6-8% бариера за коалиции – не е лошо, въпреки ръмженето на Първанов

Президентът Първанов се направи на добрия бащица на коалициите. В изявлението си вчера той заплаши, че ще реагира негативно, ако парламентът вдигне изборната бариера за коалиции на 6-8%, каквито предложения се обсъждат в парламента.

Не е толкова страшна нито заплахата на Първанов (ако наложи вето, парламентът ще прегласува закона и той пак ще мине, само ще се вдига шум известно време), нито заплахата от 6-8% за коалиции. Защо?

Най-напред, по-висока бариера за коалиции при пропорционални избирателни системи има в много европейски страни. Има логика – не е справедливо една малка партия, която има гласове около 4-процентната бариера, да се бори с няколко по-малки партии, механично обединени, за да минат същата бариера. Казано с примери, СДС със сигурност минава над бариерата от 4%. Но за тази бариера се бори и т. нар. Първа частна коалиция “Напред” на бизнесмена под гаранция Христо Ковачки (партията му “Лидер”), ВМРО, някакви от земеделците и “Гергьовден”. Ако я минат, те ще вземат малко по-малко депутати от СДС, което никога не може да им се случи, ако се явят като самостоятелни партии на изборите. Трябва ли да имат същите условия като самостоятелна партия? И въпросната коалицията се ползва с дискретните симпатии на Първанов.

Една бариера от 6-8% може да бъде положителна за политическия пейзаж. Така СДС може да се яви сам на изборите и да отпадне унизителната коалиция с Костов, която създаде напрежения в синята партия. ДСБ ще се явят сами на избори, да се докажат дали ги одобряват поне 4% от гласувалите (тоест дали одобряват Костов).

Така на изборите ще отпадне коалиция “Напред”, за която не е сигурно дали ще мине и сегашните 4%. Ще отпадне и Костов. В бъдещия парламент, ако ГЕРБ спечели изборите, ще може да се коалира със СДС и да направи правителство. Сега ГЕРБ ще трябва да се коалира с Костов, който прави коалиции, само за да се качи на каруцата на властта. Той заяви открито, че ще влезе в управлението с ГЕРБ, въпреки риториката си против тази партия и лидера й по-рано (виж тук). Тоест – целта е пак да намаже, вместо да отстоява принципи.

Затова, една оздравителна бариера от 6-8% ще реши много политически проблеми. Само че защо Първанов иска раздробен парламент и коалиции-кръпки от разноцветни партии?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.