър, когото искат да свалят, и една мутра, която иска от време на време да си сваля главата, за да се чувства по-спокоен. Двамата търсят помощта на магьосника, който сваля глави.

По повод празника Астор организира фестивал за деца-фокусници на 4 и 5 април в своя ресторант-театър.

– Трудно ли е да играеш себе си в театрална постановка?

– Да, оказа се, че това е много сложно. Там внимавам твърде много дали това съм аз или не. Но се радвам, че съм в спектакъла с Дидо Манчев, Пламен Сираков и много други. Николай Николаев е режисьор на спектакъла. Много бързо тече всичко, на мен даже ми се струва, че е малко къса пиесата (смее се). Пиесата е различна от всичко останало, което се играе в момента.

– Сваляте ли си главата по време на представлението?

– По време на представлението правя един странен вариант на изчезване на глава, но това не е същото, което правя по моите спектакли.

– През януари имахте грандиозен спектакъл в Зала 1, трудно се намират билети за вашите представления, ще го повторите ли?

– Ще повторя спектакъла на рождения си ден – 18 ноември. Но ще се постарая да премахна грешките, като това, че направих – много дълъг беше спектакъла – 3 часа! Моите приятели, които ме поздравяваха, малко се унесоха. Никой не си тръгна де, но все пак отиваш за час и половина, пък те държат три. Имаше над 300 деца, които чакаха за автографи.

– Какво подготвяте, освен спектакъла, в навечерието на професионалния ви празник 1 април?

– Заради спектакъла преместих „Празника на магията“ за събота и неделя. За първи път в света ще правим фестивал на деца-фокусници. Имам деца от 3 до 7 години, много са сладки. Имам една млада надежда на 6 години – Боби от Варна, с асистентка – сестричката му на 3 години. Имам друг разбойник на 5 години, който твърди, че е Астор.

– Може ли всеки да дойде?

– Да, ще бъде при мен (б. р. – в ресторанта-театър на Астор на бул. „Черни връх“). Всеки може да дойде, свободен вход. Тепърва ще го изграждаме с моите колеги как ще изглежда като спектакъл.

– Развива ли се изкуството на магията у нас или напротив?

– Спокойно мога да кажа, че времената са много по-тежки отпреди 20-30 години. Защото нямат място за изява моите колеги. Преди играехме в увеселителни заведения на „Балкантурист“, а само в София обектите бяха около 100. В хотел „Хемус“, който е до мен, имаше програма в ресторанта и в нощния бар. В момента в цяла България няма една програма, изключвам при мен това, което се случва, и малко по морето. Сега се правят представления по детските градини, бройката на професионалистите намаля, някои се спасяват в чужбина.

– Това световна тенденция ли е?

– В чужбина нищо не се е променило. При нас с ликвидирането на „Балкантурист“ моментално се закриха обектите, къде се изявяваха илюзионистите. Хубавото е, че през последните 5-6 месеца има бум на деца, желаещи да стават магове. Между другото човек не е нужно да е професионалист, ето вие сте журналистка и не пречи да ви науча на два-три фокуса. Виждал съм бизнесмени на високо ниво, които си имат програма. Това изкуство е достъпно.

– Скоро по бТВ бе излъчена поредица, снимана преди години, разкриваща как се правят голяма част от най-сложните илюзионни номера…

– Да, много мои колеги реагираха остро. Искаха това да се спре, обаждаха ми се. Това е запис отпреди 10 години. Аз дори се шегувам, че Дейвид Копърфийл е пратил наемни убийци на разкриващия, тъй като той показваше предимно негови номера.
Аз не се ядосах много, тъй като установих, че интересът към магията се увеличи и то предимно от деца.

– Ваш номер беше ли разкрит?

– Не, аз съм по-различен от другите и работя по друг начин. Даже като бях в Лас Вегас, в списание „Варайъти“ излезе една реклама: Зигфрид и Рой –  „Най-мащабните магове в света“, Дейвид Копърфийлд – „Най-модерният магьосник“ и Астор – „Магът, с най-уникален стил“. Моята цел винаги е била да бъда по-различен от другите.

Виж също Историята на Астор Знам как лети Копърфийлд, но няма да го издам

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.