Биг Брадър в космоса или експериментът „Марс-500“

Участниците в експеримента Марс-500 махат за довиждане преди да влязат в контейнера. Шестимата доброволци са Сергей Рязански, Алексей Баранов, Алексей Шпаков, Сирил Фурние, Оливер Кникел и Олег Артемев (от ляво надясно). Снимка: Ройтерс

Във вторник в Москва започна експериментът “Марс 500”. Той ще симулира полет до Червената планета и ще продължи 105 денонощия. Участниците затвориха люковете и влязоха в специалния медико-технически комплекс, който имитира космически кораб. Там те ще останат в изолация от външния свят повече от три месеца. Какво ще изследват учените и каква е следващата стъпка към пилотиран полет до Марс, пише в. “Нойе цюрхер цайтунг”.

Поредният експеримент от типа “Биг Брадър” изпрати в Москва шестима ентусиасти, които този път са се отдали в служба на науката. В продължение на 105 дни те ще живеят заключени в условия, имитиращи полет до Марс. Шестимата “астронавти” ще бъдат наблюдавани от камери 24 часа в денонощието и трябва да предоставят ценна информация на учените как ще се държи група хора, изолирана за дълго време в тясно помещение без връзка с външния свят.

В психо-пътуването на контейнера участват четирима руснаци, един французин и един германец. Европейската космическа агенция ESA и руският Институт за биомедицински проблеми са определили условията, които до голяма степен трябва да пресъздадат истинско пътуване до Червената планета. Шестимата мъже ще правят научни опити, с редовни тренировки във фитнеса ще се борят срещу загуба на костна и мускулна маса и ще поддържат зрителен контакт с “наземната станция”. Размяната на съобщения ще бъде забавяна изкуствено с 20 минути, за да симулира отдалечеността на Земята при подобно пътешествие. Въпреки всичко ще има една съществена разлика с космоса: в контейнера ще действа земното притегляне.

Опитни зайчета в затворена общност

За да покажат поведението на групата в стресови ситуация, участниците ще трябва да решават проблеми, типични за подобна мисия. По възможност ще трябва да правят това сами, защото кой може да помогне на екипажа на космически кораб, който е далеч в космоса в реални условия? “Интересува ни как ще подходят към проблемите, какви стратегии за решаването им ще изработят и как ще се отнасят помежду си”, казва Рупърт Герцер от немския Институт за космическа медицина. “В подобни ситуации има много стрес”, допълва говорителят на ESA Маркус Бауер. Той обаче е сигурен, “че няма да се хванат за гушите”.

“Екипажът се подготви за експеримента със специален зимен лагер”, разказва немският участник Оливер Кникел, който има опит в екстремни ситуации. 28-годишният мъж е офицер в немската армия и през 2002 година е изкарал няколко месеца в афганистанската столица Кабул. Освен другото, обитателите на “затворената общност към Марс” ще бъдат използвани и като опитни зайчета за “земни” медицински въпроси. Поемането на храна и метаболизмът им ще бъдат наблюдавани и документирани “напълно”, обясняват от немския Център за авиация и космонавтика. Учените ще наблюдават и водния баланс в организма им и кръвното налягане. “Това е добра възможност да наблюдаваме хора, поставени дълго време при еднакви условия”, казва Герцер.

Чисто бельо веднъж на три дни

Помещението, облицовано с дърво и с размер от 180 кв. м., не е особено луксозно. Душове няма, а говорителят на Центъра за авиация и космонавтика Михаел Мюлер обяснява: “Както при всяка реална космическа мисия, членовете на екипажа ще трябва да се обслужват с мокри кърпички.” За щастие, има сауна, но пък поради чисто логистични причини бельото може да се сменя веднъж на три дни.
Всеки “астронавт” ще разполага с каюта от три квадратни метра, в която ще може да си почива. В нея има малко легло, маса и стол. Ще има право да изпраща частни имейли и видеопослания. За разнообразие в помещението е поставен и DVD-плеър с плосък екран.

15 000 евро и после почивка

Експериментът е подготовка за дългосрочно изследване при същите условия, което ще започне през декември. Тогава “пътуването” на шестима нови участника ще продължи 520 дни – 500 дни за отиване и връщане на отдалечената на 56 млн км планета и 20 дни за престоя на виртуалната повърхност на Марс. Космическите изследователи ще имат много време, за да анализират натрупаните данни. Пилотиран полет до Марс се предвижда най-рано през 2030 година. Тогава германецът Кникел ще е на 50 години и вече ще е възрастен за подобно начинание. Няма да участва и в дългосрочното изследване, което ще започне в края на 2009 г. Когато излезе от контейнера през юни, както всички от “екипажа”, той ще получи от ESA 15 000 евро. И след това ще отиде на заслужена почивка.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.