Оргазъм по време на раждане? Не е илюзия!

Съвременни учени доказват, че раждането може да бъде не само болезнено преживяване, но и истинско удоволствие за жената. Снимка: НХС блог доктор

Едва ли сте очаквали да срещнете думите „оргазъм” и „раждане” в едно и също изречение. Колкото и невероятно да звучи, все повече майки се записват в движението „Оргазмово раждане”. Според тях раждането не трябва задължително да бъде болезнено преживяване, а напротив – може да бъде толкова приятно и възторжено, колкото и моментът на зачеване. В САЩ вече има два документални филма за оргазмовото раждане, както и много сайтове, който дават съвети от първа ръка от жени, които вече са преживели всичко това. Може ли тази вълна на премахне поредното табу?

31-годишната адвокатка от Брайтън Изабел Патерсън е родила първото си бебе Амелия миналия декември. Тя е убедена, че е имала тъкмо оргазмово раждане, което освен това е било наблюдавано от съпруга и Джеймс. Изабел си спомня раждането като един от най-приятните дни в живота си:

„Наясно съм колко много жени ще прочетат това и ще зяпнат в пълно недоумение и недоверие. Очаквам, че ще определят моето преживяване като някакъв вид самовнушена фантазия, успяла да подейства поради крайното изтощение. Ако не ми се беше случило, сигурно и аз щях да реагирам така. Когато днес разказвам на моите приятелки, повечето от които са раждали в продължение на 10-20 болезнени часове, те също не могат да повярват, че съм преживяла най-приятните седем часа от живота си. Когато добавя, че всичко е било придружено от оргазъм, всички вече ме смятат за ненормална или заблудена. Идва ми да не разказвам вече на никого”, споделя Изабел.

„Както повечето бъдещи майки, бях ужасена при мисълта за раждането. Аз съм типичният прагматичен адвокат и бях избрала раждане в болница с колкото се може повече обезболяващи още преди изобщо да забременея. Не виждах смисъл да правя всичко сама при положение, че медицинската наука може да ми предложи толкова много начини за улесняване на процедурата. Бременността ми продължи без усложнения, но идеите ми за раждането се промениха. Започнах да се интересувам от по-естествените алтернативни методи. Хареса ми идеята да извикам опитна акушерка, която да дойде у дома и да ми помогне. Става въпрос за акушерка, която не помага в самото раждане и не осигурява медицинска грижа, а по-скоро служи като професионален треньор и дава емоционална и практическа помощ по време на раждането.

Когато започнаха контракциите, извиках уговорената акушерка. Раждането ми беше пресрочено със седмица и исках да ми помага някой, който не е емоционално обвързан с мен. Съпругът и майка ми спяха и реших да не ги събуждам, защото знаех, че ще започнат да се паникьосват. Акушерката беше спокойна и много позитивна и ми обясни колко прекрасно може да бъде цялото преживяване. Така прекарах три часа с контракции преди майка ми и съпругът ми изобщо да се събудят.

Контракциите ми се учестиха и малко преди да родя, помня, че започнах да усещам приятни чувства. Най-невероятното усещане започна да се появява в таза ми и се разпространи по цялата долна част на тялото. Заливаха ме вълна след вълна чисто удоволствие. Тазът ми започна сам да се движи надолу, краката ми трепереха и аз изпитах дълъг оргазъм, който продължи сякаш часове. Разбира се, при раждане представите ти за време са доста различни.

Знам, че преживях серия от оргазми в рамките на час. Съпругът ми после разказа, че съм крещяла постоянно: „Боже, толкова е хубаво, като да правиш любов.” Треперех и се усмихвах. Акушерката ми каза, че клиторът ми е пулсирал, а аз затварях очи в екстаз при всяка вълна, докато бебето се придвижваше надолу. Мъжът ми буквално остана с отворена уста. Не знаеше какво да каже. Все пак после каза, че е било очевидно за какво става въпрос.

Бебето ми се роди три часа по-късно без никакви болкоуспокояващи, а възстановяването ми беше изключително бързо, защото нямах нужда от шевове. Чувствах се чудесно, малко объркана и засрамена от това, което бях преживяла. Чувствах и някаква вина, че съм се усещала сякаш правя секс, докато раждам дъщеричката си. Влязох в интернет и видях, че хиляди жени са имали моето преживяване.

След раждането бях толкова развълнувана, че исках да споделя случилото се с приятелите си, но техните реакции бързо ме научиха, че подобно нещо е по-добре да си остане лично. Жалко е, че жените са твърде срамежливи, за да говорят открито за оргазмовото раждане, но се надявам, че в бъдеще ще сме по-свободомислещи за нашата сексуалност.”

Maйкъл Одънт, акушерът, който направи революция като въведе раждането под вода, потвърждава тезата на Изабел Патерсън. Според него в миналото хората са вярвали, че по време на секс жената не може да получи оргазъм. „Смятам, че в бъдеще еволюция ще претърпи и идеята, че жените не могат да получават оргазъм по време на раждане и това ще започне да се приема като нещо естествено. Оргазмовото раждане се потвърждава от свидетелствата на хиляди жени. В последната си книга описвам рефлекса, който служи за изхвърляне на плода и същевременно докарва жената до оргазмено състояние и й помага да роди по-бързо. По време на раждане в тялото се случва огромна хормонална промяна, която повишава отделянето на пролактин, бета-ендорфини и окситоцин. Тези молекули на удоволствието също помагат на детето да се роди.”

Социалният антрополог Шийла Китцингер говори за оргазмовото раждане от години. Според нея изглежда малко прекалено да искаме от хората да се убедят с очите си за какво става въпрос, но това наистина е единственият сигурен начин да се уверят. „Оргазмовото раждане не означава да крещиш постоянно от болка. Проблемът е, че раждането в наши дни се прави по часовник и под постоянен надзор, често агресивен и жените не могат да изразят спонтанно чувствата си. Няма и как – когато постоянно някой ти казва как да дишаш и какво да правиш. Но ако ги оставим на мира, раждането може да се превърне в нещо наистина прекрасно – в топли вълни от страст. Когато главата на бебето достигне перинеума, тя стимулира еротична реакция известна като рефлекс на Фергюсън. Това се случва само, ако на жената не й се казва постоянно да се напъва.”

Маги Хоуел, основател и директор на Центъра за родилна хипнотерапия, казва, че за повечето жени раждането е „нещо, което трябва да преодолеят”. „За някои жени обаче, раждането може да бъде екстаз, вдъхновение и дори оргазъм. Ако жената се чувства в пълна безопасност, отпусната, спокойна, уверена и имаща вяра в тялото си, нейното преживяване може наистина да бъде приятно.” Според Хоуел при раждане се отделят много от същите хормони, както при правенето на любов. В този смисъл е напълно възможно жена да изпита оргазъм по време на раждане.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.