„Кремиковци” спира. Протестите няма кого да трогнат

На 1 април, денят на лъжата, „Кремиковци” най-после спира.

И София пак е блокирана от работници. „Булгаргаз” окончателно врътва кранчето на газа, защото е безумно да дава без пари гориво за производство, за което пазарът е свит, комбинатът е в несъстоятелност, а кредиторите му искат да си вземат парите. И понеже е денят на лъжата, в последния момент министърът фокусник Димитров обяви, че се отлага със седмица спирането на газа…

Но няколко хиляди работници чакат за пореден път пред Министерския съвет и искат държавата да даде. А тя е собственик само на 25% от комбината. Ами тя и досега дава. Изкупи му продукция, която не може да се продаде, за да влязат пари и да се платят заплати. Разрешава да работи с години без да плаща осигуровки, газ, ток, на БДЖ и т. н. Най-големият кредитор на „Кремиковци” е държавата, а синдикатите искат пак тя да плати борчовете. А не е ли това от джоба на всички данъкоплатци?

И защо е нужно насила да се поддържа за сметка на всички този мастодонт, остатък от българо-съветската дружба? Преди година синдикатите блокираха комбината, за да изгонят индиеца-собственик и да дойдел украинския олигарх Жеваго. Е, изгониха го, дойде. И си отиде. Сега някакви бразилци проявили интерес. Но никой няма да се върже да плаща борчове и заплати на работници, за които няма достатъчно работа. Какво тогава искат синдикатите? Пореден оздравителен план и държавата да даде?

Софиянци ще си отдъхнат, ако закрият тоя комбинат. Най-малкото въздухът ще стане по-чист.

Не се чу същите синдикати да протестират пред кмета Борисов, когато каза, че мечтата му е да закрие „Кремиковци”. А тогава комбинатът още работеше и не беше затънал толкова. Както и да е.

Комунизмът свърши и който се опитва да поддържа губещи производства, няма да успее. Най-малкото от ЕС няма да допуснат такава неправомерна държавна помощ.
Колкото по-бързо го закрият, толкова по-малко ще струва това на данъкоплатеца.

Виж тук за историята и проблемите на „Кремиковци”

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.