Нови паспорти с биометрични данни – най после. Но… рекет – 50 евро

Британският паспорт с биометрични данни има и сложни защити, някои от които се виждат само при специално осветление. Снимка: Форин офис

Добра новина – от края на годината се въвеждат новите международни паспорти с биометрични данни. Шашми и търговия с фалшиви паспорти, Куювич, Муювич, У… (както казваше бившият министър Румен Петков) стават невъзможни. Отпечатъци и други данни ще се съдържат в паспорта.

През 2006 г. английският в. “Сън” изложи България точно преди влизането й в ЕС, като техен репортер купи за 1650 лв. (565 британски лири тогава) фалшив български паспорт, издаден на името на британския министър на вътрешните работи Джон Рийд. Престъпници могат да проникнат във Великобритания, като използват подобни документи, коментира тогава “Сън”. След приемането на България престъпници наистина проникваха с български паспорти навсякъде. Тукашните разбойници си сменяха имената, дори с решения на съда, и си издаваха нови паспорти, за да заобиколят забраната на някои европейски страни, от които бяха изгонени. Това сега става невъзможно. Авторитетът на България като корумпирана страна се изгражда и от такива репортажи, като този в “Сън”. Новите паспорти с биометрични данни ограничават възможностите за корупция и работят за авторитета на България.

Еврокомисарят Франко Фратини показва новия си паспорт с биометрични данни на пресконференция в ЕК в Брюксел на 29 юни 2006 г. Снимка: Пресслужба на ЕК

Има още няколко добри новини, свързани с новите паспорти, но има и лоши. Добрата е, че паспорти с биометрични данни се изискваха и като условие за евентуално отпадане на визите за САЩ, където живеят около четвърт милион българи. Това беше изискване и на ЕС, заради което държавата щеше да отнесе тежка глоба, защото протака конкурса за отпечатването 2 години. Спечели го “Сименс” ЕООД. Слава Богу, това се оказа фирма на световния гигант “Сименс”, а не българско менте, каквито случаи има – например с фирма БМВ, свързана с МВР, която печата няколко пъти нови номера на колите, а шофьорите ги рекетираха да ги сменят след през 1-2 години. Добрите новини свършват дотук.

Лошата е, че новите паспорти ще струват около 50 евро. От МВР бързат да се оправдаят, че това било близо до средната европейска цена. По традиция ченгетата много лъжат. Къде я видяха тази средна цена, като там в повечето страни паспортите са валидни по 10 години, а тук – 5 години? Да, в Белгия паспортът е 71 евро (41 евро за деца) и е валиден 5 години. Но с Белгия ли трябва да се сравнява България?
Ето малка справка за цените на паспортите в някои европейски страни:

Испания – 16,50 евро (валиден 5 години за възраст до 30 г. и 10 години за възраст над 30 г.)
Латвия –   21,53 евро    (валиден 5 години)
Литва –    29 евро    (валиден 5 години)
Унгария –    24 евро    (валиден 10 години)
Полша –    35 евро    (валиден 10 години)
Словения –    36 евро    (валиден 10 години)
Чехия –    43 евро    (валиден 10 години)
Германия –    37,50 евро    (до 23 г. възраст валиден 6 години, над 23 г. възраст – валиден 10 години)
Италия –    45,6 евро    (валиден 10 години)
Ирландия –    75 евро    (валиден 10 години)
Франция –    88 евро    (валиден 10 години)

И отличниците на ЕС:

България –    50 евро    (валиден 5 години) – ще се печатат от края на 2009 г.
Румъния –    67 евро    (валиден 5 години) – вече ни изпревари, печата новите паспорти от края на 2008 г. (източник: доклад на ЕК от 2007 г. и Уикипедия)
За сравнение извън ЕС  – в САЩ нов паспорт е 100 долара (75 евро), но 75 долара (56 евро), ако го подменяш.

Повечето българи ще възприемат тази цена на новите паспорти – 50 евро – като рекет. Защото във Великобритания, където цените са най-високи в ЕС – 72 британски лири за паспорт за възрастен – няма такива мизерни заплати.

Страница от американски паспорт с биометрични данни. Снимка: Консулска служба на САЩ

Да, у нас все наивно питат – а колко са им там заплатите. По навик от комунизма – като че ли тук и там произвеждат едно и също и работят еднакво. Цените на петрола, на телевизорите или на колите не ги интересува колко са у нас заплатите. Но с паспортите нещата стоят малко по-иначе. Щом може в Испания един паспорт с биометрични данни да струва под 20 евро, защо в България трябва да струва 50 евро? Или защо България не се сравнява с Унгария, където новите паспорти са по 24 евро и са валидни 10 години?

И в момента цените на международните паспорти у нас са чист рекет. 30 лева е таксата за издаване за срок от 30 дни. Това са 15,33 евро, почти колкото струват паспортите с биометрични данни в Испания. Но! За да ти издадат паспорта по-бързо, таксата е двойна – 60 лв. Няма по-ниска цена за паспортите за деца, каквито отстъпки има в страните от ЕС.

Техниката в МВР е такава, че паспорт може да ти издадат още същия ден – данните са в компютъра, само се пуска през един принтер предварително отпечатаният в печатницата на БНБ паспорт. Но за тази експресна услуга МВР вече взима 150 лв. И много хора плащат тази рекетьорска цена, защото са им откраднали документи, а имат самолетни билети за заминаване и т. н.

По традиция МВР рекетира и стриже българина като овца. Така беше с номерата на колите. Първо ги сменяха с някакъв нов образец, само 2 години по-късно въведоха същия образец, но вече със знамето на ЕС и казаха – задължителна смяна. А в съседна Гърция, например, колите си караха със старите номера, без европейски образец. Само на новорегистрирани коли се слагат от новия вид.

Сега, с паспортите, иде нов рекет. Колко ли ще струва издаване в едноседмичен срок? Сигурно 100 евро. А експресно, за 1 ден? Сигурно 200 евро. В МВР са най-големите рекетьори, не случайно бивши ченгета попълват групировките, които се занимават с рекетьорски бизнес.

Смяната на паспортите нямало да бъде задължителна, само на който му изтече срока. Много успокоително. Това ще е така около година, после ще обявят задължителна смяна на всички паспорти, по някакви важни причини… Така, мъчително, България последна в ЕС въвежда паспортите с биометрични данни.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.